Rock-Suomi Ylen kanavilla koko syksyn

Wirtanen Tavastialla 1975

Rock-Suomi näkyy ja kuuluu koko syksyn:

Rock-Suomi Facebookissa
Isäntänä dokumenttisarjan vastaava tuottaja, käsikirjoittaja Pekka Laine.

Rock-Suomi YLE Areenassa
Katsele niin paljon kuin pystyt. Ensimmäinen jakso "Rock-Suomi: Kapina" nähtävissä 1.11. YLE Teeman esityksen jälkeen.

Osallistu Radio SuomenRock-Klassikko-äänestykseen!
Äänestys jatkuu 31.12.2010 asti.

Rock-Suomi Elävässä arkistossa

Rock-Suomi Youtubessa
Dokumenttisarjan valikoituja herkkupaloja

Rock-Suomi YLE Teemalla

 

Ti 01.06.2010 @ 20:56Pekka Laine

Remu gave me an interview

Kun Remu istuu vastapäätä ja selittää millaiset partaveitsellä piirretyt viikset ja karsea hiuspöheikkö Little Richardilla oli vanhan levyn kannessa, tulee hetkiseksi tunne, että on rock’n’rollin ytimessä.

Kun päällikkö karjaisee vielä kuuluvan ”whoooooooooo”-huudon markkeeraamaan Pikku-Rikun laulutyyliä, tunne voimistuu. Kuulin kerran kuinka joku lohkaisi baarissa osuvasti ”Elvistä ei turhaan kutsuta Elvikseksi”. Remusta voi sanoa saman. Remu ei ole enää pelkkä nimi. Remu on enemmän kuin Henry Aaltosen lempinimi. Remu kuuluu sarjaan caesar, paavi, don ja khan.

Mustissa aurinkolaseissa ja uskomattoman hyvin istuvassa sinisessä puvussa hyvän tuulisena tarinaansa vyöryttävä mies on omituinen yhdistelmä katupoikaa ja kuninkaallista. V-sanaa puskee suusta sellaista vauhtia, että pahasuisinkin nykyteini jäisi pölypilveen yskimään. Välillä läppä on todella raakaa ja jotkut kohdalle osuvat hahmot pannaan nippuun verbaalisesti aika tylysti.

Kaiken aikaa ilmassa on kuitenkin käsin kosketeltavaa lämpöä.

Kun Remun käteen lyödään vanha valokuva, jossa nuori Kirka poseeraa mikki kädessä vuonna 1966, kummisedän kasvoille leviää uskomaton hymy. ”Kirill Barushki!”-huudahdus on poikamainen ja spontaani. Muistikuvat vanhasta Creatures-kaverista koskettavat selvästi miestä. Katupojasta kuoriutuu esiin lempeä kuningas.

Ke 26.05.2010 @ 14:20Harri Hakanen

Negativen hellyyttävä naiivius

Harri Hakasen huone ja nauhatRock-Suomen haastatteluista on tehty suurin osa, toistasataa kaikkiaan. Muutama historian kannalta täysin olennainen henkilö vielä odottaa kameran eteen pääsyään. Tällä hetkellä tiimi lyö kovaa vauhtia kasaan neljättä ja viidettä jaksoa, samaan aikaan yhtä jaksoa jo värimääritellään ja kuudennen jakson haastatteluita digitoidaan nauhalta järjestelmiin jatkokäsittelyä varten. Jokainen säätää omalla tahollaan, useaa asiaa tehdään yhtä aikaa, kiire on tolkuton. Perinteinen, materiaalin valtaisasta määrästä johtuva lievä epätoivo helpottuu, kun näkee, miten leikkauspöydällä syntyy valmista jälkeä.

Työhuoneessani oleva haastattelunauhojen rivistö on nimittäin aika vaikuttavan näköinen. Vähän lukuja: olen muutaman viime päivän aikana digitoinut nauhalta yhden jakson jatkokäsittelyä varten 14 haastattelua, jokainen kestoltaan vähintään tunnin mittainen. Varsinaisiin jaksoihin suodattuu monivaiheisen prosessin jälkeen murto-osa, jakson tarinan kannalta olennainen sisältö. Mutta tekemistämme haastatteluista ilmestyy Rock-Suomen nettisivuille sitten jossain vaiheessa suurempia kokonaisuuksia. Ei se kaikki kullanarvoinen ja mielenkiintoinen materiaali siis hukkaan joudu. Ehkä siihen palataan vielä vuosikymmenien jälkeenkin, näin ainakin haluaisin uskoa.

