KESÄ 2000
Kesäkuu Heinäkuu Elokuu

14.6. ILOSANOMA PAPUALLE (54 min)
  • Ohjaaja: Thomas Balmès, Les Films d´Ici, Ranska, 1999
    Papua-Uudessa-Guineassa riittää lähetyssaarnaajia kuin vilkkilässä kissoja. Mutta mitä tapahtuu, kun vanhat ihmissyöjät päättävät ottaa kasteen? Thomas Balmèsin dokumentti Hulis-heimosta on noussut useiden festivaalien yleisösuosikiksi.

    21.6. HYVÄÄ SYNTYMÄPÄIVÄÄ, HERRA MOGRABI (77 min)

  • Ohjaaja ja tuottaja: Avi Mograbi, Israel, 1999
    Humoristinen yhdistelmä faktaa ja fiktiota Israelin 50-vuotisjuhlien ympäriltä. Ohjaaja Avi Mograbi täytti samana vuonna 42 vuotta ja kuljettaa elokuvassaan kolmea toisiinsa sekoittuvaa tarinaa. Yksi kertoo maatilkun ostamisesta, toinen dokumentti- elokuvan tekemisen vaiheista ja kolmas palestiinalaisen kollegan auttamisesta….Uusinta 25.6.2000

    28.6. MUSTA MAA, VALKOINEN MIES (52 min)

  • Ohjaaja: Aldo Lee
    Miten käy valkoiselle farmarille mustan miehen maalla? Ryhmä afrikaanseja siirtyi Etelä-Afrikasta viljelemään maata Mosambikissa. Mutta paikallinen musta väestö ei ollut asiasta kovin innostunutta…

    2.7. PIKKUKAUPUNGIN POLLARI (26 min)

  • Ohjaaja: Aleksei Shipulin, Venäjä, 1999
    Kertomus kyläpoliisi Aleksander Ivashkovista, oman yhteisönsä sankarista. Ivashkovin kautta valotetaan hupaisasti Venäjän eräässä jumalan hylkäämässä kolkassa olevan kylän elämää.

    5.7. MAATA MAATTOMILLE (60 min)

  • Ohjaajat: Lawrence Dworkin ja Don Etkin
    Vuosikymmeniä on valkoinen mies omistanut maatilansa rotuerotteluun perustuvassa Etelä-Afrikassa. Mitä tapahtuu nyt kun rotuerottelu on päättynyt ja mustat haluavat maata? Vaikuttavasti kuvattu dokumenttielokuva uuden Etelä-Afrikan eräästä polttavimmista kysymyksistä; maanjaosta.

    9.7. NAMIBIA SPECIAL (40 min)
    Suomalaisia lähetyssaarnaajia, bushmanneja ja kummitustarinoita. Dokumenttiprojekti keräsi yhteen nuoria elokuvantekijöitä kahdeksasta eteläisen Afrikan maasta Windhoekiin. Kymmenessä päivässä ryhmä tuotti sarjan lyhytvideoita, joissa Namibiaa katsotaan vierain, afrikkalaisin silmin.

    12.7. N!AI, BUSHMANNIN TYTÄR (59 min)

  • Ohjaaja: John Marshall, Documentary Educational Resources , USA, 1980
    John Marshallin ohjaama mestarillinen dokumentti seuraa namibialaisen bushmanni- perheen tyttären kasvua 20 vuoden ajan. Dokumenttien klassikoihin kuuluva antropologinen elokuva tavoittaa koko heimon elämän - arjen ja juhlan, uhat ja mahdollisuudet.

    16.7. HOTTENTOTTI VENUS (48 min)

  • Ohjaaja Zola Maseko, Dominant 7, Ranska, 1998
    Iso takamus, suuret rinnat, kehittynyt häpy. Saartjie Baartman tuotiin Afrikasta näyttelyesineeksi Eurooppaan 1800-luvun lopulla. Sekä Pariisissa että Lontoossa kauhisteltiin ja ihasteltiin mustan naisen seksuaalisuutta. Ovatko ajat muuttuneet?

    19.7. ROUVA SULTANIN BUSSIMATKA (60 min)

  • Ohjaaja: Maysoon Pachachi, Legend Productions Ltd, Iran, 1999
    Massoumeh Sultani on Iranin ensimmäinen naispuolinen pitkänmatkanbussin kuljettaja. Kuvausryhmä kulkee rouva Sultanin matkassa Teheranista Bandar Abbasiin ja kohtaa matkalla paljon hyvin erilaisia naisia. Kokonaiskuva poikkeaa melkoisesti lännessä vallitsevasta ennakkokäsityksestä.

    23.7. KULTTUURIKOLARI MOSAMBIKISSA(40 min)

  • Ohjaajat: Anssi Mänttäri ja Bert Sonnenschein
    Parisenkymmentä taiteilijoiden rauhanjärjestö Pandin jäsentä vieraili Mosambikissa syksyllä 1998. Matkan tarkoituksena oli esitellä suomalaista taidetta ja tutustua paikalliseen kulttuuriin. Parasta antia sekä suomalaisten että osambikilaisten mielestä olivat yhteiset työpajat. Ohjaaja Anssi Mänttärin apuna oli hollantilaissyntyinen, pitkään Mosambikissa asunut Bert Sonnenschein, joka näki suomalaisissa muitakin kuin taiteellisia piirteitä…

    26.7. VANNA (60 min)

  • Ohjaaja: Eric van der Borght, Troubadour Films, Ranska, 1999
    Vanna-tytöstä menetti jalkansa astuttuaan miinaan. Mutta se ei merkinnyt elämän päättymistä. Dokumentti seuraa valoisan 8-vuotiaan kambodshalaistytön totuttelua uudenlaiseen elämään. Uusinta 13.8.2000

    2.8. KUN GERALDO MENETTI TYÖPAIKKANSA (54 min)

  • Ohjaaja: Patrice Barrat, Article Z, Ranska, 1999
    Fordin autotehdas lomautti Brasiliassa 2800 työntekijää. Elokuvan päähenkilö oli yksi heistä. Volkswagenilla työskentelevän Adailtonin palkkaa puolestaan laskettiin 15%. Dokumentti haastaa sekä paikallisia että globaaleja päättäjiä vastaamaan heille mistä on kysymys.

    6.8. EXODUS - VINAN MAAILMA (52 min)

  • Ohjaajat: Lode Desmet ja Nwazad Tofec, N.V. Vlaamse Audiovisuele Regie, Belgia, 1999
    Ruotsissa pakolaisena asuva viisivuotias kurdityttö Vina käy isänsä kanssa salaisella matkalla isovanhempiensa luona Pohjois-Irakissa. Matkan tuloksena isän veli ilmestyy laittomia teitä Tukholmaan. Pakolainenkin haluaisi kunnioittaa lakeja, mutta usein se on mahdotonta.

    9.8. LÄHI-ITÄ PAISTIVARTAASSA (52 min)

  • Ohjaaja: Jacques Debs, ADR Productions, Ranska, 2000
    Dokumentti tämän päivän Lähi-Idästä ruoan ja viiden naisen kertomana.

    16.8. KIERRÄTYKSEN KUNINKAAT (52 min)

  • Ohjaaja: Alvaro Pardo, Millennium Film ja TV 2 Dokumenttiprojekti, 2000
    Miten tehdä muna ilman kanaa? Dokumenttielokuva kuubalaisten kekseliäisyydestä ja kierrätyskulttuurista. Kärsiessään kauppasaarrosta ihmiset ideoivat uskomattomia käyttötapoja vanhoille esineille ja tekevät uusia, jopa maailmalla aikaisemmin tuntemattomia keksintöjä. Uusinta 20.8.2000

    23.8. VENEMIES (65 min)

  • Ohjaaja ja tuottaja: Gianfranco Rosi, USA, 1993
    Ganges- joen varrella oleilevat sulassa sovussa lehmät, kerjäläiset, hinduismiin hurahtaneet länsimaiset turistit ja polttohautausta odottavat ruumiit. Venemiehet ovat Intian kastiyhteiskunnan pohjasakkaa. He kuljettavat turisteja ja veteen heitettäviä köyhien ruumiita. Lukuisia palkintoja kerännyt elokuva kurkistaa vilpittömästi intialaiseen elämäntapaan ja perinteeseen, hinduismin sydämeen.

    27.8. BATTUN KINOKARAVAANI (51 min)

  • Ohjaaja Andrzej Fidyk, Besta Film, Puola 1998
    Filmihullussa Intiassa Euroopasta jo kadonneet kiertävät elokuva- teatterit ovat vielä tätä päivää. Vanha herra Battu on idealisti, joka vie "Bollywood"-elokuvansa syrjäisimpiin kyliin arjen piristykseksi.

    KEVÄT 1999 | KESÄ 1999 | SYKSY 1999 | KEVÄT 2000 | KESÄ 2000 | KEVÄT 2001