Ti 27.04.2010 @ 13:00Harri Hakanen

Laattaava hirvi ja muita hevitarinoita

Stratovariuksella oli aikoinaan mainio t-paitamalli, jossa esiintyi örveltävä ja oksentava hirvi. Sama hahmo pyöri myös lavalla bändin keikoilla. Aika velikultia nuo heviäijät.

Sarjamme suunnitteluvaiheessa en hirveästi lämmennyt suomalaista metallia käsittelevälle jaksolle. Ei sillä, etteikö hevi olisi paskimmillaankin parasta, tai lähes koko maan yhdistävä musiikkityyli. Suomihevin tarina vaan on jo moneen kertaan kerrottu, kirjoin ja tv-dokumentein. Itsekin olen tällaiseen dokumentointiin osallistunut. Melkein tekisi mieli väittää, etteivät lähitulevaisuudessakaan aihetta käsittelevät kirjat tai leffat onnistu – ainakaan niistä saadun ennakkoinformaation perusteella- löytämään aiheesta mitään järisyttävää. Toki toivon, että onnistuvat, tai erottuvat joukosta kattavuutensa tai jonkun muun määreen kautta.

Tuntui siis haastavalta ja hankalalta löytää aiheeseen uusi ja erilainen lähestymistapa. Mutta löysimme sellaisen. En vielä paljasta tätä näkökulmaamme, mutta kolmen täysin toisistaan poikkeavan haastattelusession perusteella näyttää siltä, että oikealla tiellä ollaan. Näkökulma ei ole täysin vallankumouksellinen, mutta sellainen, että ainakin herrat Annala, Holopainen ja Tolkki ymmärsivät mitä haemme ja lämpenivät puhumaan itselleen ja allekirjoittaneelle rakkaasta genrestä pitkään ja hartaasti. Heillä oli mukanaan herkullisia tarinoita ja syvällisiä pohdintoja suomalaisesta heavystä – ja nimenomaan valitsemastamme näkökulmasta.

Tuskin maltan odottaa miten metallijakson muut haastateltavat aihetta avaavat. Legenda laattaavasta hirvestä ja muita tarinoita Rock-Suomessa syksyllä!

Tsekkaa: 

Stratovarius: Break The Ice

Rock-Suomi

Rock-Suomi on kymmenenosainen dokumenttisarja suomalaisesta rockista. Se kertoo musiikista ja unelmista musiikin takana. Rock-Suomi kuvaa itsepäisyyttä,armotonta vääntöä ja asennetta, joita ilman ei synny mitään merkittävää. Rock-Suomi on matka läpi omaperäisen ja ajoittain omituisenkin musiikillisen sielunmaiseman. Avaran pohjoisen taivaan alle mahtuu monenlaista ääntä ja ääntelijää progelegendoista punkkapinallisiin, räppäreistä lauluntekijöihin ja metallipäistä poptähtiin.

Ensimmäinen jakso esitetään YLE Teemalla 1.11.2010