Hätäjarrutus
Olen pysäyttänyt Rooma-Milano-junaliikenteen kertaalleen kesällä 1993. Se kahva, jonka väänsin alas ei ollutkaan vaunun lukitsemiseen tarkoitettu, vaan bondi pimeässä tajusi painaneensa hätäjarrua, kun vauhtimme alkoi hidastua.
Tämänhetkinen, Islannista lähtöisin oleva hätäjarrutus hämmentää ja pelottaa huomattavasti enemmän kuin tuo itseaiheuttamani. Kuinka suhtautua ryöppyyn, jonka pirskahtamiseen minulla tai muilla pikkutekijöillä ei ole osaa eikä arpaa?
Rooma-Milano-reissun jälkeen jännittin aikani, lähetettäisiinko minulle lasku perään. Junavaununi jakaneet saksalaiset reppureissaajat panikoivat puolestani: mitä tapahtuisikaan, jos olisin vääntänyt väärästä kahvasta heidän kotimaassaan? Hätäjarrutukselle tulee hinta, kun renkaatkin kuluvat, vierustoverini höösäsivät.
Itse ymmärsin esittää tyyntä ja hymyilin madonnamaisesti. Myös italialaiset ottivat iisisti. Kävivät pällistelemässä matkan keskeyttäjää, totesivat, että sattuuhan tuota ja ojentelivat käyntikorttejaan.
Tämänhetkinen luonnon/liikennekatastrofi on laittanut meidät ihan eri tavalla polvilleen. Ilmatila ei normalisoidu ainakaan parin tunnin kuluttua niin kuin Rooma-Milano-välillä kävi, kiitos uuden, Roomasta saapuneen veturin.
Se, että lukuisat matkustajat ovat tälläkin hetkessä jumissa jossain saattaa olla vasta alkua. Tiedekään ei tiedä, joten mitä tavis tuumisi? Tällä hetkellä maksamme katasrofin seurauksista ainakin välillisesti. Tuhlaajatyttöydestäni huolimatta ainakaan minä en unelmoikaan omista lomalennoista, mietin isompia asioita.
Myös voimistunut pyrkimykseni suojata omaa lintukotoani lienee luontainen reaktio. Aion katsoa Ilmastodieetit-sarjan uudelleen ja pohtia, olisiko minulla sittenkin resursseja suurempiin ekotekoihin. Ensi viikonloppuna ohjelmassani on myös Helsingin Kaapelitehtaalla järjestettävä Kierrätystehdas-tapahtuma. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, eikö?
Eilinen Ilmastodieetit uusitaan jälleen tänä iltana YLE Teemalla.
Tämä laite pitäisi määrätä pakollisesti varsinkin meille kälättäville naisille: lataa kännykkäsi kuntopyörällä tai puhu vähemmän. Tuhlaajatyttö kokeili uutta innovaatiota hotelli Panoraman Ilmastonmuutos-näyttelyssä Levillä.
Lentäminen ei olekaan itsestäänselvyys, eikä Lappiin siirrytäkään puolessatoista tunnissa, kuten Tuhlaajatyttö on tottunut.
Muun muassa Teemu Selänteen ja Jussi Salonojan omistamassa luksuslomakylässä työskentelevä Magnus Mali kertoo, että nykyasiakkaat ovat vaativia myös ympäristöasioiden suhteen. - Meillä on käytössä esimerkiksi maalämpö.
Tuhlaajatyttö opiskeli kierrätystä Ilmastonmuutosnäyttelyn tietsikkapelin avulla. Pelin pitäisi löytyä myös kaikkien ipanoiden koneilta!
Kuvan piirtäjä haluaisi elää tällaisessa maailmassa, mutta voi vaikuttaa ympäristön tilaan vielä aika vähän.