yle.fi

Viikon kysymys: Onko ikäerolla väliä?

 


 

"Niillä on ikäeroa joku 20 vuotta. Aivan epänormaalia - se toinenhan on ihan eläkeiässä, kun toisella vasta alkaa parhaat vuodet."

Vanhempi mies, nuorempi nainen? Vanhempi nainen, nuorempi mies? Onko iällä väliä? Miksi nuoremman miehen ja vanhemman naisen suhde on edelleen tabu?

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Ei iällä ole rakkaudessa mitään merkitystä, elämänkokemuksella ja maailmankatsomuksella kylläkin."
- Nainen, 65 v.

"Kun ikäeroa on 20 vuotta tai enemmän, nainen nuorempi ja mies vanhempi, se on kuvottavaa. Sehän sopisi isäksi ei puolisoksi, näissä jutuissa naiset hakevat paremmnkin turvattua toimeentuloa, elättäjää. Mahdollisia lapsia kiusataan, kun vaari köpöttelee hakemaan tarhasta, koulusta, haarrastuksista jne."
- Nainen, 50 v.

"Ikä on numero. Se, mitä numeron takaa löytyy, on se mikä merkitsee. Itse keski-iässä (?) olevana katselen mieluusti nuorempia miehiä. Nyt suhde itseäni 11 vuotta nuoremman kanssa ja toimii paremmin kuin eräs aikaisempi 10-vuotinen suhde itseäni 14 vuotta vanhemman miehen kanssa. Nyt mennään yhdessä ja tehdään kaikkea kivaa, eikä toinen ole väsynyt iltaisin ;) Nautimme molemmat täysin siemauksin. Kun on yhteiset mielenkiinnon kohteet ja halut sekä tarpeet, niin iällä ei todellakaan ole merkitystä.
- Nainen, 46 v.

"Mitä nuori nainen tekee vanhalla miehellä?? Siis suurella ikäerolla on 40+ jälkeen suurikin väli ;))"
- Nainen, 45 v.

"Ihan hyvin voisin ihastua/rakastua itseäni reilusti vanhempaan naiseen samalla tavalla kuin nuorenmpaan tai saman ikäiseen. Tosi rakkaus ei katso ikää."
- Mies, 30 v.

"Jos ei saa oman ikästä niin, kai sitten on kelvattava, joku muu."
- Mies, 30 v.

"Olen 10 vuotta vanhempi puolisoani. Kyllä se pieni ikäero pitää minutkin vielä pirteänä, vaikka olenkin yli 60 v. Ihan tyttösen kanssa tuskin jaksaisin seurustella. Mieshän on potentti vielä kuollessaankin, vaikka halut saattavat vähitellen vähetä kohtuullisiksi."
- Mies, 65 v.

"Pöljä kysymys! Jossain parisuihteissa iällä on merkitystä ja jossain ei. Eihän nyt ihmisiä kannata iän perustella niputtaa, jos ei sukupuolen tai kansalaisuuden tai koulutuksenkaan."
- Nainen, 37 v.

"Edesmenneen Kylli-tädin sanoin nuorekkuutensa saloihin: 'Nuoret miehet ja konjakki pitävät nuorena.' Toistaiseksi konjakkia ei ole tarvinnut ottaa =)..."
- Nainen, 48 v.

"Iällä ei rakkauden edessä ole mitään tekemistä. Helppoa tosin minun sanoa, elän onnellisesti avoliitossa itseäni 14 vuotta vanhemman miehen kanssa eikä taivaalla ole vielä näkynyt synkkiä pilviä. Suhteen alusta saakka on ollut itsestään selvää millaista elämää haluamme tulevaisuudessa, eikä ainakaan toistaiseksi tulevaisuuden toiveet poikkea toisistaan. Itse olen aina ollut vanha sielu, kun avopuolisoni taas puolestaan elää ikuista nuoruutta.

Ihminen on muutakin kuin vain numeroita, oli ne sitten todellisia elettyjä vuosia tai sitten henkisiä numeroita. Parisuhteessa ei ole olennaista syntymävuosi vaan ajatukset, mietteet ja tunteet. Uskon, että parisuhde voi toimia ikäerosta huolimatta, kunhan pelin pitää vain puhtaana ja keskustelee toiveistaan ja haluistaan eikä jä hautomaan toiveita yksin. Lähipiiristämme löytyy useita pariskuntia, joilla ikäeroa on jommin kummin päin eikä avioeroja ole vielä ainakaan näkynyt!"
- Nainen 23 v.

"Ikäero pelkästään hyvä asia, jos se on oikeinpäin eli mies vanhempi. Joku 10 vuotta ihanteellinen ikäero!"
- Mies, 43 v.

"Olen 56-vuotias ja vaimoni 36-vuotias. Fyysisesti olen jopa paremmassa kunnossa kuin vaimoni. Huolimatta ikäerosta olemme olleet onnellisia jo kahdeksan vuotta. Miksi? Samat ajatukset, harrastukset ja elämäntapa selittävät onnellisuutta. Ikä ei ole este hyvälle parisuhteelle. Monesti vain ihmisten pelot, asenteet ja sovinnaisuus pilaavat elämäämme."
- Mies, 56 v.

"Mulla on ollut itteeni nuorempia ja itteeni vanhempia miehiä. Ikäero on ollut molempiin suuntiin sellainen noin 10 vuotta. Itteeni ton verran nuoremmat ovat kyllä aika lapsellisia vielä. Kyllä sillä jonkinlainen vaikutus on, mutta ei niin suuri kuin on annettu ymmärtää. Rakkaus ja luottamus on tärkeintä. Ja se, että siinä suhteessa on hyvä olla. Mutta kyllä sellainen nuori, vaik onkin vielä jäntevä, niin ei sen kans voi sillai puhua vanhenemiseen liittyvistä asioista. Tai solujen vanhenemiseen."
- Nainen, 39 v.

"Ei syntymävuosissa mitatulla ikäerolla ole väliä, mutta henkisellä ikäerolla kylläkin. Olen seurustellut sekä itseäni useita vuosia vanhemman että nuoremman miehen kanssa. Ja tässä tapauksessa se vanhempi mies oli vielä henkisesti esipuberteetissä."
- Nainen, 35 v.

"Itse pidän nuorista naisista. Usein on vain ongelmana, että he eivät pidä vanhemmista miehistä. Voisiko nuoret naiset alkaa pitämään vanhemmista miehistä?"
- Mies, 54 v.

"Vaimoni on minua 10 vuotta nuorempi, tämä on molempien toinen liitto. Lapsia on perheessämme kolmelta eri vuosikymmeneltä, aikaisemmista ja nykyisestä liitosta. Hyvin on toiminut. Ainoa ikäkriisi on vaimollani, kun kaverini alkavat täyttää 50 vuotta..."
- Mies, 46 v.

"Olen 57- vuotias nainen ja mieheni on 40. Olemme samalla aaltopituudella. Mieheni on aina pitänyt itsestään vanhemmasta seurasta,  johtuen kai siitä, että hän on älykäs ja herkkä ihminen. Olemme adoptoineet kouluikäisen lapsen, mutta tavatessamme emme puhuneet edes lasten hankinnasta, lapsi vain löysi meidät. Olemme erilaisia, mutta ymmärrämme toistemme omituisuuden. Ikäero ei ole aiheuttanut ongelmia, vaikka joskus meitä on luultu sisaruksista, ei kuitenkaan lapseksi ja vanhemmaksi, joka myös olisi mahdollista!
- Nainen, 57 v.

