Skip navigation.
Home

Naamion takaa

Estynyt persoonalllisuus - epävakaa, narsistinen, passiivis-aggressiivinen persoonallisuus... Kuulostaako tutulta?

Ei ihme, jos kuulostaa. Nämä psykiatrian termit ovat levinneet normaaliin puheeseen valtavaa vauhtia, ja useimmiten perusteettomasti käytettynä.

Milloin pomo on "patologinen narsisti" tai vaimo "läheisriippuvainen"...

Psykiatrian erikoislääkäri Juha Kemppinen johdattaa persoonallisuushäiriöiden maailmaan vähemmän leimaavalla ja kannustavalla otteella.

Ohjelmassa selviää myös, milloin lääkehoito on paikallaan ja milloin terapiasta on jopa haittaa.

PALAUTE

KALLE hAATASEN HAASTATTELUT OVAT MUUTOIN KIINNOSTAVIA, MUTTA KUUNTELEMINEN ON PIINALLISTA, KUN HAASTATTELIJA TOISTUVASTI SANOO AI V A N JA j O O O

koska uusinta

kuulin autoradiosta ohjelmaa hetken,
ainut mitä jäin kaipaamaan on, että milloin voisi kuulla koko ohjelman uusintana tai taltioituna

re: uusinta

Hei,

ohjelmat voi kuunnella tai halutessaan ladata omalle koneelleen aina ohjelman jälkeen YLE Areenassa. Tämän ohjelman osoite on:

http://areena.yle.fi/audio/948952

Ystävällisesti,

Kalle

Ihana ohjelma

Hei!
Todella mielenkiintoinen ohjelma, erottuu muista haastatteluohjelmista. Haatasen käsinkosketeltava läsnäolo ja kiinnostus ohjelman aiheeseen ja haastateltavaan tekee kuuntelemisesta nautittavaa. Juontajan lyhyet kommentit ovat osa hänen persoonansa, kysymykset ovat hyviä. Ohjelma ei ole ohimennen heitetty jutustelu. En vastaa ohjelman aikana puhelimeen, en tee mitään (ehkä muistiinpanoja) - vain kuuntelen. Kiitos erittäin hyvästä ohjelmasta.

'tekstiriippuvaisen' puheeenvuoro ...

Piti oikein pitää vähän miettimistaukoa ohjelmanne suhteen...

Tunnistin aika monista 'kategorioista' myös itseni jossakin määrin. Olen ollut ehkä jotakin joskus vielä enemmänkin, mitä nykyisin ... voisiko siis ajatella, että ihminen liukuu kategoriasta toiseen, eikä ole samaa koko ajan?
No, maailma muuttuu, ja koska toitte myös 'yhteiskunnallisen näkemyksen' mukaan, niin kategorioita on tulossa lisääkin -vai miten on?

Mielenkiintoinen on näkemys, että kaikki mitä psykiatria on tutkinut sadan vuoden ajan, se kaikki olisikin vailla muuta virkaa, kuin että asianomaisten 'teoriavietti' on voinut hyvin. Eli muuttaako se ihmistä, että joku luo teoriaa ihmisestä? Kun on luotu teoria ... vaikkapa uusi sairaus... tekeekö se ihmiskunnasta vähitellen immuunin asian suhteen, vai muuttuuko (parantuuko) ihminen? Olisiko ihminen onnellisempi tietämättä sitä, millainen on -varsinkin, kun näyttää siltä, että kategoriat mielletään yleensä poikkeamina huonoon suuntaan, eivät hyvään.

Kun sanotaan: 'kaikissa ihmisissä on omat omituisuutensa', jopa ohjelmanne asiantuntijassa, niin mitä oikein halutaan sanoa? Yhtä hyvin voisi kysyä: miksi asetella ihmisiä erilaisiin lokeroihin heidän ominaisuuksiensa mukaan, kun kerran kaikissa on ...

Ehkäpä kysymys onkin taas kerran vallasta. Lokerointi on valtaa -vallankäyttöä. Kun sitä tekevät maallikkojen ohella myös asiantuntijat lomittuu se saumattomasti muuhun yhteiskunnassa tapahtuvaan vallankäyttöön.

... kyllä se siten täytyy olla. Jos ajattelemme yhteiskunnassa risteilevää vallankäyttöverkostoa, ja tässä vain ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin liittyvää, niin eikö 'asiantuntijan' (esim. radiossa) tarjoama tieto minusta ole juuri vallankäyttöä? En itse välttämättä halua tietää pikku omituisuuksistani,(siinä mielessä, että ne olisivat jotakin negatiivista) en pidä siitä, että tiedon ollessa kaikkien saatavilla, myös kaikki samalla näkevät pikku omituisuuteni (kuvitellaan, että niitä on).

Hyvä on, hyväksyn tämän vallankäytön, koska jos en hyväksyisi sitä katsottaisiin minun olevan poikkeava, eli sijoittuisin johonkin niistä kategorioista.

Tässä kirjoittaessa tuli mieleen 'patologiset' tapaukset ... tarkoitan niitä, joista voi käyttää nimitystä 'absoluuttinen paha'. En tiedä, mutta olettaisin ko. ryhmään kuuluvan ihmisiä, jotka nauttivat esimerkiksi tappamisesta. Onko heitä?

Tuossa yllä kirjoitin vallankäytöstä niitä ihmisiä kohtaa, joilla ei itsellään juuri ole valtaa. He ovat niitä, joita jotkut katsovat olevan tarpeellista valistaa maailman menosta -tarvittaessa parantaa heidät (meidät), ja jos ei kuuri onnistu, keinot vaihtuvat.

Tässä kohtaa on hyvä kirjoittaa asiasta, mikä usein on jäänyt vaivaamaan ... Valtioiden johtajat, ja muut korkeissa asemissa olevat. Koskeeko kategorointi heitä?
Irakissa on tapettu (vähimmäisarvion mukaan) 100 000 ihmistä sen jälkeen, kun erään suuren valtion johtaja päätti hyökätä ko. valtioon. Miksi psykiatria ei puhu näistä konkreettisista asioista, vaan se tukeutuu mielummin 'pienen ihmisen tekemisiin'? Eikö psykiatriasta löydy nimitystä (kategoriaa) ihmiselle, jonka päätöksen seurauksena kuolee 100 000 ihmistä. Onko kyse kenties siitä, että sana 'demokratia' antaa paitsi koskemattomuus-suojan, myös suojan, ettei aseteta mihinkään kategoriaan?

Hyvä on ... kun ne satatuhatta sitten on tapettu, niin mitä sen jälkeen? Tässä kohtaa pitäisi astua kuvaan 'suurten massojen suuttumus' (kun se kerran ei ollut uskottava ennen tappamista), jos kerran asiantuntijoistakaan ei ole mihinkään.
Paha kyllä painajainen näyttää toteutuvan 'suurten massojenkin' kohdalla. Nimittäin, että minkä suuri johtaja suunitteli – toteutti, sen massat nielevät -hyväksyvät -unohtavat ...mitä sanaa halutaan käyttää. Mitä pitäisi ajatella 'suurista massoista' -heidän muististaan, ja nimenomaan miten muistaa (kääntää) pahan hyväksi, tai päinvastoin.

No, ohjelmanne oli ajatuksia herättävä -se sanottakoon.

-pekkapoika-

Olisin toivonut ohjelmalta syvällisyyttä

Mistä eri syistä johtuen psyykkisiä poikkeavuuksia syntyy ja voidaanko näihin kehityskulkuihin vaikuttaa ?. Varmasti voidaan vaikuttaa !.

Uusi kategoria

Ohjelmaa kuunnellessa tuli mieleen, olisiko syytä
nimetä uusi persoonallisuushäiriöiden kategoria:
ihmiset, joilta mielikuvitus on tuhoutunut täysin
(surullisen yleistä korkeasti koulutettujen akateemisten
ihmisten keskuudessa).