Osallistuin pari viikkoa sitten ystäväni polttareihin. Erityisen mielenkiintoiseksi tapahtuman teki se, että ystäväni on tyttö. Jostain kumman syystä olin siihen asti elänyt siinä (taantumuksellisessa) uskossa, että morsiammen polttareissa tytöt juhlivat viimeisiä sinkkuaikojaan tyttöseurueessa ja sulhasen polttareissa pojat porsastelevat poikaporukassa. Outi sen sijaan oli nuorena ja modernina naisena tilannut kaasoiltaan polttarit, joissa oli mukana myös vastakkaista sukupuolta edustavia ystäviä. Hyvä Outi!
Polttaripäiväksi määräytyi olosuhteiden pakosta sunnuntai, mikä saattoi ohjata hieman illan kulkua tai ainakin päättymisen ajankohtaa, mutta siitä huolimatta uskoisin, että kokemukseni on otoksena edustava ja vertailukelpoinen. Aikaisempaan kahteen polttarikokemukseeni verrattuna tyttövaltaiset polttarit eroavat perustavanlaatuisesti poikavaltaisista polttareista funktionsa osalta.
Outin polttareissa oli kyse ystävyydestä. Paikalle kutsuttiin ystäviä sukupuoleen ja ikään ja viiteryhmään katsomatta. Tapahtuman keskiössä oli Outi ja kaikkien polttareihin osallistuineiden suhde Outiin. Ajoittain tuntui jopa, että kyseessä oli eräänlainen kilpailu siitä, kuka tunsi Outin parhaiten ja kuka oli hänen kanssaan paras kaveri. Alkoholia nautittiin, mutta vasta illan viimeisinä tunteina rajusti.
Jussin ja Allun polttareissa illan keskiössä oli alkoholi, Jaloviina tarkalleen ottaen. Jussille tuikattiin kouraan pullollinen jallua lähes ensikättelyssä ja viikonlopun kestäneiden polttareiden tavoitteena oli saada sankari tajuttomaksi. Toisena iltana tavoite saavutettiin. Polttarit olivat onnistuneet.
Allun polttareissa alkoholi viritettiin keskiöön pelotämällä sankari illan siinä uskossa, että edessä olisi ollut vielä jokin suuri fyysinen koetus, jonka vuoksi alkoholin nauttiminen ei kannattanut oman turvallisuuden nimissä. Muu polttariporukka nautti alkoholia (lue: Jaloviinaa) sankarinkin edestä. Polttarit olivat menestys.
Mitä tarinasta opimme? Emme juuri mitään. Laittoi vaan miettimään, oliko kyse perinteistä, sukupuolirooleista vai päivä/ihmiskohtaisista eroista.