Lääkäripalsta
Arkistosta voit lukea aikaisemmin käsiteltyjä kysymyksiä ja vastauksia.

Naisen historia on ytimekäs 5-osainen sarja, jossa kerrotaan mm. kuinka kauneusihanteet kehittyivät läpi vuosisatojen, mikä oli kuukautisten merkitys aikaisemmin ja miten naisten oikeudet ovat kehittyneet.
Iineksen oma lääkäri Tiina Ramsay on vastannut tällä palstalla Iines-katsojia askarruttaviin terveyskysymyksiin.

Lääkäri-palsta on auki kesän ajan. Jo lähetettyihin kysymyksiin pyritään vastaamaan, uusia kysymyksiä ei enää kannata lähettää!

Oikein tervettä ja mukavaa kesää kaikille!

Lääkäri


1. Lääkärille!
Mulla alko kuukautiset about vuosi sitten. Mua hämmästyttää se miten runsasta mun vuoto on. Mun pitää käyttää yösiteitä ja niistäkin meinaa tulla yli. Onkohan jotain vialla vai onko se normaalia? Ja sitten vielä...Millonkohan kuukautiset alkavat tulla säännöllisesti?
-Essi-
Hyvä Essi. Mikäli kuukautisesi todella ovat kovin runsaat kannattaa ottaa yhteyttä oman alueen lääkäriin tai yksityiseen gynekologiin niin tilanteeseen on toki mahdollista saada lääkinnällistä apua ja lisäksi tulee varmistettua, että kaikki perusasiat ovat todella kunnossa. Ikäiselläsi harvoin on mitään suurempia ongelmia runsaan vuodon taustalla eli runsas kuukautisvuoto useimmiten on normaalia vaikkakin kovin kiusallista.

2. Lääkärille...Mä haluaisin et mulla olis jo menkat, miten ne sais jotenki "alkamaan"?
-tyttö-90-

Hyvä tyttö -90. Olet siis joko kaksitoista tai kolmetoista -vuotias nuori nainen ja kuukautisesi todennäköisesti alkavat lähivuosien aikana. Odottele rauhassa, kyllä ne kuukautiset sieltä tulevat, kun mitään kotikonsteja ei ole olemassa kuukautisten käynnistämiseksi.

3. Moi Tiina! Olen 12.v tyttö! Halusin tietää kasvanko mä enää! Olen 145cm, menkat on alkanut jo! Olen lyhyt, mutta halusin tietää kasvanko mä enää vai en??? Pliiz vastaa!
-Sara-
Hyvä Sara. Se, että kuukautisesi ovat alkaneet, ei tarkoita sitä ettetkö enää kasvaisi. Olet vasta 12 -vuotias ja monta kasvuvuotta vielä edessä.


4. Minkä ikäsenä vois alkaa meikkaamaan!
-Sanna-
Hyvä Sanna. Ei ole mitään erityistä ikärajaa minkä ikäisenä voi meikata. On olemassa aikuisia naisiakin, jotka eivät ole minkäänlaista meikkiä käyttäneet. Keskustelepa asiasta äitisi kanssa, niin hän ehkä auttaa näissä pohdiskeluissa.


5. Lääkäri kuule... Mulla on kesällä ripari ja haluaisin siirtää menkkojani...kuinka monta viikkoa ennen e-pillereitä pitää ruveta syömään? Onnistuuko se jos on epäsäännölliset menkat...ja onko seuraavat menkat normaalit? Mistä saan pillereitä ja onko pillereiden käytöstä pakko ilmoittaa äidille, vai voiko asian hoitaa itse?
-neiti x-

Hyvä neiti x. Ehkäisypillerit aloitetaan aina kuukautisvuodon ensimmäisenä päivänä ja pillereillähän vuoto tulee aina hyvin säännöllisesti eli pillerit kannattaa aloittaa reilusti ehkä pari kuukautta ennen leiriaikaa, jolloin saadaan kuukautistilanne normalisoitumaan. Pillereiden lopettamisen jälkeen saattaa omat kuukautiset tulla pienellä viiveellä. Pillereitä saat esim. terveyskeskuslääkäriltä tai gynekologilta. Äidille ei tarvitse pillereiden käytöstä ilmoittaa, lääkäri-potilassuhde on luottamuksellinen, mutta olisi tietysti mukavaa jos tämmöisistä asioista olisi kotona keskustelumahdollisuus.

