Teemalauantai

Takaisin

22.8. Teemalauantai: Paratiisin lapset

Lauantaina 22.8.2009 klo 21.00

Teemalauantai on omistettu ranskalaisohjaaja Marcel Carnén kuuluisimmalle ja rakastetuimmalle elokuvalle.
(Illalla oli tarkoitus juhlistaa Carnén satavuotispäivää 18.8.2009, mutta sittemmin on selvinnyt, että vuonna 1996 kuollut ohjaaja valehteli syntymävuotensa: oikea satavuotispäivä olikin jo vuonna 2006! Tämän sekaannuksen vuoksi Carnén oikea satavuotispäivä ohitettiin Ranskassa huomaamatta. Parempi siis juhlia myöhään kuin ei ollenkaan...)

Paratiisin lapset (Les enfants du paradis, Ranska 1945) on 1800-luvun alun Pariisiin sijoittuva klassinen melodraama rakkaudesta, intohimosta ja mustasukkaisuudesta teatterin ja rikosten maailmassa. Päähenkilö on kurtisaani Garance, jota neljä miestä yhteiskunnan eri kerroksista rakastaa.
Teemaillassa tämä kolmituntinen elokuva esitetään alkuperäisessä muodossaan, yhtenä kokonaisuutena.
Saksalaismiehityksen aikaan kuvattu, mutta vasta Pariisin vapautuksen jälkeen ensi-iltansa saanut Paratiisin lapset on vuosikymmenten mittaan korotettu - syystä! - kulttielokuvien taivaaseen. Se on myös äänestetty kaikkien aikojen parhaaksi ranskalaiseksi elokuvaksi.

Paratiisin lapset, YLE

Elokuvan käsikirjoituksen teki runoilija Jacques Prévert, musiikin sävelsi Joseph Kosma, ja pääosia esittivät Arletty, Jean-Louis Barrault ja Pierre Brasseur. Tekijäryhmässä oli mukana niin juutalaisia ja vastarintaliikkeen jäseniä kuin mustan pörssin kauppiaita ja natsien yhteistoimintamiehiä, roolejaan ja identiteettejään toisiltaan salaten.
Kurtisaani Garancea esittäneellä Arlettyllä oli lisäksi saksalainen rakastaja - siksi tähti joutui sodan jälkeen kotiarestiin eikä päässyt oman elokuvansa ensi-iltaan maaliskuussa 1945.

Ennen elokuvaa esitetään Olipa kerran... Paratiisin lapset, ranskalaiseen elokuvadokumenttisarjaan kuuluva, tänä vuonna valmistunut ohjelma Paratiisin lapsien jännittävistä taustoista.
Elokuvan pysyvälle lumolle etsitään dokumentissa selitystä muun muassa sen tavasta rikkoa paitsi kerronnallisia myös seksuaalisia normeja. Paratiisin lapset ovat halun lapsia.
Haastateltavana on muun muassa ohjaaja Bertrand Tavernier. Arkistomateriaalin kautta puhuvat myös elokuvan ydinjoukkoon kuuluneet Carné, Prevert ja Arletty sekä elokuvan juutalainen lavastaja Alexandre Trauner.
Dokumentin on ohjannut Julie Bonan.

21.00 Olipa kerran... Paratiisin lapset (Il était une fois... Les enfants du paradis, Ranska 2009, 51 min.)

21.51 Paratiisin lapset (Les enfants du paradis, Ranska 1945, 182 min.)

Takaisin

Lauantai-illan huumaa YLE Teeman tapaan: syvyyttä ja korkeutta, tunnetta ja tietoa, dokumenttia ja elokuvaa - siis kokonaisia elämyksiä!
Teemalauantai koostuu yleensä elokuvasta ja sen teemaa syventävästä dokumentista, tai päinvastoin. Ohjelmat ruokkivat toisiaan, 1 + 1 on enemmän kuin 2.

Marcel Carnén oikea syntymävuosi:
kertomus sekaannuksesta ohjaajan kotisivuilla (ranskaksi)