Skip navigation.
Home

Pikapäätöksellä liittovaltioksi

Tukipaketoitu Kreikka on käytännössä menettänyt itsenäisyytensä ja muut EU-maat ottivat sunnuntaina aimoaskeleen kohti liittovaltiota. Tätäkö me eurooppalaiset olemme halunneet vai onko meiltä edes kysytty?

Kommentteja uudesta uljaasta Euroopasta rahamaailmasta, Iso-Britanniasta, Saksasta ja demokratiatutkijalta. Studiossa EU-konkarit Pertti Salolainen(Kok.) ja Esko Seppänen(Vas.).

Viikon kolumnisti on Nils Torvalds.

EU kuittaa demokratian.

Minusta koko EU:ta kuvaa hyvin 'eu-laisen' vahtimestarin virka. Palkka, minkä hän toimestaan saa kuvaa hyvin epätodellista maailmaa: se saattaa olla epätodellinen myös suomalaiselle, joka kuittaa muutaman satasen elämiseensä.

En aio kuitenkaan tästä ...

Haluaisin vähän vertailla ohjelmassanne äänessä olleita veteraaneja.

Heillä näytää tiet vieneen hieman eri suuntaan. Seppänen ikääntyessään on saanut tiettyä karismaa, herkyyttä asioiden esittämisessä -niin sanotusti. Kokoomuslainen 'tuulimylly' Salolainen sen sijaan näyttää jatkavan vähintäin kahdella raiteella: Toisaalta hän on hyvin kansaa kosiskeleva, mutta ei vaivautunut edes vastaamaan kysymyksen demokratiasta.

Kun Lipponen ajoi Suomea 'kovaan ytimeen' oli Kokoomus vaitonainen. Syykin on selvä: yksikään kokoomuslainen ei olisi pystynyt Suomessa tekemään sitä, minkä Lipponen teki. Yhdenkään kokoomuslaisen arvovalta ei olisi kestänyt sellaista huijausta, minkä kesti Lipposen (öh) arvovalta. Ehkäpä Lipponen tiesi mikä tehoaa suomalaisiin: öykkärimäinen tyyli ripauksena vanhoja sananparsia ... No, Kokoomuksen siloposket ajoivat Lipposen ohi, mutta Lipponen teki tehtävänsä ... Lipponen sai mennä samaan aikaan, kun kansalle kävi selväksi se, että Sosiaalidemokraatit olivat Kokoomustakin ennemmän oikealla: Sosiaalidemokraatit saivat siksi mennä.

Voisi siis sanoa demareiden langenneen Lipposen kaivamaan kuoppaan.

Eilen kuulin yllätyksekseni miten kokoomuslainen siloposki kutsui erästä vasemmistoliittolaista populistiksi, josta ei ole vastuun kantajaksi. Voisi kysyä Salolaiselta sun muilta 'vastuunkantajilta' mitä vastuun kantaminen tarkoittaa yhdistettynä se demokratiaan? Kumpi on ensin?

Jotta demokratia olisi toimiva ja uskottava, tulisi demokratian tulla ensin. Tämä tarkoittaisi sitä, että vaikka ihmiset tekisivät päätöksiään 'populisteina' heille pitäisi sallia se juuri demokratian toimimisen nimissä. Ihmisille pitää antaa mahdollisuus suuttumiseen -sen kautta mielipiteensä ilmaisemiseen -sen kautta demokraattiseen vaikuttamiseen ja lopuksi tärkein: Ihmisten mielipiteen pitää näkyä myös päätöksenteossa. Jos näin ei käy, on seurauksena demokratian kriisi.

Ohjelmanne 'veteraaneista' mielestäni Seppänen edusti demokratiaa, ja Salolainen kantaa, mitä voi kuvata seuraavasti: 'joka tapauksessa asiat ovat koituneet Suomelle siunaukseksi'. Edelliseen sisältyy demokratian halventaminen, ihmisten mielipiteiden ohittaminen jne.... Siihen sisältyy myös sana 'siunaus'. Se on kirkollinen-, etten sanoisi ylimaallinen termi. Kun kokoomuslainen (Salolainen) käyttää sanaa 'siunauksellinen' hän samalla hakee toimilleen tukea. Ei kuitenkaan kansalta, vaan jostakin mikä ei ole edes määriteltävissä. Näin mennään Kokoomuksessa.

Kolumnistinne (Torvaldsin) mukaan kielen (Ranskan) ymmärtäminen käy kun sanoja 'käänellään ja väänellään' sopivasti. Itse en allekirjoita väittämää, en edes Suomen kielen ymmärämisen suhteen. Näkisin siten, että nimenomaan kielellisillä valinnoilla hämärretään asioiden todellinen sisältö.

Mielestäni juuri Kokoomus on omaksunut hyvin asioioden 'hämärtämisen' -voidaan puhua myöskin aidosti hämäämisestä, ellei valehtelusta. Oiva esimerkki tästä oli Salolaisen sinisilmäisyys EU -liittovaltion suhteen. Salolaisen unelmana on Liittovaltio EU, sillä se vasta tekisi EU:sta vakavan kilpailijan Kiinalle ja USA:lle. Olo 'kovassa ytimessä' tarkoittaa tätä samaa: EU:n isot valtiot määrittävät sen, mikä on EU:n linja. Suomi taas kerran vikisee: demokratia ei toimi.

-pietroboy-