6. Heips lääkäri! Olis semmoinen ongelma...kuukautiset on ollu kolmisen vuotta mutta on aika epäsäännölliset. välillä tulee pari kuukautta säännöllisesti, mutta kuten nytkin ei ole kuulunut pariin kuukauteen...paksunakaan en voi olla kun neitsyt olen...ja se ongelma. pari viikkoa sitten alkoi tulemaan emättimestä (?) ruskeaa vuotoa...joudun sen takia pitämään sidettä mikä ei ole niin mukavaa, vuoto ei haise millekään. mikäpä on ongelmana? ei tahdo mennä terkkarille
-minä vaan-
Hyvä minä vaan. On erittäin tyypillistä, että ikäiselläsi nuorella naisella kuukautisvuoto saattaa tulla epäsäännöllisesti ja välillä esim. Ulkoisesta stressitilanteesta johtuen voivat vuodot olla joitakin kuukausia myös poissa ilman, että kyse on mistään varsinaisesta ongelmasta. Kuukautiskiertoa kuitenkaan ei saada säännölliseksi ilman lääkärikäyntiä ja lääkärin mahdollisesti määräämää hormonaalista hoitoa tai pillerihoitoa, todennäköisesti kiertosi tasoittuu itsestäänkin ajan kanssa.

7. Moi Tiina! Mua vähän hirvittää kun oon 152cm pitkä ja painan vain 34kg, 6lk:lla. Olen alipainoinen vaikka syön aika hyvin (joskus tosi huonosti), en liho en sitten millään. Sitten toinen juttu; kun meen vaikka uimaan ja jos mulla ois tamppooni sit menisin suihkuun ...eikös se narun pää sitten jää näkyviin..? en haluais pitää tamppoonia.. ei mulla kyllä oo alkanu vielä menkat. Mistä johtuu kun joskus kun pitäs päästä vaikka vessaan enkä kehtais lähtee, niin ala vatsaan pistää tosi kovaa? Silloin en kärsi kävellä vähään aikaan. Mikä avuksi??
-huolestunut-
Hyvä huolestunut. Todennäköisesti painosi lähtee hieman nousuun, kun kuukautisesi alkavat eli hormonaalinen tilanteesi muuttuu. Muuten täytyy muistaa, että olemme yksilöitä painon suhteen, tärkeintä lähinnä se että muistaa syödä monipuolisesti.
Toinen kysymys; kun tamponi on emättimessä, niin siitä todella narun pää tulee ulkosynnyttimiin, mutta kuukautiset on ihan normaaliasia ja muutkin naiset käyttävät tamponia, että eipä siinä sen kummempaa murhetta.
Kolmas kysymys; Jos virtsarakko on täynnä ja aktiivisesti pidättää virtsan tuloa siitä huolimatta voi alavatsalle tulla kramppikipuja, jotka sinänsä eivät ole vaarallisia. Jos toisaalta on kunnon vessahätä, kannattaa pyrkiä rakko tyhjentämään ilman kivuliasta pidättämistä.


8. Lääkärille: mistä voisin ostaa kainaloihin (siis paitaan) laitettavia "läppiä", jotta hikoilu ei näkyisi?? Minkä merkkisissä pakkauksissa niitä myydään ja paljon maksaa?
Kainalosuojia voi ostaa hyvin varustetuista naisten alusvaateliikkeistä tai alusvaateosastoilta tavarataloista.


