Poliisikouluun osa 4

Henkilökohtaisempi kakkosvaihe

Viime jaksossa Antti Mäenpää selvitti tyylikkäästi tiensä läpi kuntokokeiden ja hyvin menivät myös kirjalliset kokeet, sillä postilaatikosta kolahti kutsu valintakokeen toiseen vaiheeseen. Toiseen vaiheeseen kutsuttiin noin 180 hakijaa, kun ensimmäisessä vaiheessa yrittäjiä oli vielä noin 300. Kokeita järjestetään Tampereen ohella muutamalla muullakin paikkakunnalla, mutta Antille on käynyt kutsu Tampereen Hervantaan.

- Ykkösvaihe oli raskas kokonaisuus, sillä fyysiset ja psyykkiset testit olivat peräkkäin. Vaikka kokeet menivät hyvin, en silti pidä mitään itsestäänselvyytenä, sanoo Antti Mäenpää.

Toiseen vaiheeseen hakijan ei tarvitse erityisesti treenata. Päivään kuuluu psykologinen testi, ryhmäkeskustelu ja henkilökohtainen haastattelu.

- Parhaiten hakija pärjää olemalla oma itsensä, kertoo Poliisiammattikorkeakoulun psykologi Piritta Nauha.

Nauhan mukaan ryhmäkeskustelu on mukava tilaisuus, jossa mitataan hakijan sosiaalisia valmiuksia. Ryhmäläiset saavat yhteisen tehtävän, joka heidän pitää määräaikaan mennessä selvittää yhteistyössä. Samalla ankarat silmäparit tarkkailevat osallistujien suorituksia.

Nämä silmäparit ovat samalla hakijoiden haastattelijoita. Ryhmäkeskustelun jälkeen hakijat jaetaan pienempiin ryhmiin ja jaetaan eri haastattelijoille. Toiset joutuvat odottamaan pitkäänkin, sillä haastattelu, joss pyritään mittaamaan ennen muuta hakijan motivaatiota, voi olla pitkä ja perustelllinen. Kyse ei kuitenkaan ole mistään kolmannen asteen kuulustelusta, vaan hakijan arvoja ja asenteita mitataan normaalin keskustelun kautta. Unohta ei sovi myöskään sujuvan puheen merkitystä, onhan poliisin työ ennen muuta asiakaspalvelua.

- Tämä kakkosvaihe oli huomattavasti rennompi, sillä etukäteen ei tarvinnut valmistautua esimerkiksi lukemalla mitään materiaaleja, vaan sai olla oma itsensä. Oli mukavaa antaa henkilökohtaisempi kuva itsestään. Päivästä jäi kaiken kaikkiaan hyvät fiilikset, Antti summaa.

Nyt Antti jää odottamaan, kolahtaako postiluukusta kutsu kolmanteen vaiheeseen, joka on käytännössä terveystarkastus ja huumetesti. Huumetestiin täytyy antaa suostumus jo toisen vaiheen kokeessa, ja suostumus on annettava, mikäli mielii poliisiksi. Huumeiden käyttöä ei näet missään muodossa suvaita tulevilta lainvalvojilta.

Katso Poliisikouluun! osa 4

Lue Poliisikouluun!-osat 1, 2 , ja 3.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä