Stadilaispoikia, rikoksia ja lastensuojelua.
Stadilainen sosiaalihistoria ja sosiaalityön paradigmamuutokset avautuvat maanantain ohjelmassa, jossa VTT Elina Pekkarinen keskustelee väitöstutkimuksestaan.
Onko sosiaalityön ytimessä jälleen vanha kehno, pelko?
Varhempina vuosina korostuivat rankaisu ja pelko, 80-luvulle tultaessa integraatio.
Nyt vaikuttaisi siltä, että pelko ja erilaisuuden vierastaminen ovat taas sosiaalityön varjelun motiiveja.
Lapset ja yhteiskunnan rakenteet
Haatanen tekee erittäin hyviä kysymyksiä. Hän osaa jo kysymyksessä tiivistää asian, joten siihen on helppo vastata asiallisesti ja selkeästi.
Em. haastattelussa Pekkarinen mainitsi erään todella tärkeän asian, joka nyky-yhteiskunnassa valitettavasti sivuutetaan täysin.
Pekkarinen mainitsi jotenkin niin, että esim. nuorten vaikeudet nähdään yksittäisinä ongelmina ja niitä hoidetaan myös tehokkaasti kutakin kertatapauksena. Yhteiskunnan rakenteiden ja ihmisten ongelmien yhteyttä ei pohdita.
Mielestäni hyvä esimerkki tästä on kauppojen aikuolon vapauttaminen. Kaupan suuret toimijat vaativat talouskasvun nimissä, että kauppojen pitää voida olla auki 24/7. Päättäjät eivät nähneet tai välittäneet, että se johtaa seuraaviina asioihin: Myös muun tähän liittyvän toiminnan (elintarviketehtaat, leipomot, kuljetus jne.) pitää pyöriä 24/7. Tästä seuraa, että yhä useampien perheen isien ja äitien pitää olla vuorotyössä 24/7. Kaupan myyjät ovat usein perheenäitiejä. Mitä tekevät lapset? He roikkuvat yksin kotona tai kadulla iltaisin ja viikonloppuisin ilman vanhemman seuraa ja tukea. Perheelle ei jää yhteistä aikaa, kun vanhemmat ovat työssä silloin, kun lapset ovat vapaana koulusta. Tämä lisää turvattomuutta, levottomuutta ja stressiä joka taholla. Seuraavaksi se heijastuu hoitopaikkojen toimintaan.
Näin siis suurten keskusliikkeiden vaatimusten ja niiden mahdollisten lisävoittojen alttarille on uhrattu huomattava osa lasten ja perheiden hyvinvointia, minkä seurannaisvaikutuksena hyvin todennäköisesti on luotu myös yhä suuremmat riskit lasten ja nuorten ongelmille. Jos kauppaketju voittaa muutaman miljoonan, yhteiskunta taatusti häviää tulevaisuudessa moninkertaisen summan hoitokuluina - inhimillisistä kärsimyksistä puhumattakaan.