Erikoislääkärin vastaukset
Arkistosta voit lukea kaikki vastatut kysymykset
Erikoislääkärin vastaukset
11.4.2006
LASTEN KANTAMINEN KANTOREPUISSA
Olen huolissani, kun melkein vastasyntyneitä kannetaan erilaisissa telineissä rinnalla tai selässä. Kestääkö lapsen niska ja selkä sellaista rynkytystä isän tai äidin kävellessä pitkiäkin aikoja?
Lapsen kantaminen rinta- tai selkärepussa on varsin luonnollinen tapa kantaa lasta ja useimmat lapset viihtyvät siinä hyvin. Pienessä rynkytyksessä vauva saa hyvää harjoitusta pään ja vartalon hallintaan myötäillessään liikkeitä. Näin lapsi saa myös olla lähellä vanhempiaan. Vauvaa ei kannata kantaa pelkästään repussa tunnista toiseen vaan välillä vauvan on saatava olla lattialla tai sylissä. Välineitä on paljon; liinoja ja reppuja. Näissä kantovälineissä ei ole juurikaan eroa. Liinassa ollessaan lapsi pääsee liikkumaan paremmin, eivätkä reunat pääse hankaamaan jalkoja.
VAIKUTTUVAT KORVAT
Kärsin helposti vaikuttuvista korvista. Jos korvat ovat pidempään putsaamatta, alkaa kutina. Vaikku on yleensä läpinäkyvää tai hiukan kellertävää ja melko vetistä, myös korvakäytävät ovat vetiset. Olen kyllästynyt korvien jatkuvaan putsaamiseen sekä kutinaan. Mitä voisin tehdä?
Korvakäytävien iho tuottaa korvavahaa suojaksi kosteutta ja pölyä vastaan. Vahaa kertyy usein turhan paljon ja korvakäytävä voi mennä jopa tukkoon. Korvavahaa ei kannata itse yrittää poistaa, sillä vaha saattaa esimerkiksi pumpulipuikolla työntyä syvemmälle korvakäytävään, jolloin sen poistaminen voi olla erittäin vaikeaa. Jos korvat tuntuvat tukkoisilta, ylimääräisen vahan voi käydä poistattamassa huuhtelulla omassa terveyskeskuksessa. Kutina ja vetinen erite voi viitata tulehdukseen, joka myös on yksi syy käydä lääkärillä.
VAUVAN PULAUTTELU
Meillä on 10 kuukauden ikäinen tyttö ja hän edelleenkin pulauttelee. Pulauttelu ei välttämättä millään tavalla liity syömiseen, ja sitä tapahtuu enimmäkseen päivisin. Onko tämä aivan normaalia enää tämän ikäisellä?
Pienellä imeväisikäisellä lapsella pulauttelu on varsin tavallinen oire, eikä yleensä viittaa mihinkään hoidettavaan sairauteen. Pienellä lapsella pulauttelulle altistavia tekijöitä ovat pääosin nestemäinen ravinto, makuuasento ja usein vielä kovin löysä ruokatorven alempi sulkija. Useimmiten pulauttelu ei vaivaa lasta mitenkään, sitä ei edellä vatsakipu ja lapsen paino nousee hyvin. Pulautteluun on siis tavallaan varaa, mahaan jää vielä riittävästi sisältöä. Jos pulautellessa lapsella ilmenee vatsakipua eikä paino nouse normaalisti, silloin on syytä epäillä kyseessä olevan jotakin muuta. Useimmiten pulauttelu vähenee merkittävästi lapsen ensimmäisen ikävuoden lopulla ruokavalion kiinteytyessä. Myös lisääntynyt pystyasento ja ruokatorven sulkijan jämäköityminen vähentävät pulauttelua.
TUTIN KÄYTTÖ
Haluaisin tietää, voiko tutti aiheuttaa 1-vuotiaalla lapsella korvatulehduksia?
Tutkimusten mukaan tuttia käyttävillä lapsilla korvatulehdukset ovat hieman yleisempiä kuin niillä, jotka eivät käytä tuttia. Noin 25 prosenttia lasten korvatulehduksista johtuu tutin käytöstä. Sitä, millä mekanismilla tutti aiheuttaa korvatulehduksia, ei tarkkaan tiedetä. Rintaruokinta suojaa korvatulehduksilta ja peukalon imeminen ei vaikuta niihin mitenkään, joten pelkkä imemistapahtuma sinänsä ei ole se riskiä lisäävä asia. Tutissa elävistä bakteereistakaan ei ole suoraan kysymys, vaan todennäköisesti asia on paljon monimutkaisempi. Sekä purennan kehityksen että korvatulehdusriskin kannalta tuttia voi aivan vapaasti käyttää noin puolen vuoden ikään asti. Sinä aikana lapsen imemisen tarve on suurin ja on parempi, että suuhun menee tutti kuin sormi. Puolen vuoden iän jälkeen korvatulehdusriski kasvaa ja sen jälkeen tuttia kannattaa käyttää vain lapsen mennessä nukkumaan. Kymmenen kuukauden iässä tutista olisi parasta luopua kokonaan.
Lastenlääkäri Marjo Renko
Omalääkärin vastaukset
4.4.2006
E-PILLERIEN LOPETTAMINEN JA KUUKAUTISET
Lopetin e-pillereiden syönnin pari kuukautta sitten ja samalla jäivät myös kuukautiset pois. Onko tällainen normaalia vai pitäisikö asialle tehdä jotakin?
On melko tavallista, että pillereiden lopettamisen jälkeen seuraava kuukautiskierto pitkittyy, mutta ei niiden pitäisi kuitenkaan jäädä kokonaan pois. Kun raskauden mahdollisuus on poissuljettu, voi kuukautisten uudelleen alkamista odotella kuitenkin ihan rauhassa jopa puolikin vuotta ellei samaan aikaan ole viitteitä mistään muista oireista. Jos vuoto ei ala vielä tuon puolen vuoden jälkeenkään, aletaan tutkia mahdollisia hormonihäiriöitä. Yksi oleellinen tutkimus tällaisissa tapauksissa on estrogeenin tuotantoa mittaava progestiinikoe eli potilaalle annetaan vähän aikaa keltarauhashormonia ja katsotaan alkaako kuukatisvuoto. Samalla tutkitaan kilpirauhastoiminta, prolaktiinin eli maitohormonin pitoisuus. Nämä testit sitten ohjaavat jatkotutkimuksia.
LUUPIIKIT SELÄSSÄ
Minulla on todettu kookkaita luupiikkejä selän kolmessa alimmassa nikamassa. Selkää särkee ja esimerkiksi siivoamisen jälkeen selkää on mahdoton suoristaa. Selkäni onkin jo aika lailla vino. Mitä asialle voisi tehdä ja voidaanko luuta leikata?
Luupiikit ovat hyvin tavallinen ja joskus erittäin kivuliaskin vaiva. Meillä on selkärangassa jokaisen nikaman välissä joustava välilevy, mikä mahdollistaa rangan kivuttoman liikkumisen joka puolelle. Joillakin ihmisillä välilevyt alkavat jostakin syystä rappeutua ja ne menettävät kimmoisuutensa sekä alkavat kuihtua. Kun näin käy, alkaa muodostua uudisluuta eli niin kutsuttuja luupiikkejä nikamien reunoille. Jos tällainen luupiikki painaa selkäydinkanavaan ja litistää siellä hermoa, voi kipu olla valtava. Mikäli kyse on hermopuristuksesta, voidaan kipuja helpottaa kirurgisesti. Hyvin usein oireet kuitenkin johtuvat itse välilevystä ja siellä olevista kipusäikeistä sekä rangan ympärillä olevien lihasten kramppaamisesta eikä tällaisissa tapauksissa turvatuduta leikkaukseen. Silloin jäljelle jää kivun hoito erilaisin kipulääkkein sekä toimintakyvyn ylläpitävä fysioterapia.
IHO EI KESTÄ KLOORIA
Mistä mahtaisi olla kyse, kun iho ei kestä klooria ja voiko asiaa helpottaa jotenkin?
Jos iho ei kestä klooria, voisi kyseessä olla joko terveen ihon liiallinen kuivuminen kloorin takia tai jokin ihosairaus kuten esimerkiksi atooppinen ekseema, joka ärsyyntyy entisestään kloorivedestä. Ihon huolellisella kosteutuksella on suuri rooli liiallisen kuivuuden estämisessä. Terve, mutta helposti kuivava iho kannattaa rasvata hyvissä ajoin aamulla ennen uintia sekä heti uinnin jälkeen. Jos kyse on ihosairaudesta, pitää itse sairaus lääkitä kunnolla ja hoitaa kuntoon, jonka jälkeen iho voi kestää paremmin myös klooriveden kuivattavaa vaikutusta. Klooriallergiakin on olemassa, mutta se on niin harvinainen, etten usko tässä tapauksessa olevan kyse siitä.
PÄÄNSÄRKY LAPSELLA
Olemme huolissamme 10-vuotiaan poikamme useasti toistuvista päänsäryistä. Päänsärkykohtauksia voi olla jopa parikin kertaa viikossa eivätkä särkylääkkeetkään meinaa tehota. Olisko meidän syytä viedä poika tarkempiin tutkimuksiin vai pitääkö pojan vain jatkaa särkylääkkeiden syömistä?
Kyseessä kuulostaisi olevan migreeni, joten suosittelen lääkäriin menoa. Lievää päänsärkyä ei tarvitse sen kummemmin tutkia lapseltakaan, mutta jos kipu on kova ja lapsi joutuu syömään paljon särkylääkkeitä, on tutkimuksiin meno suositeltavaa. Lapsen migreenin hoidossa lääkeannokset voivat tuntua hurjan suurilta, mutta niiden tehosta ei ole hyötyä pieninä annoksina. Sopiva lääkitys kannattaakin tarkistaa lääkäriltä. Lasten päänsäryt ovat hyvin yleisiä. Yli 10-vuotiaista pojista jopa 25 prosentilla esiintyy migreenistä johtuvaa päänsärkyä. Lähes yhtä tavallinen kivun laukaisija on jännityspäänsärky. Lapsen päänsärky voi olla myös seuraamuspäänsärkyä eli syy voi löytyä esimerkiksi silmien taittoviasta, purentaviasta, univelasta tai vaikkapa jostakin psykososiaalisesta ahdingosta. Tällaisissa tapauksissa kannattaa kiinnittää huomiota päänsäryn ajankohtaan ja pyrkiä muuttamaan elämänrytmiä säännöllisempään suuntaan sekä hoitaa päänsärkyä aiheuttavat tekijät.
Akuutin omalääkäri Risto Laitila
28.3.2006
JALKOJEN TURVOTUS
Olen 70-vuotias nainen ja kärsin jalkojen turvotuksesta. Massa roikkuu lähes maahan asti ja aiheuttaa monenlaisia vaikeuksia muun muassa kävelyssä. Mistä ihmeestä on kyse ja mitä asialle voisi tehdä?
Luultavasti tässä on nyt kyse imunesteen turvottamista raajoista. Imunestettä syntyy monta desilitraa päivässä ja jos imusuonten toiminta on jostakin syystä häiriintynyt, voi seurauksena olla turvotusta. Yleensä tällaiset oireet voivat olla seurausta esimerkiksi syöpäleikkauksesta, jossa on jouduttu poistamaan imusolmukkeita tai imusuonia lantiosta. Myös tulehduksen jälkitila voi olla yksi mahdollisuus. Valitettavasti tähän vaivaan ei oikein ole mitään nopeaa parannuskeinoa. Hoitona tällaisissa tapauksissa käytetään esimerkiksi lymfaterapiaa, painesaapashoitoja, tukisiteitä ja joskus jopa plastiikkakirurgiaa.
SARJOITTAINEN PÄÄNSÄRKY
Pojallani todettiin sarjoittainen päänsärky. Hän on yrittänyt lieventää oireitaan särkylääkkeillä vaihtelevalla menestyksellä. Onko tähän parannuskeinoa?
Sarjoittaisen päänsäryn hoito on vaikeaa eikä parantavaa hoitoa valitettavasti ole. Joillekin on apua perinteisistä migreenilääkkeistä, tavallisesti tarvitaan pistosmuotoa. Hoitona voidaan käyttää myös estolääkkeitä, epilepsialääkkeitä, kortisonia tai esimerkiksi lisähappea. Sarjoittaisella päänsäryllähän tarkoitetaan silloin tällöin ilmaantuvia rankkoja päänsärkykausia, jotka ovat potilaalle todellista kärsimysnäytelmää. Sarjoittainen päänsärky oireilee yleensä ainoastaan toisella puolella päätä silmän takaosassa. Se on repivää, viiltävää ja poraavaa kipua. Yleensä silmästä voi vuotaa vettä, luomi roikkuu ja myös mustuainen muuttuu. Päänsärkykohtaus kestää puolesta tunnista pariin tuntiin ja kohtauksia voi olla useita yhden yönkin aikana. Sarjoittaisen päänsäryn syytä ei tiedetä kunnolla. Syynä voi olla esimerkiksi jokin immunologinen häiriö, joka laukaisee nämä kohtaukset.
MUSTEMYRKYTYS
Voiko leimoissa käytetystä musteesta tulla mustemyrkytys ja onko se vaarallinen?
Leimasinmusteessa ei onneksi ole sellaisia liuotinaineita, jotka imeytyisivät ihon läpi ja aiheuttaisivat äkillisiä myrkytyksiä tai pitkäaikaisia haittoja. Eihän niitä silti juoda saa, mutta nykyisin ei taida saada kuin myrkyttömiä musteita.
ILMARINTA
Minulla ja miehelläni on molemmilla ilmarinta. Minulla ilmarinta on jouduttu jopa leikkaamaan kahteen kertaan. Voiko tämä olla periytyvää ja mistä ilmarinta ylipäätään johtuu?
Ilmarinta tarkoittaa sitä että ilmaa, jota virtaa keuhkoihin, joutuu rintakehän seinämän ja keuhkojen väliin. Nuorten ihmisten ilmarinta on yleensä niin sanottu spontaani ilmarinta, mikä on hankala havaita eikä sille välttämättä tarvitse tehdä mitään. Myöskään syytä spontaanin ilmarinnan synnylle ei tiedetä. Perinnöllistä se tuskin kuitenkaan on. Joskus ilmarinnan syntyyn voi olla syynä jokin keuhkosairaus kuten esimerkiksi keuhkojen laajentuma, mikä aiheuttaa ilmarakkulan puhkeamisen ja tästä syystä ilma pääsee virtaamaan väärään paikkaan. Vaarallisin ilmarinnan muoto on jänniteilmarinta, jolloin on jo kiire hoitoon sillä väärään paikkaan päässyt ilma litistää keuhkoa ja sydäntä. Terveellä ihmisellä ilmarinta voi tulla ainoastaan puukoniskusta tai vaikkapa jonkin liikenneonnettomuuden seurauksena.
Akuutin omalääkäri Risto Laitila
21.3.2006
STROBOVALOT JA PÄÄNSÄRKY
"Olen saanut muutaman kerran ravintolassa ollessani päänsärkykohtauksen, johon liittyy myös pahoinvointia. Kohtaukset ovat alkaneet joka kerta vilkkuvalojen seurauksena. Mistä tämä voi johtua?
Veikkaan tässä tapauksessa migreeniä. On aika tavallista, että vilkkuva valo, oli se sitten discon strobovalo tai luonnonvalo, voi laukaista migreenikohtauksen tai epilepsiapotilaille epilepsiakohtauksen. Jos huomaa taipumusta valojen aiheuttamalle päänsärkykohtaukselle, kannattaa vältellä sellaisia paikkoja, missä voi altistua välkkyvälle valolle.
SIEMENSYÖKSYN PUUTE
"Olen 55-vuotias mies ja minulle on tehty noin kolme kuukautta sitten eturauhasen höyläys, minkä yhteydessä lääkäri kertoi siemennesteen menevän virtsaputkeen noin kuukauden ajan toimenpiteen jälkeen. Tilanne ei kuitenkaan ole vieläkään palautunut normaaliksi. Erektio toimii niin kuin pitääkin, mutta siemensyöksyä ei tule. Onko minulla syytä huoleen?"
Missään nimessä ei ole syytä huoleen, mutta valitettavasti höyläys toimenpiteellä on miltei aina tällainen sivuvaikutus. Luultavasti tilanne ei tule palautumaan normaaliksi, jos toimenpiteestä on kulunut jo kolme kuukautta. Tutkimusten mukaan noin 70 prosenttia höylätyistä potilaista kertoo samankaltaisista oireista. Höyläystoimenpiteessä virtsarakon kaulan alla olevaa eturauhasta, jonka läpi virtsaputki menee, höylätään pienemmäksi ja tämän seurauksena eturauhaseen syntyy tyhjä eturauhaspesä. Tästä johtuen virtsarakon kaula ei välttämättä sulkeudukaan siemensyöksyn hetkellä ja siemensyöksy ohjautuu väärään suuntaan eli virtsarakkoon. Tilanne voi tuntua ainakin alussa kiusalliselta vaikka siitä ei mitään haittaa olekaan.
VARJOAINEKUVAUS JA ALLERGINEN IHOREAKTIO
"Olen käynyt tutkimuksissa, missä minulle tehtiin varjoainekuvaus. Varjoainekuvauksen seurauksena iholleni jäi kutiava ihottuma, joka palaa aina kun tulee lämmin. Mistähän tämä voisi johtua ja miten siitä pääsisi eroon?"
Varjoainekuvauksella ei luultavasti ole yhteyttä noihin oireisiin. Sen sijaan kyseessä voisi olla hikiurtikaria eli hikoilun aiheuttama nokkosihottuma. Jos kyseessä on hikiurtikaria, alkaa iholle nousta hikoilun seurauksena kutiavia paukamia eli diagnosointi on suhteellisen helppoa vaikkapa juoksulenkin avulla. Tällaisissa tapauksissa hikoilua kannattaa yrittää välttää. Joskus hoitokeinona käytetään myös ihotautilääkärin määräämää valohoitoa tai antihistamiinitabletteja. Diagnoosin sekä sopivan hoidon löytymiseksi kannattaa hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle.
AKNE JA ROACCUTANE
"Olen 18-vuotias nuori mies ja minulle on määrätty Roaccutane-lääkettä vaikeaan akneen. Haluaisin kuitenkin tietää enemmän tuon lääkkeen haittavaikutuksista ennen kuin aloitan kuurin."
Roaccutanin haittavaikutus-lista on pitkä, mutta täytyy muistaa, että kyseinen lääke on tärkeä ja hyvä lääke vaikeaan akneen. Tavallisimmat sivuoireet ovat ihoon ja limakalvoon kohdistuvat vaikutukset, limakalvot ja iho kuivaa herkästi. Myös maksa-arvot voivat nousta kyseisen kuurin aikana. Verenkuvamuutokset ovat tavallisia, samoin veren kovan rasvan lisääntyminen veressä. Sivuvaikutusten vaaroista on hyvä olla selvillä ennen kuurin aloittamista, mutta kun vaakakuppiin laitetaan vaikea akne ja hoidon hyöty, niin moni potilas haluaa lähteä kokeilemaan lääkkeen parantavaa vaikutusta. Usein akne paranee jo ensimmäisen hoitokuurin aikana.
Akuutin
omalääkäri Risto Laitila
3.1.2006
MAREVAN JA CRAMPITON
"Kärsin kovista suonenvedoista ja käytän satunnaisesti Crampiton-nimistä lääkettä, josta olenkin saanut apua. Nyt minulle on aloitettu marevan-hoito ja kuulin ettei näitä lääkkeitä voi käyttää yhtä aikaa. Pitääkö tieto paikkansa?"
Crampiton saattaa nostaa marevanin pitoisuutta ja marevanin tehon lisääntymistä. Marevaniahan käytetään veren hyytymisen estämiseen tai hillitsemiseen esimerkiksi tekoläppä- ja veritulppapotilailla. Marevan on klassinen esimerkki lääkkeestä, joka muuttuu myrkyksi, jos sen annos karkaa käsistä ja sen takia onkin erittäin tärkeää mainita marevanin käyttö lääkärille uuden lääkemääräyksen yhteydessä. On olemassa noin satakunta lääkettä, joilla on haitallinen vaikutus marevan-lääkitykseen. Myös monilla rohdos- ja luontaistuotevalmisteilla on vaikutusta marevanin pitoisuuteen, joten myös apteekeissa ja luontaistuotekaupoissa asioidessa kannattaa mainita marevan-lääkityksestä.
Marevanin tuoteselosteessa sanotaan, että parasetamolin on raportoitu voimistavan marevanin vaikutusta, jos käyttö jatkuu säännöllisenä yli 1-2 viikkoa. Hoitavan lääkärin on hyvä tietää Marevanpotilaansa pitempikestoinen parasetamolin käyttö, koska hoidon tehoa mittaava INR-arvo voi nousta ja syy siihen pyritään aina miettimään. Prasetamolin käyttö ei muuten ole kiellettyä.
Akuutin
omalääkäri Risto Laitila