Kari vastaa katsojien kysymyksiin parisuhteesta ja erosta
Lautapeli, jota pelaat lasten kanssa
Minkä niminen on peli, jota pelasit lasten kanssa? Tuntuu että siitä voisi olla iso apu, selvittämään lapseni tunteita.
Vastaus:
Lautapelin nimi on Valovoima-peli.
En pääse puolison uskottomuudesta yli
Olemme perhe, jossa on kolme ala-aste-ikäistä lasta. Parisuhteemme on kestänyt 25 vuotta.
Vuosi sitten mieheni kertoi rakastuneensa työkaveriinsa ja halusi erota. Suhdetta oli jatkunut puolisen vuotta, enimmäkseen sähköpostikirjoittelua ja nopeita salaisia tapaamisia. Mies lähti kotoa samantien ja suhdetta kesti kaksi viikkoa, jonka aikana siis asumusero laitettiin vireille ja lasten huoltajuudesta sovittiin.
Mies palasi takaisin, menimme perheterapiaan, joka loppui puolen vuoden päästä. Mies ja toinen nainen ovat edelleen samassa työpaikassa, vaikka suhde ei ole miehen kertoman mukaan alkanut uudelleen. Mies vakuuttaa haluavansa jatkaa avioliittoa, joka on muuttunut muuten parempaan suuntaan eron myötä, olemme käsitelleet asioita.
Ongelma on se, etten pääse tästä yli mitenkään. Ajattelen päivittäin asiaa ja olen tosi ahdistunut edelleen. Itkeskelen ja murehdin tulevaisuutta enkä pysty luottamaan mieheeni yhtään. Alku oli aika riitaisaa, kun kävimme asiaa läpi. Riidat ovat kyllä loppuneet, mutta ahdistus, huoli ja suru jääneet. Kärsin koko ajan. Mitä minun pitäisi tehdä?
Vastaus:
Uskottomuuskriisit ravistelevat hyvin monia avioliittoja. Noin 30-50% liitoista joutuu tähän tilanteeseen. Useimmitren syynä on ollut uskottomuuteen ajautuneen henkilön tyytymättömyys omaan elämäänsä. Hän on kokenut itsensä onnettomaksi tai tyytymättömäksi. Osansa tässä tyytymättömyydessä saa aina myös vakituinen parisuhde, jota pidetään (virheellisesti) pääasiallisena syynä onnettomaan oloon. Ihminen, jonka tarpeet eivät ole riittävästi tyydyttyneet joutuu melko helposti tilanteeseen, jossa joku ulkopuolinen ihminen näyttäytyy pelastajana. Silloin nämä kaksi rakastuvat tai ihastuvat. Suhde alkaa, jos sille annetaan vähänkin tilaa.
Uskottomuuden paljastuminen aiheuttaa kriisin, josta selviytyminen edellyttää vihan tunteiden purkamista ja luottamuksen palauttamista. Uskottoman on osattava selittää itselleen ja kumppanilleen, miksi näin kävi. Siten hän voi saada luottamuksen palautettua. Luottamusta herättää se, että jatkossa voi toimia toisin. Yleensä luottamus palautuu 1-3 vuoden kuluessa, jos osataan toimia oikein. Parisuhdetta on myös tarkasteltava ja kehitettävä, jotta usko suhteen tulevaisuuteen palautuu. Konkreettiset muutokset ovat tärkeitä. Sinulle on petettynä tärkeä voida vapautua vihasta. Se edellyttää aktiivista vihan työstämistä luotettavan ihmisen kanssa. On hyvä, ettäolette hakeneet apua terapiasta. Uskottomuuskriisi on niitä kriisejä, joista on hyvin vaikea selvitä yhdessä ilman ammattiapua.
Vaikuttaa siltä, että teillä kriisin työstäminen on kesken ja olisi suhteellennekin eduksi laatia jonkinlainen ohjelma eteenpäin pääsemiseksi. Luottamus on yksi avainsanoistanne.
