Skip navigation.
Home

Viikon fraasirikos: Viiliä kermalle

|

Me kaikki tiedämme, mitä kerma on. Se on sitä rasvaista nestettä, joka separoidaan eli erotellaan maidosta meijerissä. Kermassa on yli 10 prosenttia rasvaa ja sillä saa kaikki ruoat maistumaan mahtavalta.

Kaikki pohjoismaalaiset tietävät myös viilin. Viili on sitä jämäkkää hyytelöä, joka syntyy, kun Lactococcus- ja Leuconostoc-bakteerit hapattavat maitoa niin, että sen valkuaisaineet jähmettyvät. Kesällä viiliä voi tehdä itse pastöroimattomasta maidosta ja viilijuuresta.

Ehkä jokin tai kaikki näistä perusasioista ovat hämäriä toisen merkittävän maitoelintarvikeyhtiömme käyttämälle mainostoimistolle. Viime viikolla saimme nimittäin lukea lehtimainoksesta, miten kyseisen elintarvikefirman perustaja "vuonna 1929 valmistaa Helsingin kauppatorilla ensimmäiset viilit ja myy ne torin rannassa kaupungin kermalle".

Aristoteleen kantapää on toki kuullut myös kaupungin kermasta, joka on se jokaisen taajaman väestön pinnalla kelluva hieman rasvaisempi väestönosa.

Viilin myyminen kermalle on kuitenkin siksi herkullisen härski kielikuva, että se ansaitsee viikon fraasirikoksen arvonimen. Var så god!

mitä

Kauppatorillako ne viilit valmistettiinkin?

Terävyyttä otteisiin!

Bakteerien nimet kirjoitetaan aina kursiivilla! Kielenhuollollisella palstalla ei saisi tapahtua tuollaisia virheitä. Heti häpeämään!