Kun keskustellaan tuloeroista ja yhteiskuntaluokista Suomessa, vastassa on kaksi usein esitettyä kantaa. Toisen mukaan "olemme kaikki keskiluokkaa", toisen mukaan tuloerot Suomessa ovat repeytyneet jyrkästi kahden laman seurauksena.
Onko Suomi edelleen vähäisten tulo- ja luokkaerojen maa, vai onko maahan syntynyt rikkaiden luokka, joka ei enää ole minkäänlaisessa suhteessa toisten kansanryhmien ansioihin ja omaisuustuloihin?
Luokan käsite on ollut voimakkaasti politisoitunut, mutta uudella tutkimuksella on saatu yhä tarkempi kuva suomalaisesta yhteiskunnasta.
Asiaa selvittämässä akatemiatutkija Jani Erola.
Luokat ja luokkatietoisuus
Haatasen ja Erolan, sinänsä älykäs, keskustelu yksinkertaisti luokkaerojen kaventumista: erot ovat hämärtyneet, eivät hävinneet. Väite, että Suomessa on ollut pyrkimys erojen kaventamiseen on historiaa yksinkertaistava. Luokka- ja tuloerojen kaventuminen on eri luokkien välisen ja niitä edustavien sekä puolueiden että järjestöjen välisen poliittisen kamppailun tulosta eikä tietoista yhteisymmärryksessä tapahtunutta. Konsensuspolitiikkakin on ollut luokkaeturistiriitojen sovittelun tulosta. Se on toisaalta mahdollistanut taloudellista kasvua, mikä on antanut jakovaraa tuloerojen kaventamiseen, joka on puolestaan ylläpitänyt konsensusta. Mikään yhteiskuntaluokka ei luovu vapaaehtoisesti eduistaan.
Alemmissa yhteiskuntaluokissa on heikompi luokkatietoisuus,ns. väärää tietoisuutta eli ei osata sijoittaa omaa yhteiskunnallista asemaansa oikein. Objektiivinen luokka-asema on eri asia kuin subjektiivinen luokkatietoisuus: asema tuotantoprosessissa ja tulonjaossa.
Eri luokilla on erilaiset intressit (edut ja kiinnostuksen). Pierre Bourdieu on osoittanut olevan useita pääoman lajeja: taloudellinen, sosiaalinen, kulttuuripääoma, koulutuspääoma ja symbolinen pääoma. Ne voivat kasaantua. Ne ne ovat sekä luokkajaon seuraus että sen muodostumisen perusteita. Koulutusta ei pidä liiaksi korostaa luokkajaon perusteena, koska koulutuksen yleistymisen vuoksi sen merkitys on inflatoitunut. Esimerkiksi samansisältöisen maisterikoulutuksen suoritettuaan toinen maisteri voi pää-omiensa ansiosta sijoittua yläluokkaan ja toinen päätyä työttömänä ryysyköyhälistöön. Keskiluokka käsitteenä on hämärämpi. Mitään yhtenäisen luokkatietietoisuuden omaavaa keskiluokkaa ei ole, pitäisi puhua keskikerroksesta, joka koostuu erilaisista ryhmistä.Keskikerrosten asema on proletaroitunut. Nykyisen korkeakoulutettuja toimihenkilöitä irtisanotaan yhtälailla kuin perinteistä työväkeäkin. Esimerkiksi ilman yhtään alaista tietokoneen ääressä palkollisena työskentelevä insinööri kuuluu myös työväenluokkaan niin kuin sorvin ääressä seisova koneistaja, vaikka insinööri virallisesti luokitellaan "ylemmäksi toimihenkilöksi". Luokastaan pudonneena työttömänä hän ei enää ole "ylempi toimihenkilö", vaan työväenluokan alapuolisen alaluokan "jäsen". Nyt yhä useampi putoaa ylhäältä alas. Barbara Ehrenreihin mukaan irtisanomisten yleistymisen ja työnsaannin vaikeutumisen on syntynyt "Petetty keskiluokka".
Ajankohtainen yhteiskunnan taloudellinen ja poliittinen tilanne vaikuttaa myös siihen miten yhteiskuntaluokkien muodostuminen määritellään. Luokkataistelu on myös symbolista: se on luokkadiskurssin rajojen määrittelemistä.