Skip navigation.
Home

Tyrväältä jyrähtää!

|

Tunnemme lukuisia vanhan kansan viisauksia, lentävien lauseiden viisauksia ja itämaiden viisauksia. Mutta kuka meistä tuntee tyrvääläistä viisautta? Tyrvää eli ruotsiksi Tyrvis eli alkujaan Ala-Sastamala on vanha, 1439 syntynyt pirkanmaalainen kunta, josta erotettiin vuonna 1913 Vammalan kauppala. Vuonna 1973 Tyrvää liitettiin Vammalaan, ja on siis osa nykyistä Sastamalaa.

Tyrväällä on ollut sivistystä jo pitkään ja viime vuosien kotiseutuahkeruuden ansiosta sekä Tyrvään murteesta että tyrvääläisestä viisaudesta on saatu omat kattavat selvityksensä kirjojen muodossa. Tyrvääläisiä sananparsia — hauskoja ne on omatekoset mukulat on tuhti paketti aiheen mukaan järjestettyjä tyrvääläissanontoja ja Pekka Vuoren hilpeitä piirroksia.

Monet kirjan sanonnoista ovat tietenkin tuttuja muualtakin Suomesta kerätyistä sananparsikokoelmista, mutta löytyy kirjasta tietenkin silkkaa tyrvääläisyyttäkin. Tai ainakin voi kuvitella löytävänsä, sanontojen reitit ja alkuperät kun ovat usein monimutkaiset ja historian hämäryyden vuoksi tutkimattomat. Hauskaa luettavaa sanonnat tietenkin ovat, ja sivistävää. Miäs on sanansam mittane vaikka kolmituumanenki vahvistaa sen, että suhteellisuudentaju ja huumori kulkivat jo talonpoikaisyhteisössä käsi kädessä. Kun on kylä hyvä, on korim paha pätee yhä: se joka koettaa liikaa tyydyttää työelämän vaatimuksia kodin ulkopuolella, ei ehdi olla kotona niin paljon kuin perheellisen olisi hyvä.

Mutta kun aina valitetaan siitä, että kansanperinnettä siistitään epäaidoksi, tällä viikolla valitsemme viikon sitaattivinkiksi aidon lihallisen kansanperinteen järkäleen. Näin on Tyrväällä sanottu pitkistä ihmisistä:

On nim pitkä, ette piaruansak kuule.

Vaurasta seutua on Tyrvää, kun on noin pitkiä ihmisiä kasvanut!
– – –
aristoteles(at)yle.fi

Tyrvää vaurasta seutua?

Tyrvää vaurasta seutua? Tietysti on! =D

T: Ilvesmäen Ruusan jälkipolvea

Mukavasti murteella

Näitä kurkkauksia kansanmusiikin äärellä toimivien ihmisten arkeen on mukava lukea. Olisi mukava kuulla lisää ääniä maakunnasta esimerkiksi pelimanniyhdistysten puheenjohtajien kokemuksia. Pohjois-Savon Kansanmusiikkiyhdistyksen puheenjohtaja Markku Vuori kertoo aina sanottavansa herkällä savonmurteella. Pohjois-Karjalan Kansanmusiikkiyhdistyksen puheenjohtajalla Pentti Ojajärvellä uskoisi myös olevan sanottavaa, kun hän taitaa laulujen tekemisen. Ei pidä unohtaa Oulun murretta. Oulusta löytyy Partasen Matti, joka laulattaa, naurattaa ja kynäkin kuulemma pysyy kädessä.