9. Mitä teen, mulla on 4 cm penis, kun se on jäykistynyt, niin se on 10 cm ja se sojottaa alaspäin ja oon nyt 15 tai kohta 16 ja murrosikä ei oo alkanut, pari karvaa kainalossa. Mitä teen, ja onko niitä sellasii pieni kokosii kondoomeita, että saan kokella, kokeilin sellasta tavallista Näkki kortsua laittaa, niin se vaan tippu alas. Jos sellanen pieni kokonen kondomi on, niin voisitko antaa sen pakkauksen nimen?
-15-
Hyvä 15 -vuotias poika. Hormonaalinen kehityksesi on mitä ilmeisimmin alkanut ja peniksesi kasvaa kyllä varmasti tässä lähivuosina, joten voisit ehkä vaikka odotella jonkin aikaa ja sitten testata vakio kondomeja uudestaan tai jos haluat kysellä erikoiskondomeja, voi kysymyksiä esittää joko apteekissa tai seksikaupoissa joissa on tämän alueen välineitä paremmin tarjolla kun tavallisessa ruokakaupoissa tai bensa-asemilla.


10. Minulla olisi eräs pyyntö puhuisitteko abortista vaikka lääkäriosiossa koska teen siitä aiheesta etiikantyön. Please!!!
-auringonkukka-
Hyvä auringonkukka. Jos haluat tietoa abortista, voit pyytää Stakesista asian tiimoilta informaatiota.

11. Lääkärille kysymys...Olen 15 v. poika ja homo. Onko normaalia olla homo? Onko homo-yhdynnällä jotain jätkivaikutuksia/riskejä? Tietysti jos kumppanilla on jotain tauteja tai itsellä, mutta kun ei ole.
Hyvä 15 -vuotias homopoika. Homoyhdynnällä tarkoitetaan yleensä joko suuseksiä, johon sinällään ei liity minkäänlaisia riskejä tai anaaliyhdyntää eli yhdyntää peräaukkoon, josta saattaa olla seurauksena peräaukkoon liittyviä ongelmia, kuten peräpukamia peräaukon alueen limakalvopolyyppeja ja mahdollisesti myös kiputiloja. Peräaukon ja suolen limakalvo on erittäin herkkä ja yhdynnän kova mekaaninen rasitus saattaa sitä ärsyttää.

12. Mä haluisin kysyy, et miks mä oon aina niin ärtyny ja sekava? Mitä mun pitää tehä, kun mun menkat on kuukauden myöhässä ja mulla on kamala aamu pahoinvointi ja päätä särkee ja yleensä ku mul on menkat, niin sattuu kamalasti et mä meen jopa ihan valkoseks naamalta?...
-Johanna-
Hyvä Johanna 13 v. Kuukautisesi ovat ilmeisesti tulleet jonkin aikaa, ehkä noin vuoden ja on tyypillistä varsinkin ensimmäisinä vuosina kun hormonaalinen tilanne muuttuu, että elimistö reagoi yllä mainitsemillasi oireilla. Mikäli kuukautistilanne on erityisen hankala, kannattaa käydä asiasta juttelemassa kouluterveydenhoitajan kanssa tai lääkärin vastaanotolla. Oireisiin on aina saatavissa apua.

13. Minkä takia minä punastun pirun helposti... niin tyttöjen kuin poikien seurassa?
-Aku-
Hyvä Aku. Punastuminen liittyy ns. autonomisen hermoston toimintaan ja on yksilöllinen ominaisuus. Yleensä iän karttuessa kun paremmin oppii hillitsemään ja hallitsemaan tunteitaan ja toimintojaan tämän tyyppiset oireet selkeästi vähenevät. Toisaalta punastuminen on ihan viehättävä piirre ihmisissä.

14. Hyvä Lääkäri! Mulla on ollut valkovuotoa jo 3 vuotta...joskus mulla on niin paljon, että sitä valuu pitkin jalkoja alas, se on hirveetä!!! Mitä sanoisin äidille? Olenko jotenkin epänormaali?? Joskus mulla on verta pikkuhousuissa (kaksi päivää kuukaudessa), voiko ne olla menkat? Ihmettelinpä vaan, että voiko ne kestää vaan kaksi päivää? Mun valkovuoto menee joskus siteidenkin läpi. Mitä teen?? Onko tähän olemassa jotain apua?? Auttakaaa pian mua, nolottaa sairaasti!!!
-nolo tyttsi-
Hyvä 12 -vuotias nolo tyttsi. Valkovuoto sinänsä on ihan normaali asia ja todella ennen kun kuukautiset alkavat, tulee ensin valkovuotoa ja sen määrä voi olla joillakin tytöillä ja naisilla niin runsas, että housut kastuvat, tämä on yksilöllinen ominaisuus eikä merkki mistään sairaudesta tai ongelmasta. Pieni rusehtava vuoto ajoittain valkovuodon seassa on merkki siitä, että hormonaalinen toimintasi on pikkuhiljaa käynnistymässä eli aivan normaaleita ilmiöitä kaikki ja ei muuta kuin pikkuhiljaa totuttelet naisena olemiseen, syytä huoleen ei ole.

