Kuka ehtii ensimmäisenä ja mitä sitten?
Törmäsin viime viikolla Tuijaan, joka oli kovasti sitä mieltä, että K-rapun blogissa kannattaisi jatkossa kirjoitella tulevan lähetyksen aiheista. Ensireaktioni oli pöyristynyt: ”Ai että ryhdyttäisiin kailottamaan julki tulevan viikon ideamme?” Niin, mutta taas toisaalta … mitä pahaa siinä nyt olisi, että joku muu tekisi jutun samasta aiheesta?
Viime syksynä pomo tipautti työpöydälleni aiheen, jonka oli bongannut Apinalaatikko-nimisestä blogista. Apinalaatikossa oli käynnissä kiivas keskustelu King Kong –leffasta, jonka ikärajaksi elokuvatarkastamo oli ehdottanut viittätoista mutta jonka elokuvalautakunta oli levittäjän
toivomuksesta tiputtanut yhteentoista vuoteen. Kirjoittelun aloittaja oli käynyt katsomassa leffan lapsensa kanssa ja polttanut hihansa siinä vaiheessa kun jättiapina haukkasi valkokankaalla ihmiseltä pään. Asiaa oli ruodittu Apinalaatikossa ja lopputuloksena oli
salaliittoteoria, jonka mukaan elokuvalautakunta olisi elokuvalevittäjien talutushihnassa tavalla tai toisella.
Tein aiheesta uutisjutun, jossa yritin selvitellä asian todellista laitaa kyselemällä siitä tarkastamolta, lautakunnalta ja levittäjiltä. Ongelmana näytti olevan se, että Yhdysvalloissa moni toimintaelokuva
kohdistetaan paikallisten luokitusten mukaisesti sopivaksi katsottavaksi kolmestatoista ikävuodesta ylöspäin. Suomessa k-13-luokitusta ei ollut, joten ikärajaa pallotellaan k-11 ja k-15 välillä. Toimituksessa oltiin tyytyväisiä. Ehdimmepä ennen muita! Noin kuukausi myöhemmin Hesari teki aiheesta lähes identtisen jutun ja kertoi sen ohessa, että kulttuuriministeriössä valmistellaan uuden K-13-luokituksen käyttöönottoa Suomessakin.
Kysymys kuuluu, oliko sillä jotain merkitystä kuka ennätti tehdä jutun aiheesta ensimmäisenä? Katsojaa tai lukijaa moinen tuskin kiinnosti. Oliko joku kertonut aiheesta jo aikaisemmin? Varmasti. Vanheniko aihe kun TV-uutiset teki siitä jutun? Ei tietenkään.
Ohjelmanteossa pysähtyy yllättävän harvoin ajattelemaan, miksi näitä hommia tehdään. Jos tarkoituksena on kertoa yleisölle mielenkiintoisia tarinoita maailmasta, jossa elämme, miksi tarina kärsisi siitä, että joku kertoo sen ennen meitä? Eikö pääasia ole, että tarina ylipäätään kerrotaan?
1 kommentti
Ti 14.11.2006 @ 11:09
Tuota kannattaa minusta oikeasti miettiä. Olisiko niin suuri uhka, että naapurimedia nappaisi idean, josta toimittaja olisi omalle yleisölleen juuri kertonut aikovansa tehdä juttua? Eikö jutun tekijän oma yksilöllinen tyyli ja kerrontatapa määrittele sen, haluaako lukija, kuuntelija tai katsoja käyttää aikaansa kyseisen tiedotusvälineen sisällön parissa?
Keskinäinen kilpailu aiheista ja uutisvoitoista on umpikujaan vievää nollasumma-ajattelua. Tuore näkökulma asiaan voisi olla, että jos muut puhuvat meidän ensimmäiseksi esille nostamastamme aiheesta, sitä parempi meille!
Netissä olisi sitä paitsi täysin mahdollista noudattaa samaa etikettiä kuin blogeissa, joissa toisen keksimään aiheeseen tarttuja linkittää aina alkuperäiseen lähteeseen. Näin toimimalla kotimaiset tiedotusvälineet voisivat pönkittää toisiaan ja vahvistaa yhteisrintamaa kansainvälisiä mediajättejä vastaan ihan konkreetisesti hakukoneiden hakutuloskilpailussakin.