YLE

 

YLE A-Ö

Hiki?

BMX

BMX

  • BMX-pyöräily on lyhenne englannin kielen sanoista Bicycle Motocross. Lajissa ajetaan 20-tuumaisilla polkupyörillä.

» Kampi BMX ry


PROFIILIT:

» Martti Kuoppa

« edellinen

LAJIT

seuraava »

BMX


LINKIT

Nykyisin BMX jakautuu viiteen eri alalajiin, joista neljä on freestyle-lajeja:

Racing on alkuperäinen BMX:n muoto. Racing-radat ovat kopioita motocross-radoista, mutta pyörille sopivammassa ja pienemmässä kaavassa.

Dirtti on lähimpänä lajin alkuperäistä muotoa eli crossiajoa, joskin koko idea on täysin eri. Dirtti tarkoittaa yleensä muutamaa hyppyriä. Dirtillä on tarkoitus mm. hypätä hyppyreistä ja tehdä välillä temppuja. Dirttihyppyrit on yleensä tehty hiekasta. Kuuluu freestyleen.

Parkit on kaarissa, ditseissä, hyppyreissä, reileissä, ledgeissä, kurbeissa jne. tapahtuvaa ajoa. Tunnusomaista park-ajolle on kova vauhti ja "isot" temput.
Kuuluu freestyleen.

Ramppi koostuu kahdesta vastakkain olevasta kaaresta ja niiden väliin jäävästä "flätistä". Yleisin muoto rampeista on miniramppi, mutta jos rampin kaarissa on pystysuoraa, "vertikaalista heittoa", niin kyseessä on verttiramppi. Niin mini- kuin verttirampeissa voi tehdä ilma- ja lippitemppuja. Kuuluu freestyleen.

Streettiä ajetaan nimensä mukaisesti kadulla. Temput ovat enimmäkseen samoja kuin esim. parkissa, mutta ympäristönä toimii kaupunkien arkkitehtuuri ja mielikuvitus. Kuuluu freestyleen.

Flätti tarkoittaa tasaisella maalla pyörällä tasapainottelua ja pyörän kordinaatiota sisältävien temppujen suorittamista. Kuuluu freestyleen.

Suomalaiset ovat menestyneet erityisesti flätissä, sillä helsinkiläinen Martti Kuoppa on siinä tämän hetken johtonimiä. Toinen suomalainen huippuajaja ja flatland-mestari on Kimmo Haakana, joka on ollut kolmen parhaan joukossa maailman- ja euroopanmestaruuskisoissa.