15. Hei Tiina!
Vuosi sitten aloitin yhdynnän. Yhdyntä sattuu vieläkin. Kyse ei ole siitä, etten olisi märkä. Enkä jännitä lainkaan. Olen käynyt gyniksillä asiasta, eivätkä he osaa auttaa. Sukupuoliesteissäkin olen käynyt. Kivut ovat sisällä emättimessä ja aukon suulla. Haluaisin välillä todella nauttiakin.
-oravanpesäkö?-
Hyvä oravanpesäkö?. Jos seksielämäsi on alkanut vuosi sitten ja yhdyntään liittyy ulkosynnytin alueen kipuja kannattaa käydä lääkärin kanssa juttelemassa asiasta ja varmistamassa, että limakalvojen tilanne on kunnossa. Yhdyntä on kova mekaaninen rasitus limakalvoille ja jos on kovin kuiva ja ohut ihoinen niin saattaa se todella aiheuttaa ikäviä oireita. Apua siihen on toki saatavissa, joten ota yhteyttä lääkäriin.

16. Hei Tiina-lääkäri!
Paljonko maksaa roacuttan akne lääkekuuri?
-Kaisa-
Hyvä Kaisa. Voit soittaa lähimpään apteekkiin ja kysyä roaccutanin hintaa, he tietävät sen parhaiten. Roaccutania saadaksesi on syytä ottaa yhteyttä ihotautilääkäriin.

17. Moikka! Voisitko kertoa minulle pikaisesti mitkä ovat sokeritaudin oireet? Entä mistä pyörrytykseni voisi johtua? Vereni on hyvä.
-huolissaan-
Hyvä nimimerkki huolissaan. Tyypillisimmät sokeritaudin oireet ovat väsymys, kova janon tunne ja jatkuva virtsaamisen tarve. Pyörrytyksen tunne voi olla stressioire tai liittyä myös mahdollisesti alkavaan hormonaaliseen toimintaan. Mikäli pyörrytys/huimaus oire on hallitseva, on syytä kääntyä lääkärin puoleen.

18. Moi! Minulla on sellainen pien,i mutta kiusallinen ongelma. Aina, kun harrastan liikuntaa esim. juoksen, jumppaan, treenaan kuntosalilla jne., minun oikea korvani menee lukkoon. Se alkoi siten, että korva meni lukkoon vain juostessa, mutta nykyään se menee aina kun harrastan liikuntaa. Mistä tämä johtuu ja voisiko siihen saada jotain apua?
-Rosi-
Hyvä Rosi. Nenänielusta menee pieni ilmastointiputki molempiin korviimme ja josta jostain syystä ilmeisesti oikealla puolella kyseisen putken alueella esiintyy treenatessa limakalvoturvotusta ja tämän seurauksena tulee lukkiintumisen tunne korvaan. Treenaamiseen liittyy normaalisti verenpaineen nousu ja ehkä lievä limakalvoturvotus kohdallasi nenänielu alueella. Ei sinänsä kuulosta kovin vaaralliselta. Nenä tipat ja antihistamiini valmisteet usein auttavat tämän tyyppisissä oireissa, mikäli oire hankaloituu, käyppä lääkärissä.

19. Lääkärille!! Mä en ymmärrä et mix mua aina himottaa mun poikakaverin seuras..ei olla oltu yhdynnäs viel, mut asiasta on puhuttu. Miten saisin himottamisen vähemmäksi?? Auttaisiko jos olisimme yhdynnässä??
-Hanna-
Hyvä Hanna. Himottaminen on ihan normaali tunne silloin, kun ollaan rakastuneita tai ihastuneita vastakkaiseen sukupuoleen. Mitään lääkkeitä tuntemusten vähentämiseksi ei ole, myöskään yhdyntä ei varmastikaan vähennä oireita, saattaa jopa lisätä niitä. Keskittyminen muihin asioihin saattaa helpottaa oireita.

