Ke 10.02.2010 @ 22:12Tuija Aalto

Näin minä etsisin porokoiraihmisiä

Toimittaja Tapani Niemi haastetteli minua Lapin radion juttusarjaan sosiaalisesta mediasta. Käsittelimme verkon sosiaalista puolta, mutta myös tiedonhakua. Miten netistä löytää samanhenkisiä ihmisiä, tai tietoa jostakin mahdollisesti eksoottisestakin harrastuksesta? Vaikka porokoirien harrastajia?

Tässä jutussa antamani vinkit vähän täydennettynä

Sanoin, että jos lähtisin ihan umpimähkään etsimään sellaisen aiheen harrastajia, josta en itse tiedä vielä mitään, aloittaisin hakukoneista.

Google, Bing, Bing kuvahaku , Yahoo, www.fi

Jos haluaisin pysyä ajan tasalla siitä, mitä uusia porokoira-aiheisia sisältöjä verkkoon julkaistaan, asettaisin hakuvahteja, joista saisin tietoa haluamallani tiheydellä suoraan postilaatikkoon. Goole Alerts, Yahoo Alerts.

Jatkaisin porokoiraihmisten etsimistä kuvagallerioista kuten Flickr , tai Kuvaboxi.

Saadakseni ladata netistä luvan kanssa kuvan tähän blogiin rajasin haun uudelleen Flickr-kuvagalleriassa sellaisiin kuviin, jotka on julkaistu Creative commons -järjestelmän "Nimi mainittava" -lisenssillä. Se antaa luvan käyttää kuvaa kuvaajan nimen mainiten vaikkapa osana kaupallista palvelua. Haulla löytyi tämä Dave S:n julkaisema söpö pentukuva.

porokoiran pentu Minttu vuonna 2007, Creatice Commons-nimi mainittava -lisenssi Dave_S

 

 

Yahoo!n Delicious-kirjanmerkkipalvelussa porokoira-asiasanalla veti vesiperän.

Wikipediasta ei löytynyt suoraan porokoira-artikkelia, mutta hakusanalla Lapinporokoira löytyi. Artikkelissa oli linkki porokoirakerhoon. Haastattelussa kehotin vilkaisemaan Wikipedia-artikkelin keskustelusivulta, ketkä ovat käyneet keskustelua artikkelin muokkauksista. Mikäli keskustelusivulta ei löydy mitään kiinnostavaa, voi myös tutkia artikkelin historiaa, esimerkiksi ottaa tarkasteltavakseen rinnakkain eri ikäisiä versioita . Tässä tapauksessa asiantuntijan löytäminen Wikipediasta ei ollutkaan ihan helppoa, koska monet olivat muokanneet Wikipedia rekisteröitymättä jolloin heistä oli jäänyt talteen vain IP-osoite.

Käytän itse Wikipediaa myös hakusanan muunkielisten ilmaisujen löytämiseksi. Kunkin artikkelin vasemmassa reunassa on linkit saman aiheen muun kielisiin artikkeleihin. Lystikästä on kopioida vaikka jotain muita aakkosia käyttävä käännös, ja syöttää jälleen se hakutermiksi kuvahakuun...

Facebookista näyttää tänä päivänä löytyvän kolmen porokoiran profiilit (Piekku, Rekku ja Alli) sekä yksi 424-jäseninen harrastajaryhmä.

Lapin porokoirat tuntuvat olevan ahkeria bloggaamaan: yksin blogilistalla heitä on kuusi. Google Blogsearch löytää muitakin RSS-syötteitä kuin blogeja.

Porokoiraväki tuntuu siis olevan ihan kiitettävästi edustettuna sosiaalisessa mediassa - veikkaanpa että Facebook-ryhmään liittymällä ja blogeja kommentoimalla pääsisi piireihin.