Ke 07.04.2010 @ 14:52Maarit Piippo ja Samuli Sulamäki

Haastattelussa Mikael Jungner

Etusivun toimituksen Maarit ja Samuli marssivat toimitusjohtaja Jungneria tenttimään kännykkävideokamera kädessään lakkautetun Puhekupla-palstan hengessä. Haastattelu purkitettiin toimitusjohtajan officessa tiistaina 7. huhtikuuta Qik-videopalvelun kautta.


Haastattelu on paremmalla äänentoistolla kuunneltavana ja ladattavissa podcastina YLE Areenassa

 

Mitä kuuluu tänään?

Yllättävän paljon hoppua. On vietävä asioita maaliin ja samalla kiihtyvässä tahdissa tulee erilaisia ideoita, mitä voisin tehdä Ylen jälkeen. Kiireistä, mutta samalla rentoa. Erikoista on, että puolentoista kuukauden takainen pettymys on hävinnyt, ja maailma näyttää aurinkoiselta.

Oletko onnistunut vielä siinä, että et tunne kiirettä?

En tunne kiirettä, mutta olen huomannut, etten ehdi tavata kaikkia ihmisiä, joiden kanssa haluaisi tavata ennen lähtöä. Kalenteri on täynnä. 

Olet kertonut haastattelussa, että Yle oli alussa sokki? Miksi se oli sokki, ja mitä Yle on sinulle tällä hetkellä?

Suurin sokki oli kankeus ja byrokraattisuus. Miten näin luovalla toimialalla näin luovia ihmisiä voidaan hallinnoida näin tsaarinaikaisesti.

Tällä hetkellä Yle on kohta arvokas, rakas muisto. Paljon ystäviä ja ymmärrystä. Samalla pilotti tai prototyyppi uudenlaisen avoimen johtamistavan toimimisesta käytännössä. Moni on sitä mieltä, että Ylessä on tapahtunut paljon hyviä asioita, mutta olisin voinut käyttäytyä toisin. Ei ymmärretä, että tämä on sama paketti. Yle on nyt hyvä esimerkki avoimuuden ja riskinoton merkityksestä. Lisäksi Yle on vaimon työpaikka.

Mitä tarkoitat samalla paketilla?

Jos kankeahkon, vanhanaikaisen, riskiä kaihtavan kulttuurin muuttaa , ainoa tapa tehdä se, on rikkoa kaikki käsitykset, jotka yhteisöllä on oikeasta toiminnasta. Kriisiyttää perinteiset, vakiintuneet ajatustavat. Tai tehdä muutos mokailemalla, ottamalla riskiä, poikkeamalla vakiintuneesta kaavasta, jolla perinteisesti toimitaan. Yleensäkin rikkomalla pönötyskulttuuria, joka on levinnyt joka puolella.

Kun haastatellaan ihmisiä kadulle, ja kamera käynnistyy, iso osa ihmisistä alkaa näyttelemään itseään, ottavat roolin. Kun kysytään, mitä katsot tv:stä, ihmiset vastaavat, että dokumenttejä - ja tilastojen mukaan he katsovan ihan jotain muuta. Turhia kommervenkkejä tulee, kun on kun ihmiset esittävät jotain roolia, jota kuvittelevat, että heidän pitää näytellä.

Luuletko, että Ylessä on tarpeeksi valmista jatkaa tavoitteidesi mukaan, kun uusi toimitusjohtaja tulee? Onko Yle valmis lähdöllesi?

Ei Yle ole millään lailla valmis. On paljon pomoja, jotka haluavat sääntöjä ja kontrollia. Sillä hetkellä kun poistun ovesta vappuna, tulee imperiumin vastaisku. Se on nyt yleläisistä työntekijöistä kiinni. Jos he haluavat jatkaa sillä tiellä joka on saavutettu, sen puolesta pitää taistella. Muuten se menetetään. Jos taas sillä ei ole väliä, ei menetys tietysti haittaa.

Ylen työkulttuurin tulevaisuus on ylen työtekijöiden käsissä. Pitää muistaa, että täällä on paljon ihmisiä, jotka olivat äärimmäisen eri mieltä mun kanssa avoimuudesta. He ovat varmaan nyt tyytyväisiä ja ajattelevat, että palataan takaisin siihen perinteiseen.