20. Onko normaalia, että menkat kestää vain yhden päivän? Käytän e-pillereitä, mutta unohdin ottaa yhden pillerin viime liuskan puolivälissä. Olen ollut sen jälkeen yhdynnässä, muttei hän lauennut sisään. Onko mahdollista, että olen raskaana?
-tyttö-
Hyvä 16 -vuotias tyttö. Pillereiden käytön aikana kuukautiset ovat todella usein hyvinkin niukat eli se on täysin normaalia. Mikäli siemensyöksyä ei ole tullut emättimeen sisään, raskausmahdollisuus on hyvin epätodennäköinen.

21. Lääkärille: paljonko pitää painaa että kuukautiset alkavat? Entä onko mitään keinoa tai kotikonstia jolla rinnat saisi kasvamaan...olen 149/38 ja 14wee...
-roseangel-
Hyvä roseangel. Ei ole mitään erityistä painorajaa jolloin kuukautiset alkavat, pituus-paino suhde voi olla jossain määrin merkittävä. Usein kuukautisten alkamisikä on ensisijaisesti perinnöllinen.
Rinnat kasvavat aikanaan ja nekin sen mallisiksi ja muotoisiksi ja kokoisiksi kuin on perimääsi kirjattu.
Jos kuukautisesi eivät parin vuoden sisällä ala kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin.


22. Olen 15v tyttö mulla on b70 rinnat, onko ne liian pienet?
Hyvä 15 -vuotias tyttö. Ei ole olemassa liian isoja tai pieniä rintoja eli ei ole mitään määrättyä standardia rintojen suhteen. Rinnat kasvat sen kokoisiksi ja muotoisiksi kuin perimäämme on kirjoitettu.


23. LÄÄKÄRI!!! Olen 15 -vuotias tytteli. Ongelmani on runsas virtsan karkailu. Nauraminen on tuskaa, kun virtsaa karkaa. Mitä voisin tehdä?? Kun olen vessassa ja pyyhin niin paperiin tulee paljon ''limaa''. Mikä on vialla?? Auta, häpeän ongelmiani. nim. tenaleidikö??
-15v.-

Vessakäynnin yhteydessä paperiin tuleva lima on aivan normaalia valkovuotoa, eikä kyse ole mistään ongelmasta. Sen sijaan virtsankarkailu on harvinaista ikäisilläsi nuorilla, joten sitä olisi syytä tarkemmin selvittää. Kyseessä saattaa olla muulla tavalla oireeton virtsatientulehdus, joten otapa yhteyttä terveyskeskus lääkäriin ja juttele asiasta.

24. Tiinalle! Hyvä Tiina..
kuukautiseni ovat tällä hetkellä melko runsaat, yleensä paljon niukemmat, kuinka niitä saisi hieman hillittyä? Ja sitten kipuni ovat VALTAVAT!!! Onko neuvoja?! Vastaa...
-15v.-
Kuukautisvuodon määrä saattaa vaihdella kierrosta toiseen. Mikäli vuodot ovat toistuvasti ongelmallisia ja kivuliaita saa siihen apua esim. burana 400mg 1 tabl. 2:sti päivässä valmisteella kuukautisten aikana. Kaikki parhaiten vaivoja helpottavat ehkäisypillerit joita usein käytetään ilman ehkäisytarvettakin hankalan kiputilanteen hoitoon. Mikäli et käsikauppa lääkkeillä pärjää, ota yhteyttä oman alueesi lääkäriin.