"Minulla on 24 vuotta nuorempi rakastaja ja 11 vuotta vanhempi ystävä. Vanhemman miehen kanssa seksi on jollakin tavalla itsepäisempää, mutta nuoren miehen kanssa kiihkeää. Kummankaan kanssa en kuitenkaan halua seurustella, toinen on liian nuori ja toinen liian vanha ajatusmaailmaltaan ja eivät sopivia näytettäväksi, vaikka ovatkin komeita ja näyttäviä. Paras elämänkumppani olisi suhtkoht samanilkäinen. Eipä ole alemmuus eikä ylemmyyskoplekseja."
- Nainen, 50 v.

Seksi sujuu hyvin, koska vanhempana olen hankkinut kokemuksia riittävästi - jopa liialtikin. Joka tapauksessa vaimoni arvostaa miehisen miehen elämänkokemusta ja ymmärrystä.

"Kovin suuri ikäero ei luultavasti pidemmän päälle ole suhteelle hyväksi. Varmaan tuollainen 5 vuotta suuntaan tai toiseen on OK. Mitä tulee tuon Nainen27 kommenttiin viisikymppisistä paapoista, niin tuskimpa kukaan täysipäinen ikäiseni olisi vakavasti kiinnostunut tuon ikäisestä tytöstä. Mielestäni naisesta tulee Nainen vasta tuossa neljänkympin kynnyksellä."
- Mies, 48 v.

"Jotenkin vanhempi mies ja nuorempi nainen on sovinnaisempi yhdistelmä - niinhän se homma on vuosisatoja mennyt. Ja lisääntymisen kannalta naisen on täytynyt/täytyy olla se nuorempi. Itse kyllä uskon naivisti, että ei iällä ole periaatteessa väliä - aito rakkaus voittaa tuollaiset turhat esteet - ja minusta on vain siistiä, että naisillakin näkyy nykyään nuorempia kumppaneita. Mutta ottaisinko itse viiskymppistä miestä? Sais olla aikamoista tulta, että ottaisin paappaa kainaloon :) "
- Nainen, 27 v.

"Iällä ei ole väliä. Seksikkäitä naisia on miltei kaikenikäisiä. Samoin epäseksikkäitä. Ihmisen henkinen ikä on monta kertaa eri kun ihmisen ruumiillinen ikä. Ongelmia saatta silti tulla sitä kautta että ihmiset haluavat eri asioita elämältä, koska ovat eri ikäisiä."
- Mies, 36 v.

"Enpä usko, että ikä merkkaa suhteessa mitään muutoin kuin ulkopuolisten silmissä. Ystäväni valitsi miehekseen itseään melkein parikymmentä vuotta vanhemman miehen, jonka tytär on iältään lähempänä kaveriani. Ei ne yhdessä meidän kanssa koskaan iltaisin liiku, mutta muuten uusioperheen onni on kyllä ihan käsinkosketeltava. Vakka löysi kantensa, väliäkö tuolla, jos toinen on vähän kuluneempi."
- Nainen, 26 v.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

> Takaisin Viikon kysymys -sivulle

 

 

Lähetä linkki

Esitysaika

YLE TV1 torstaisin klo 21.50 Viimeinen jakso nähtiin 9.10.2008.

Ohjelman uusitaan
sunnuntaisin klo 11.50

-----------------------------------------

Syksyn 2008 vieraat:

4.9. Sirpa Kähkönen
11.9. Sirpa Pietikäinen
25.9. Hanna Sarén
2.10. Outi Mäenpää
9.10. Sofi Oksanen

Kevään 2008 vieraat:

17.04. Johanna Vuoksenmaa
10.04. Kaisa Blomstedt
03.04. Minna Tervamäki
27.03. Anja Snellman
20.03. Laura Voutilainen
13.03. Anna Kortelainen
06.03. Tuija Brax
28.02. Marita Keskinen-Toivainen
21.02. Elina Knihtilä
14.02. Rita Tainola
07.02. Marianne Heikkilä
31.01. Marita Liulia
24.01. Susanna Mälkki
17.01. Kaari Utrio
10.01. Niina Kurkinen

YLE Areena

YLE Areena

 Ohjelmat löytyvät Areenalta kuukauden ajan ensi-lähetyksestä.