Tajusin muuten tänään Jonne Aaronin puolitoistatuntista sessiota digitoidessani, että onpa harvinaisen rehellisen oloinen ja aito jätkä. Negativen ominaisuus on kuulemma ”tamperelainen kömpelyys”. Jyrki69 taas totesi haastattelusessiomme aikana, että Negativessa on ”hellyttävää pikkukaupungin naiiviutta”, kaikella rakkaudella ja ilman ironian häivääkään. Jonne on myös artisti ja tähti, jonka taustalla on tähteyden kannalta olennainen tarina. Samalla itselleni alkoi konkretisoitua seuraavaksi leikkauspöydälle menevän jakson tarina, tai ainakin osa siitä. Sillä tarinat ovat tärkeitä.

Pe 07.05.2010 @ 12:58Antti Leino

“Rakastin heitä aivan valtavasti”

Sanoa rakastavansa toista ihmistä on paljon sanottu. Se tarkoittaa vahvinta mahdollista tunnesidettä kahden ihmisen välillä.

Sanontaa on usein viljelty ajattelemattomasti, huolimattomana heittona ilman oikeaa merkitystä. Sitä on kulutettu niin paljon myös elokuvissa ja televisiossa, että sen teho ei usein ole toivotun kaltainen.

Mutta kun sen kuulee hämärässä studiossa keskellä haastattelukuvausta Wigwamin legendaarisen urkuri,laulaja,säveltäjä, sanoittaja Jukka Gustavsonin suusta hänen puhuessaan neljänkymmenen vuoden takaisista yhtyetovereistaan sen teho on äärimmäisen voimakas ja pysäyttävä.

Kuinka usein joku sanoo rakastavansa bänditovereitaan ja sanoo sen vielä niin, ettei kuulija epäile hetkeäkään, etteikö asia olisi juuri näin.

Tämä pieni hetki pimeän studion uumenissa kertoo vielä paljon enemmän. Se kätkee sisälleen kokonaisen tarinan ystävyydestä ja kunnianhimoisesta yrityksestä tehdä uutta,omaehtoista ja merkittävää musiikkia aikana, jolloin Suomi oli vielä erittäin sulkeutunut maa kaukana pohjoisessa.

Tsekkaa: 

Wigwam: Colossus

Ti 27.04.2010 @ 13:00Harri Hakanen

Laattaava hirvi ja muita hevitarinoita

Stratovariuksella oli aikoinaan mainio t-paitamalli, jossa esiintyi örveltävä ja oksentava hirvi. Sama hahmo pyöri myös lavalla bändin keikoilla. Aika velikultia nuo heviäijät.

Sarjamme suunnitteluvaiheessa en hirveästi lämmennyt suomalaista metallia käsittelevälle jaksolle. Ei sillä, etteikö hevi olisi paskimmillaankin parasta, tai lähes koko maan yhdistävä musiikkityyli. Suomihevin tarina vaan on jo moneen kertaan kerrottu, kirjoin ja tv-dokumentein. Itsekin olen tällaiseen dokumentointiin osallistunut. Melkein tekisi mieli väittää, etteivät lähitulevaisuudessakaan aihetta käsittelevät kirjat tai leffat onnistu – ainakaan niistä saadun ennakkoinformaation perusteella- löytämään aiheesta mitään järisyttävää. Toki toivon, että onnistuvat, tai erottuvat joukosta kattavuutensa tai jonkun muun määreen kautta.

Tuntui siis haastavalta ja hankalalta löytää aiheeseen uusi ja erilainen lähestymistapa. Mutta löysimme sellaisen. En vielä paljasta tätä näkökulmaamme, mutta kolmen täysin toisistaan poikkeavan haastattelusession perusteella näyttää siltä, että oikealla tiellä ollaan. Näkökulma ei ole täysin vallankumouksellinen, mutta sellainen, että ainakin herrat Annala, Holopainen ja Tolkki ymmärsivät mitä haemme ja lämpenivät puhumaan itselleen ja allekirjoittaneelle rakkaasta genrestä pitkään ja hartaasti. Heillä oli mukanaan herkullisia tarinoita ja syvällisiä pohdintoja suomalaisesta heavystä – ja nimenomaan valitsemastamme näkökulmasta.

Tuskin maltan odottaa miten metallijakson muut haastateltavat aihetta avaavat. Legenda laattaavasta hirvestä ja muita tarinoita Rock-Suomessa syksyllä!

