Teemalauantai

Takaisin

25.7. Teemalauantai: Easy Rider 1969

Lauantaina 25.7.2009 klo 21.00

Uuden Hollywoodin symboliksi noussut elokuva Easy Rider sai Suomen-ensi-iltansa tasan 40 vuotta sitten eli 25.7.1969. Teemalauantai painaa kaasua ja juhlii merkkipäivää.

Easyrider, YLE

Illan aloittaa Easy Rider - matkalla. Se on aikansa ehdottomia kulttielokuvia, tarina kahdesta kapinallisesta, jotka moottoripyörillään etsivät todellista Amerikkaa. Ohjaajana toimi Dennis Hopper, pääosia esittivät Hopper itse, Peter Fonda ja Jack Nicholson.

Hopper ja Fonda eli Billy the Kid ja Captain America matkaavat Los Angelesista kohti New Orleansia. Tien päällä he kohtaavat Jack Nicholsonin esittämän juopon asianajajan, joka lähtee matkalle mukaan. Matkaa tahdittaa muun muassa Steppenwolfin, The Bandin, Jimi Hendrixin ja The Byrdsin musiikki.

Easy Rider oli vastakulttuurin, seksin, huumeiden ja rock'n'rollin ylistyslaulu, ja sillä oli valtava vaikutus sekä elokuviin että kulttuurin ylipäätään. Se näytti kuitenkin paitsi unelman vapaudesta myös saman unelman kuoleman.

Teemailtaa jatkaa runsas ja viihdyttävä amerikkalaisdokumentti Hollywoodin pelastajat (Easy Riders, Raging Bulls).

Peter Biskindin kirjaan perustuva, Kenneth Bowserin ohjaama dokumentti kertoo Hollywoodin mullistaneista innovatiivisista 1960-70-lukujen ohjaajista sekä murroksen aikakaudesta, joka nosti elokuvateollisuuden uuteen menestykseen. Mukana on niin runsaasti haastateltavia, että heistä voisi koota Hollywoodin Kuka kukin on -teoksen.
Kuten alkuperäisestä nimestä käy ilmi, yhdeksi avainelokuvaksi dokumentissa nostetaan juuri Easy Rider.

21.00 Easy Rider - matkalla (K15) (Easy Rider, USA 1969, 97 min.)

22.37 Hollywoodin pelastajat (Easy Riders, Raging Bulls, USA 2003, 118 min.). Tuotanto: The Fremantle Co, USA.

Takaisin

Lauantai-illan huumaa YLE Teeman tapaan: syvyyttä ja korkeutta, tunnetta ja tietoa, dokumenttia ja elokuvaa - siis kokonaisia elämyksiä!
Teemalauantai koostuu yleensä elokuvasta ja sen teemaa syventävästä dokumentista, tai päinvastoin. Ohjelmat ruokkivat toisiaan, 1 + 1 on enemmän kuin 2.