Rakastuin toiseen mieheen
Meillä on täysi pattitilanne päällä. Meillä on 20 vuotta kestänyt suhte takana ja viisi lasta.
Monet asiat ovat pikku hiljaa johtaneet haluuni päästä pois tästä suhteesta. Olen luultavasti tavallaan tai toisella ollut menossa tähän jo 5-6 vuotta, mutta olen halunut uskoa siihen, että jatketaan yhdessä ja olen myös hartaasti toivonut saavani takaisin sen rakkaudentunteen minkä koen mennettäneeni.
Viime jouluna rakastuin toiseen mieheen ja siitä ajatus suhteemme purkamisesta lähtikin, kun koin niitä tunteita mitä vailla olinkin jo pitkään elänyt. Miehen kanssa puhuttiin paljon pitkin kevättä ja hän oikein kehotti minua olemaan rehellinen itseäni kohtaan. Hän vannoi tukevansa minua taloudellisesti ainakin alussa jos halusin eron hänestä. Toukokuussa olin sitten sen verran miettinyt että sain sanottua että haluasin erota. Siitä lähtien onkin ollut helvettiä.
Mieheni väittää rakastavansa minua enemmän kuin koskaan eikä millään halua päästä minua vapaaksi. Saan kestää kiristystä ja uhkailua ja nimittelyä. On myös ollut lievempää väkivaltaa . Haluan sopia asioista siten, että tulisi niin vähän pahaa mieltää perheellemme ja miehelleni kuin suinkaan on mahdollista.
Haluaisin saada tämän inhottavan junnamistilanteen loppumaan ja rauhaa takaisin elämäämme, mutta mieheni ei halua itselleen mitään hyvää. Hänelle ei ole enää millään mitään merkitystä kun minä olen hylännyt hänet. Hän on myös hävytön lasten kuulleen eikä pysty käytäytymään aikuisen tapaan. Mihin minä voisin kääntyä apua varten ja miten minä voisin auttaa miestäni pois tästä tuskasta joka tekee hänestä hirviön ? Voinko hakea eroa vaikka hän ei suotuisi millään?
Vastaus:
Olette eläneet pitkään työntäyteistä elämää suuressa perheessänne monien arjen haasteiden parissa. Siinä tiimellyksessä unohtuu helposti pitää rittävästi huolta itsestään ja suhteestaan. Olette varmaankin molemmat polttaneet kynttilää molemmista päistä. Tämä kaikki on tapahtunut varhaisen keski-iän vuosina, jolloin ihmisen on haettava uutta identiteettiä ja pohdittava millainen haluaa olla. Ihastumisesi toiseen mieheen on luonnollinen seuraus tyytymätömyydestä, joka on seuraus sellaisesta elämästä, jossa et ole huomioinut riittävästi omia tarpeitasi. Syy ei ole aviomiehessäsi. Hän on ollut samassa veneessä kanssasi.
Miehesi on tietenkin peloissaan ja vihainen, kun huomaa tulevansa hylätyksi. Uskottomuuskriisissä on todella vaikeaa käyttäytyä aikuismaisesti. Eihän uskottomuuskaan oikeastaan ole aikuismaista käyttäytymistä. Voit toki hakea nyt eroa, vaikka miehesi ei halua sitä. On kuitenkin tärkeää miettiä, ratkaiseeko ero varsinaisen ongelmasi. Sinun ei ainakaan pidä kuvitella, että toinen mies tuo onnen elämääsi pitkällä aikavälillä. Olet edelleenkin itse vastuussa onnestasi.
Olisi hyvä, jos kääntyisitte ammatillisen avun puoleen. Perheneuvola tai Kirkon perheasiain neuvottelukeskus on tässä tilanteessa oikea paikka. Se on tärkeää jatkatte yhdessä tai ette.
Esitysaika
Ohjelma on päättynyt.
YLE Areena
Parempi ero -jaksot näkyvät
YLE Areenassa seitsemän vuorokauden ajan ohjelman tv-lähetyksen jälkeen.
> YLE Areena