Tsekkaa: 

Stratovarius: Break The Ice

Ti 23.03.2010 @ 13:53Pekka Laine

Rock-Suomi a.k.a The Land of Thousand Jääräpääs

Kun Terveet kädet -yhtyeen laulaja Veli-Matti ”Läjä” Äijälä istui helmikuun alussa kameran eteen mustalle tuolille ja alkoi vastailla rauhallisella äänellä kysymyksiini, hykertelin mielessäni: ”tämä on mahtavaa. Keskustelen karismaattisen, hauskan ja merkittäviä asioita aikaan saaneen herran kanssa rockista, ja palkka juoksee.”

Sen jälkeen kun käärimme viime vuonna hihat ja aloimme toden teolla vääntää kymmenenosaista Rock-Suomi- dokumenttisarjaa Yle Teemalle, vastaavia täyttymyksen hetkiä on ollut paljon.

Olemme haastatelleet Harri Hakasen kanssa kymmeniä kiinnostavia tekijöitä ja näkijöitä, jotka olivat paikalla kun jotakin olennaista tapahtui suomalaisessa rockissa. Ohjaaja Antti Leino on katsonut kiehtovien persoonallisuuksien ohimarssia monitorin läpi ja miettinyt kertomuksia kuvina.

Kolmistaan olemme käyneet suomalaisen rockin kiharaisia vaiheita läpi ihmetellen, omituisia häkkyröitä piirrellen, tapahtumien ja roolihahmojen painoarvosta kiistellen ja usein sankareitamme suu vaahdossa suitsuttaen.

Marraskuusta alkaen näette, minkälaisia tarinoita olemme keskusteluista, valokuvista, filmipätkistä ja äänitallenteista kokoon kehränneet.

Itse en usko lopullisiin totuuksiin tai viimeisen sanan sanojiin, eikä Rock-Suomi pyri olemaan ensyklopedinen pajatson tyhjennys suomalaisen rockin historiasta. Teemme matkan, sukellamme ja hyppäämme sekaan, pidämme silmät ja korvat auki ja lopuksi kerromme kymmenen tarinaa kymmenestä näkökulmaa kymmenestä tietä menneestä nykyiseen.

Näissä blogeissa me tekijät heitämme välähdyksiä matkan varrelta, pysäytyskuvia työmaalta, ensimmäisiä tuliaisia aarteen metsästyksestä. Tältä välietapilta haluan todeta yhden tärkeän oivalluksen. Itse en tietenkään tätä ajatusta ole keksinyt, mutta koska se on niin monesti ja voimakkaasti lävähtänyt mieleeni Rock-Suomea tehdessä, esitän sen omana havaintonani.

Suomalainen rock on luovien, omapäisten, omaperäisten ja HELVETILLISEN jääräpäisten ihmisten synnyttämää kulttuuria. Puhutaan sitten rautalankateineistä, hard core- punkkareista, progetaitureista, suomirockin ikoneista, naislauluntekijöistä tai hip hoppareista, kaikilla on ollut vastassaan umpiroutaista maata, jyrkkää ylämäkeä, penseätä asennepöheikköä ja sankka epäilijöiden armeija.

Kun Läjä Äijälä kertoi pirullisesti virnistäen talvisista pyörämatkoista pakkasen halki bänditreeneihin tai Tornion poliisin punkkarinpidätysvimmasta, ymmärsin hitusen enemmän Terveiden käsien pyhää raivoa ja vapauden kaipuuta.

Helppoa elämää haluaville ei voi suositella suomalaiseksi rock-artistiksi heittäytymistä. Kestävässä taiteessa on aina ripaus taistelua takana.

Tsekkaa myös:

Tiskinalus-teoksia Nalle Virolaisen sarjakuvista strippari Betty Pagen valokuviin esittelee hc-punkkari Läjä Äijälä.

Rock-Suomi

Rock-Suomi on kymmenenosainen dokumenttisarja suomalaisesta rockista. Se kertoo musiikista ja unelmista musiikin takana. Rock-Suomi kuvaa itsepäisyyttä,armotonta vääntöä ja asennetta, joita ilman ei synny mitään merkittävää. Rock-Suomi on matka läpi omaperäisen ja ajoittain omituisenkin musiikillisen sielunmaiseman. Avaran pohjoisen taivaan alle mahtuu monenlaista ääntä ja ääntelijää progelegendoista punkkapinallisiin, räppäreistä lauluntekijöihin ja metallipäistä poptähtiin.

Ensimmäinen jakso esitetään YLE Teemalla 1.11.2010