Mitkä olivat henkilökohtaiset tavoitteesi toimitusjohtajuudelle? Oletko onnistunut niissä? (Yleisökysymys, blogi)

Ensinnäkin Suomen siirtyminen digiin, toiseksi Ylen talouden kääntyminen voitolliseksi ja kolmanneksi Ylen tekeminen vahvaksi internetissä – se onnistui liiankin hyvin. Sanoma etunenässä moni kilpailijamme ajattelee, että Yle tuhoaa suomalaisen median – mikä on mielestäni erikoista tappiomielialan levittämistä.

Neljäs tavoite oli työkulttuurin muuttuminen avoimeksi, keskustelevaksi ja moderniksi. Sekin onnistui. Kun alussa kysyttiin, kuinka moni yleläinen on tyytyväinen avoimuuteen, lukema oli noin 30-40 prosentin tietämillä, nyt lukema on lähellä 70 prosenttia. Positiivisten ja aurinkoisten yleläisten määrä on tuplaantunut, ja olen siihen ihan hemmetin tyytyväinen.

Mitkä tavoitteet eivät toteutuneet ja miksi?

Oltaisi voitu edetä nopeammin. Jos vuonna 2006 saneeraus olisi tehty viisaammin, työkulttuuri olisi muuttunut nopeammin. Oli tarpeetonta kovuutta, joka tuhosi työkulttuuria ja lykkäsi muutoksia. Netin kanssa oltaisi voitu edetä paljon nopeammin. Se missä nyt ollaan, oltaisiin saavutettu nopeammin, jos olisimme investoineet rohkeammin.

Jos aloittaisin uudestaan, käyttäisin lisää avoimuutta ja lisää rohkeutta. Nyt on sellainen olo kuin olisi saanut olympialaisissa hopeaa, kun olisi voinut saada kultaakin!

YLE.fi-toimituksen haastattelussa toimitusjohtaja MIkael Jungner. Kuvaaja: Vesa Metsätähti / YLE

Mikä on Yle-urasi sykähdyttävin hetki?

Naimisiinmeno ja Euroviisut. Se kun ennen toimitusjohtavan valintaa hallintoneuvoston kokouksessa työntekijöiden edustaja piti puheen, jossa hän voimakkaasti kannatti jatkokauttani. Ei tule heti mieleen yritystä, jossa henkilöstö lobbaa toimitusjohtajan puolesta. Se oli todella arvokasta.

Iso osa henkilöstöä oli avoimen pettyneitä kun toimitusjohtajan valinta tuli esille. Miltä sen tuntui?

Tuntuu, että moni koki että kyseessä oli ikään kuin petos. Ylen ongelma on se, että Yle on elänyt ainakin viimeiset 20 vuotta epävarmuudessa. Aina jokin laki muuttuu ja Yleltä viedään rahoja, ja nyt tuntui, että taas tämä meni näin. Uskon että talon syövereissä on myös ihmisiä, jotka ovat riemuissaan, mutta eivät ole kehdanneet sitä näyttää.

Mikä oli aallonpohja Yle-urallasi?

Ehkä 2007-2008 vuodenvaihteessa, kun johtoryhmän, henkilöstön ja hallituksen enemmistö oli sitä mieltä, että johtoa pitää vaihtaa. Ikään kuin juuri ennen aamua yö on synkimmillään. Silloin kahden saneerauskierroksen jälkeen tuli vielä kolmas ja kaupalliset mediat potkivat kuin vierasta sikaa, silloin tosi monelta loppui usko.

Oli absurdia, että olin puoli yhdeksän uutisissa suorassa lähetyksessä, jossa multa kysyttiin, oliko asiallista lähteä häämatkalle. Tunnelmat olivat niin kireitä, vaikka nyt sille on helppo nauraa.

Miten Yleisradio on muuttunut toimikautesi aikana?

Työkulttuurin muutos on kaikkein suurinta. Vaikka kyllä täällä yhä kohdellaan ihmisiä paikoin huonosti. Mutta valtavirta on se, että ihmiset saavat päättää omista asioistaan, ihmisiä kunnioitetaan ja työkulttuuri on keskustelevaa.

Sairauspoissaolot ovat vähentyneet huomattavasti, koska simputtava työkulttuuri on väistynyt. Kaikki muu on seurannaista tästä. Olemme vahvoja netissä, koska porukka on niin innostunutta, tekee ja kokeilee. Uskon että talous ja tehokkuus johtuvat myös tästä työkulttuurista.

Miten itse olet muuttunut Yle-urasi aikana?

Olen joutunut ottamaan minulle outoa vastuuta. Kun alussa oli satoja, jopa tuhansia ihmisiä, jotka uskoivat siihen mitä teen – ei niinkään minuun, vaan siihen mitä edustan. Se tarkoittaa sitä, että minun pitää ruveta käyttäytymään sen arvostuksen mukaisesti. Se oli vähän outo juttu. Huomasin, että jos teen jotain typerää, kysymys ei ole enää siitä, että nolaan itseni, vaan vedän lokaan ne monet ihmiset, jotka uskovat minuun. Se on jalostava tunne. 44-vuotiaana ei voi tehdä samoja asioita, joita tekee 28-vuotiaana.

Millainen ihminen olisit, jos et olisi tullut Yleen töihin?

Olisin rikas ja todennäköisesti aika ärsyttävä. Kun Microsoftilla kuultiin, että olen siirtymässä Yleisradioon, tuli ihan käsittämättömiä tarjouksia. Olisin päässyt johtamaan Euroopan-laajuisia toimintoja, ja tarjolla olisi ollut runsaskätisiä optio-ohjelmia.

Ärsyttävyys olisi tullut siitä, että kun olen jatkuvasti onnistunut lähes kaikessa, niin sellainen voittokulku tuppaa tekemään ihmisestä aika ärsyttävän. Ylessä on ollut sen verran vastatuulta, että se oli jopa hyväksi.

Millaisenä näet tulevaisuuden Yleisradion?

Riippuu, mitä eduskunta päättää. Ääripäänä olisi se, että Yle on ehtymätön sampo joka takoo hyvinvointia suomalaiseen talouteen ja kulttuuriin. Toinen vaihtoehto on se, että Yle on tylsä ja virallinen, joka ei kiinnosta ketään. On riski, että rahoitusta muuttamalla, lainsäädäntöä kaventamalla tai työkulttuuria tuhoamalla Ylestä tulee tylsä peruskaura.

Onko mielestäsi menossa Ylen alasajo kaupallisten toimijoiden hyväksi? (Yleisökysymys, Facebook)

Ne yrittävät sitä kovasti, mutta tähän mennessä eivät ole onnistuneet siinä. Joko Yle on hemmetin lahjakas tai sitten ihmiset tykkäävät Ylestä enemmän kuin kehtaavat myöntää.

Vastaavaa kampanjaa en muista, jossa Yleä on potkittu päähän kaikenlaisissa kolumneissa ja työryhmissä, ja silti Yle porskuttaa vahvempana kuin koskaan.

Tuleeko Ylen rahoitus selviämään?

Eduskunta on toiseen kertaan luvannut, että Yle saa 480 miljoonaa euroa. Käytännön sovellutus selviää syksyllä. Ylellä pitäisi olla kaikki valmius vastata kilpailijoiden konnuuksiin. Olen itse puhelimen päässä, jos tarvitaan neuvoja.

Mikael Junger. Kuva: Vesa Metsätähti / YLE

Onko toimintasi sosiaalisissa medioissa ollut määrätietoista hommaa? Mihin olet pyrkinyt aktiivisuudellasi sosiaalisissa medioissa? (Yleisökysymys, blogi)

Sosiaalinen media on vasta alussa ja tulee mullistamaan maailmaa, koska se poistaa portinvartijuuden medialta ja poistaa mahdollisuuden salata tietoja. Se tuo vapaan antiikin Kreikan ihanteen, jossa ihmiset voivat henkilökohtaisesti olla suoraan kanssakäymisissä ja tehdä asioita.

Tämä on todennäköisesti modernin ihmisen suurin vallankumous. Jotta siitä jotain ymmärtää, pitää olla Facebookissa, Twitterissä ja Youtubessa – sitä pitää elää ja kokeilla, jotta sitä voi ymmärtää. Tämä muutos on menossa Yhdysvalloissa ja Ruotsissa, mutta Suomessa se yskii, koska meillä on liian tärkeitä pomoja, jotka ylpeilevät sillä, etteivät mene Facebookiin. Omalla esimerkilläni olen halunnut itse oppia ja näyttää muillekin, että tulkaa – tulevaisuus on täällä.

Näetkö, että sosiaalinen media voisi syventää kommunikaatiota?

On kulttuurinen ongelma, että modernissa sosiaalisen median maailmassa tunteet ovat yhtä tärkeitä kuin tieto. Ja subjektiivisuus on arvokkaampaa kuin objektiivisuus, joka sinällään on harha. Jossa aitous on tärkeämpää kuin asema. Jossa mielipide on se, joka ratkaisee. Tavallaan sosiaalisen median maailmassa on pöyristyttävää, että ulkopuolinen tulee määrittelemään, mitä teet. Koska se mitä teet, on sitä mitä teet – se ei ole ulkopuolisen auktoriteetin päätettävissä.

Kun tätä kautta lähtee purkamaan asiaa, sosiaalinen media on juuri niin monipuolista hyödyllistä, kuin käyttäjä haluaa - voit käyttää sitä miten haluat. Voit pelata virtuaalifarmilla tai olla yhteydessä maailman tärkeimpien tiedemiesten kanssa vaikka Twitterin kautta.

Voisi sanoa, että perinteinen journalismi on paljastunut äärimmäisen kalpeaksi ja riittämättömäksi. Kun mietin itsestäni kirjoitettuja juttuja, harvassa faktat ovat paikoillaan. Itse asiassa on illuusio siitä, että meillä on joku laadukas journalismi ja sitten tällainen kummallinen kansalaisjournalismi. Todellisuudessa monopolit, säästöohjelmat ja laiskuus ovat johtaneet aika kepeään journalismiin, kun taas sosiaalisen median nousu toivottavasti pakottaa valtamediat panostamaan hyvään journalismiin, joka käytännössä tarkoittaa aikaa.

On jännää, että perinteisestä ajattelussa työnteko, hyödyllisyys ja tylsyys kulkevat käsi kädessä, ja kaikki mikä on kivaa, on epäilyttävää. Ajatellaanpa verkostunutta Helsinkiä, kun Helsinkiin tulee iso lumisade. Jos jokainen asukas menee ulos tekemään duunia 20 minuutin ajan, ne lumet on hoidettu puolessa tunnissa koko kaupungissa.

Jos ihmiset käyttää 3 miljardia tuntia kuukaudessa Facebookissa, mitä jos ne käyttäisivät 3 miljardia tuntia johonkin muuhun? Jos suomalaiset katsovat ja kuuntelevat Yleä neljä miljardia tuntia vuodessa, mitä jos se käytetään johonkin muuhun? Ollaan käsittämättömien voimien kanssa tekemisissä. Lisäksi yleensä ihmiset tekevät vapaaehtoisesti parempaa jälkeä kuin pakon edessä.

Ylellä on mahdollistajastrategia – miksi useammat tahot eivät ole tarttuneet sen mahdollistamaan yhteistyöhön?

Ylessä on vielä muutosvastarintaa, asioiden toteutus kestää kauan. Se, että Yle on suunnan näyttäjä netissä, on sen ansiota että meidän strateginen ajattelu osui niin nappiin kolme vuotta sitten. Kilpailijoilla taas käytännön toteutus on äärimmäisen tehokasta, mutta niiden strateginen ajattelu on suossa. Se, että mahdollistajastrategia edistyy niin hitaasti, johtuu siitä ettei Ylessä osata oikein toteuttaa sitä. Lisäksi yhteistyötahot vähän pelkäävät sitä.

Ylen mahdollistajastrategiassa on yhdistetty avoimen lähdekoodin idea broadcastiin – siitä on kysymys. Lähtökohta on se, että tv-luvan maksajat ovat maksaneet siitä mitä Yle tekee, siksi Ylen tarjonta kuuluisi kaikille ja kaikkialla. Viimeisimpänä uutuutena saatiin YLE Areena saatiin Elisa-viihteeseen, ja ensi viikolla isoa jatkoa tälle seuraa.

Mutta lempihankkeeni, Ylen sisältöjen leimaaminen common criteria -lisenssillä on aika jäissä, koska tekijänoikeus järjestöt pelkäävät sitä kuin ruttoa. Jos suunta ja tahto on selvä, tämä etenee, mutta jos fokus häviää, tulee jokin jenkkifirma, joka pesee tämän kaiken.

On tärkeää muistaa, että Yhdysvalloissa tämä evoluutio etenee tosi nopeasti. Jos odotamme liikaa, amerikkalaiset kerää rahan ja osaamisen ja tulevat jenkkimarkkinoille, ja siinä Alma ja Sanomat laulavat hoosiannaa kun isot firmat pistävät niitä mennen tullen. Toistaiseksi isoja firmoja ei kiinnosta Eurooppa, ei etenkään Suomi, mutta sitten kun se on konseptoitu valmiiksi ja tuodaan tänne, jos suomalainen strategia-ajattelu on lapsen kengissä, siinä ei jää kiveä kiven päälle, kun ne pistää sen palasiksi.

Itsenäisyyden alkuajoilla Suomessa oli kokeilevaa autoteollisuutta, mutta ei ole enää, kun amerikkalaiset tulivat. Tavallaan Suomessa eletään nuijasotavaihetta ja 2-3 vuoden päästä kun ne firmat tänne rantautuu, voi arvata miten siinä käy. Saattaa tietysti olla, että Suomi on niin pieni maa, etteivät amerikkalaiset firmat tule tänne ollenkaan – se on se kaikkein surkein vaihtoehto. Jäämme kaiken ulkopuolelle, parhaat suomalaiset voimat muuttavat ulkomaille, ja käyvät kesälomalla mökkeilemässä kotimaassa. Siksi olisi kiire ottaa otetta ja lähteä tekemään asioita eri otteella.

Mitä toisit amerikkalaisesta yhteiskunnasta Suomeen, etenkin työyhteisöihin?

Piilaakson. Suomessa on muutamia perusongelmia: ensinnäkin se, että suomalaiset rakentavat sääntöjä, se tuo toimintaan kankeutta. Mitä tahansa jos yrittää, ihmiset ajattelee, mitä toiset ajattelee. Se johtaa henkiseen halvaantumiseen. Toinen on auktoriteettiusko - se että asema puhuu, ihan sama mitä tekstiä sieltä tulee. Saattaa tulla uskomatonta roskaa, ja sitä journalistit yrittävät selventää. Suomessa on loistavia ajattelijoita, vaikkapa Saku Tuominen tai Roope Mokka – niitä ei hirveästi ole pyydetty puhumaan medioissa.

Kolmas asia, jonka pitäisi muuttaa, on erilaisuuden sietämättömyys. Evoluutio toimii monimuotoisessa luonnossa, samoin kulttuurinen evoluutio toimii monimuotoisessa yhteiskunnassa. Hirveästi nähdään vaivaa, että kaikki olisivat samassa muotissa. Erilaisuuden sietämättömyys on jopa raivoa, erilaiset pitää laittaa jotenkin kuriin. Jos joku jotain yrittää, mikä se luulee oikein olevansa. Se on huonoa itsetuntoa.
Puolet suomalaisista kärsii uhrin asenteesta, että maailmassa tapahtuu ikäviä asioita, enkä voi vaikuttaa niihin.

Tässä oli muutama ero Piilaakson ihmisiin. Jos Suomi haluaa pärjätä, pitäisi muuttaa meidän kansanluonne. Se on ihan tehtävissä oleva juttu. Ensin pitää antaa ihmisille valta päättää näistä asioista. Yle on minun pilottihankkeeni näistä asioista. Siten, että Ylestä on poistettu rajaava hierarkia ja koulukiusaamisjohtaminen, ja tilalle on annettu vapautta ja liikkumavaraa.

Yleläiset itse ovat tehneet tämän kaiken, kun heille annettiin siihen tilaa. Olen varma, että Suomessa on tuhansia työpaikkoja, joissa on ihan sama juttu. Koulussa meihin juurrutetaan passiivinen tottelevaisuus. Amerikkalaisissa koulussa on hyvää se, että käytetään paljon aikaa ryhmätöihin ja esiintymiseen, sellaisiin asioihin, joilla on paljon merkitystä aikuisuudessa. Olen käyttänyt satoja tunteja oppiakseni derivoimaan, mutta en ole tarvinnut integraalilaskuja kertaakaan työelämässäni! Mikä hukkainvestointi. Sen sijaan esiintymistaito, johtamistaito, ryhmätyöt – niistä olisi ollut todellista hyötyä.

Koulut olisivat hyvä ympäristö aloittaa tämä muutos. Jos opettajat päättää, he voivat yhdessä päivässä viedä muutoksen oppilaisiin. Ei tarvita lainsäädäntöä, vaan vain katsekontakti, jolla saa opettajat vakuutetuksi. Jos Suomeen haluttaisiin langaton verkko – mitä jos kaikki poistaisivat kotiverkostaan salaussanansa, niin yhdessä illassa meillä olisi koko maankattava langaton verkko, joka ei maksaisi yhtään senttiä lisää. Nämä ovat esimerkkejä siitä, että näkökulmaa vaihtamalla voitaisiin saada aikaan iso vallankumous.

Mitä ominaisuuksia ehdottomasti säilyttäisit suomalaisuudesta?

Rehellisyys on tosi tärkeää, se on ihan poikkeuksellisen korkealla tasolla. Lisäksi tasa-arvo on korkealla, vaikka meillä onkin autoritäärisiä rakenteita, ne ovat ihan leikkiä, jos verrataan englantilaiseen tai amerikkalaiseen systeemiin, jossa ihmisen puhetyyli määrittää sosiaalisen luokan. Säilyttäisin vielä suhteen luontoon on myös ainutlaatuista.

Ei ole kyse siitä, että suomalaisissa olisi jotain vikaa, vaan että meillä on käyttäytymistapoja, jotka aiheuttavat meille turhaa stressiä. Elämä voisi olla ihan aidosti hauskaa - sen ei tarvitsisi olla niin synkkää. Miksi työelämän pitää olla niin tylsää ja ahdistavaa? Jos tekisi sellaisen tuunaa oma duunisi -kampanjan, se saattaisi muuttaa tätä maata ihan huikeasti niin että tuottavuus, tehokkuus ja bruttokansantuote nousisivat – ja kaikilla olisi hauskempaa.

Jari Lahden Uudet palvelut ja Elävä arkisto olivat klassinen keissi siitä, että niille annettiin tietyt määrärahat ja vapaus tehdä ihan mitä haluaa, ja minä pidin huolen siitä, etteivät byrokraatit pääse sinne väliin, ja tulokset ovat ihan häikäiseviä. Ne ovat tehokkuudeltaan ja luovuudeltaan ihan eri luokkaa kuin jos ne olisivat jotenkin keskusjohdettuja.

Mitä ajattelet virheiden tekemisestä? Pitäisikö niitä välttää? Voiko niistä oppia jotain, ja miten?

Joistain virheistä voi oppia ja joistain ei. Perusjuttu on riskinotto, vähintään joka neljännen yrityksen pitäisi päätyä epäonnistumiseen. Jos näin ei ole, riskinottokyky on liian korkea. Se että tekee virheitä, ei tarkoita, että epäonnistutaan, vaan sitä ettei oteta tarpeeksi riskejä.

Kannattaa keskittyä tekemään asioita ja ottaa riskejä. Taru sormusten herrassa kirjassa enteillä oli varaa olla ottamatta riskejä, koska heillä oli aikaa, mutta hobitit eivät eläneet ikuisesti, heillä oli kiire toimia.

Olet kertonut eräässä jutussa pitäväsi kirjoittamisesta? Jos saisit kirjoittaa kirjan, mitä se käsittelisi?

Eka kirja kertoisi elämän tarkoituksesta, mutta kun valitettavasti en ole löytänyt sitä vielä, niin kaikkein helpointa olisi kertoa oman elämänsä sattumuksista. Kirjoittaminen pakottaisi oppimaan asioista. Ihmisten lyhyt muisti estää näkemästä kehää, jota kierrät. Jos pysähdyt ja kirjoitat, niin näet, että vedät kolmen vuoden kehäpäätelmiä - ja on aika kasvaa. Kirjoittamalla näet, onko tällä kevyellä läpällä mitään taustaa ja syvyyttä.

Olet pelaajamiehiä. Milloin ihminen on liian vanha tai liian arvokkaassa asemassa pelaamaan?

Pelasin jossain vaiheessa myös nettipokeria, mutta kun voitin niin paljon, oli pakko lopettaa. Ajattelin että jos jatkan näin, liiallinen raha tekee minusta pinnallisen materialistin. Olisi äärimmäisen tylsää, jos olisi rahaa kaikkeen, mistä silloin saisi jännitystä elämäänsä? Miljoona euroa tuhoaisi lähes jokaisen ihmisen elämän.

Ihminen on liian vanha pelaamaan, kun kaikki leikkimieli ja innokkuus on kuollut. Sen huomaa siitä, että on muuttunut oman itsensä karikatyyriksi ja muistuttaa pelottavaksi omia vanhempiaan. Silloin pelaaminenkin loppuu.

Mikä on lempi sushilajisi? Entä paras ruokalajisi Ylen ruokaloissa?

Ravunpyrstö, oliko se siis ebi. Ylessä suosikkiruoka on Tohlopin nakkikastike ja perunamuusi. Aina kun menen Tampereelle, jännään onko listalla nakkikastiketta.

YLE-logo

Mitkä ovat tulevaisuuden haaveesi?

Lapsuuden haaveeni oli se, että pääsisin avaruusalukseen, joka kiihdyttäisi niin lähelle valonnopeutta ja aika sen avaruusaluksen ympärillä menisi niin nopeasti, että alkuräjähdys palautuisi siihen omaan pisteeseen ja räjähtäisi uudestaan ja saisin nähdä avaruusaluksesta alkuräjähdyksen. Myöhemmin opin, ettei alkuräjähdyksessä voi olla avaruuden ulkopuolella, niin että näkee sen - joten mulle on tullut vähän vaatimattomampia unelmia.

Tämän hetken unelma on saisin tehdä hienoja asioita upeiden ihmisten kanssa. Voisin unohtaa organisaatiot, muutosvastarinnan ja kuukausipalkan ja tehdä tärkeitä asioita ihmisten kanssa, jotka hiffais saman tien, mistä on kysymys ja jotka voisivat antaa toisilleen. Tämä kuulostaa aika utopistiselta, mutta itse asiassa olen löytänyt tällaisia porukoita. On kaikenlaisia hankkeita menossa, jotka tuntuvat tosi nastalta ja intohimoja herättävältä. Alkaa tuntua siltä, että luovalla ideoinnilla ja verkostoituvalla työtavalla jopa tienaa paremmin kuin tavallisella työllä.

Saattaa olla että tämä on liian hyvää ollakseen totta, kun kuukauden päästä kysyt, voin olla huomattavasti kyynisempi. Olisi myös nastaa hankkia kaksipaikkainen avoauto ja huristella vaimon kanssa ympäri Suomea – mitä julkisen palvelun yleisradion toimitusjohtaja ei olisi ikinä ennen voinut tehdä, mutta kansalainen, työtön Mikael Jungner voi.

Missä aiot työskennellä Ylen jälkeen? Koska paljastat sen?

En tiedä, mitä tulen tekemään, joten tiedä, koska voin paljastaa sen. Yksi vaihtoehto on, että menen johonkin yritykseen tai politiikkaan tai kolmas se, että teen nastoja asioita nastojen ihmisten kanssa. Toivon että voisin päättää sen ensi syksynä. Yleensähän käy niin, että tällaisissa tilanteissa tulee jokin elämää suurempi missio, joka vie mennessä. Kun kohtalo kutsuu, silloin kannattaa kuunnella.

Olemme kuulleet huhun, että Reino Paasilinna liimasi lähtiessään johtajan paikalta tarrapintaiset jalanjäljet lattiaan matkallaan huoneestaan ulko-ovelle. Aiotko sinä tehdä jonkin tempaisun, esimerkiksi tervata Ison Pajan edessä kykkivän patsaan?

En aio tehdä mitään tuollaista. Luulen, että suurin jäynä on jo se, että vaan poistuu täältä. Tämä on ollut ihan huikea viisi vuotta, täällä on loistavia ihmisiä, Yle-fani lopun elämäni ja diggaan jopa Ylen hallitusta, vaikka ne tekikin tällaisen päätöksen. Voisin ehkä tarjota kaikille yleläisille pitsat, mihin mulla ei ole rahaa, kun en jäänyt Microsofille. Mietin, jos keksin jotain, niin kerron.

Haluatko sanoa jotain, mitä emme huomanneet kysyä?

Toivottavasti joku huomaa, miten poikkeuksellista lahjakkuutta on onnistuttu keräämään Ylen uusiin palveluihin. Tämä ei ole mitään small talkia, vaan sinne on Jari Lahti kerännyt ihan käsittämättömän koosteen suomalaista osaamista. Se on jotain ainutlaatuista. Sitä kannattaa vaalia kuin Suomen arvokkainta perintökalleutta. Siitä kannatta pitää meteliä. Sanoin Lahdelle, jos Ylessä tilanne käy hankalaksi ja ei pelitä, sen porukan kannatta lähteä in corpore, sillä se porukka on tiiminä ihan ihan poikkeuksellista. Pitäkää yhtä!

 

10 kommenttia

Jei! Onnea Ajatuskupla TV:lle!

Tuija Aalto kirjoitti:

Jei! Onnea Ajatuskupla TV:lle!

Ei vielä hurrata ennen kuin tipahtaa! Eiku mites...

Kyllä Jungnerista silti tuli ärsyttävä vaikkei valinnutkaan tarjottuja "ärsyttävyyteen" johtavia työtehtäviä. Jeesustelukin ja ruusuilla tanssiminen sujuu. Kaltaistensa joukossa voi olla mukavaa, mutta entä sitten, kun jäsenkirja ei ole samanvärinen?

YLE menetti erinomaisia tuloksia aikaan saaneen toimitusjohtajan.

Bravo !

Muutamat MJ:n esittämät näkökohdat toivat etsimättä mieleen ne YLEn toiminnan kehittämisestä esitetyt tavoitteet, jotka nostettiin esille 1960-luvun lopulla Eino S. Revon ansiosta. On pitänyt kulkea yli 40 vuoden teknisen edistyksen taival ennenkuin sekä julkinen palvelu että sosiaalinen media tarjoavat kutakuinkin jokaiselle kansalaiselle säätyyn ja varallisuuteen katsomatta mahdollisuuden esittää mielipiteensä. Silloiset edelläkävijät vasta unelmoivat tällaisista palveluista. Unelmat sortuivat 70-luvun lehdistön (!) mutapainiin.

Kiitokset Jungnerille hienosta työstä.
Kiitokset myös tämän ohjelman tekijöille.

Voiko tätä ällöttävämpää käyttötapaa kuulijoiden lupamaksurahoille olla? Annetaan johtajan puhua omiaan ja kuvataan tämä kännykkäkameralla. Sitten ylistetään, kuinka hienoja "uudet palvelut" ovat. Jospa Yle vain keskittyisi "vanhoihin palveluihin" eli radioon ja tv:hen sekä netin kunnolliseen sisältööön. Uusien palvelujen hinnalla saataisiin aika paljon muuta, parempaa ja laadukkaampaa sisältöä.

Kiitos siitä mitä olet saanut Ylessä aikaan. Toivottavasti hyvät asiat eivät lopu (netti uudistuminen kärjessä)

Kun MM-lätkä ja Nyman lähtivät niin Junger Uutisvuodon juontajaksi ja urheiluselostajaksi!

Junger sai erittäin hyvän tuloksen aikaiseksi Ylen johtajana ja talouden kuriinpanijana. Mutta hänen aikanaan Yle muuttui; tuijotus katsoja- / kuuntelijalukuihin korvasi laadun, osaamiskeskuksiksi muunnetut toimitukset menettivät journalistisen perusideansa eli tuloksena olivat latteat ja irralliset "jutut" entisten tutkivien ja tietyn jatkumon omaavien ohjelmien sijaan. Yle myös verhosi hyvin laadukkaan sisällön tuottamatta jättämisen kaikilla - ihan "kivoilla" - turhilla nettipalveluillaan (esim. yle-areena, elävä arkisto jne.). Näiden buffaamista ja tyrkyttämistä en ole ymmärtänyt.

Paljon puhuttu julkinen palvelu sai kovan kolauksen Jungerin aikana. Toimittamisen kulttuuri hävisi miltei kokonaan. Toivottavasti uusi johto tuo uuden tavan tehdä selkeällä jatkumolla toimivaa, hyvin toimitettua ohjelmaa. Mielipideautomaatteja ei tarvita ja eiköhän tuo nostalgia-aspektikin ole jo aikaa sitten hyödynnetty.

Onkohan Ylen johtoryhmä koskaan reissannut niin paljoa - ja niin kalliilla - kuin mitä Jungerin aikana on tapahtunut? Ei niitä malleja pidä kaikkia hakea Japanista, USAsta, Lontoosta jne. Kotimainen tiedotus ja suomalainen toteutus kunniaan, vaikka se ei firman cv:ssä kansainvälisesti loistaisikaan.

Ajatuskupla

Tässä blogissa yle.fi-etusivutoimituksen toimittajat kertovat työstään ja ajatuksistaan, usein internettiin liittyen.

Blogia kirjoittavat:
Tapio Kantele,
Jorma Kivistö,
Ulla Kokko,
Mika Marttinen,
Milla Moisio,
Maarit Piippo,
Arttu Silvast,
Samuli Sulamäki.

yle.fi -toimituksen Puhekupla-sarjassa haastateltiin Ylen ohjelmien tekijöitä.