25. Kysymys lääkärille: kuinka suuri raskauden riski on, syön ehkäisypillereitä (diane nova..) ja otin 2 pilleriä samalla kertaa, mutta en seuraavana päivänä ollenkaan. Oltiin edellisenä päivänä yhdynnässä, ja pillereiden ottoviikko oli ensimmäinen.
-Titta-
Jos pillerin unohtaa alku- tai keskikiekon aikana on raskausriski silloin suurin, selkeästi pienempi kuin täysin suojaamattoman kierron yhteydessä. Loppukierto on hyvä suojata kondomilla, ja jos juuri hieman ennen keskikiertoa unohtaa pillerin ja yhdyntä on tuore, on mahdollista varmistaa tilanne katumuspillerillä.

26. Tahtoisin kysyä kuukautisistani. Olen 15v, n.170cm, n.53kg. Mulla on ollut menkat jo yli 2 vuotta (olen myös neitsyt). Menkkani ovat olleet epäsäännölliset, mutta nyt ne ovat jo melkein 4kk olleet poissa, onko tämä normaalia? Syön normaalisti ja harrastan tanssia 2 kertaa viikossa. Voiko tällainen aiheuttaa esim. myöhemmin lapsettomuutta, auta kiltti mahdollisimman nopeasti!
-Eclipse-
Ei syytä huoleen. Iässäsi kuukautiset saattavat jäädä välillä pois erilaisista ulkoisista syistä johtuen, stressistä, voimakkaasta fyysisestä rasituksesta matkustamisesta ym. Tällainen kuukautisten heittely ei vaikuta millään vaikuta millään tavalla myöhemmin lapsen saantiin.
Jos kuukautiset eivät palaudu puolen vuoden aikana on hyvä käydä lääkärissä keskustelemassa tilanteesta ja vaikkapa pistää vuoto käyntiin pienellä hormonihoidolla.

27. Lääkärille: minulla on tosi karhea iho. Mitä sille pitäisi tehdä, olen levittänyt Ceridolia siihen, mutta sekään ei juuri tunnu auttavan...
-Carolina-
Ceridol ryhmän valmisteet ovat erittäin hyviä ihonhoito tuotteita, mutta jos niistäkään ei ole apua ja ihosi voimakkaasti oireilee, kannattaa ehkä käydä terveyskeskus lääkärin tai jopa ihotautilääkärin juttusilla, jotta saadaan mahdollisimman tehokas apu iholle. Toisaalta eri ihmisillä on erilainen ihotyyppi ja kyseessä voi olla tietysti vain keskimääräistä paksumpi, mutta muuten täysin terve iho.

28. Voiko kaksi kondomia laittaa päällekkäin? ihan vaan varmuudenvuoksi....
Ei missään tapauksessa, tällainen mahdollinen kahden kondomin käyttö enemmänkin vähentää varmuutta kuin lisää sitä.

29. Mulla olis sellasta asiaa, kun mä olin vähän yli pari viikkoo sit yhdynnäs poikakaverini kanssa ja mun menkkojen olis pitänyt tulla viikko sit. Voisinko olla raskaana? Oonko sopiva kun oon 15vee ja oon pitkä 170cm ja painan 54?
-tytsy88-
Yhdynnän ajoitus on ollut siinä vaiheessa kiertoa jolloin raskausriski on melko suuri eli raskausmahdollisuus on selkeästi olemassa. Muistathan jatkossa asianmukaisen ehkäisyn, ettei ikäviä yllätyksiä pääse tulemaan.


30. Olenko normaalipainoinen kun painan 60 kg ja 172 cm pitkä?Oon vasta 12-wee mut silti oon niin pitkä. En tunne itteeni mitenkään läskiks, vaan ihan normaaliks, mut silti huolestuttaa et oon läski.
-Kaisa-
Pituuskasvu on ensisijaisesti perinnöllinen ominaisuus eli minkä kokoisia vanhempasi ovat tai muut sukulaisesi. Lisäksi nykynuoret hyvän ravinnon ansiosta kasvavat selvästi pidemmiksi kuin aiemmat sukupolvet. Tähän ikään kuuluu oikeastaan normaalina ilmiönä mietiskellä ja pohtia ulkonäköasioita ja painoasioita. Numeroiden perusteella et todellakaan ole millään tavalla ylipainoinen.


31. Heipä hei tohtori! Kysyisin muutamaa asiaa: Miten kainalokarvat voi leikata??? Olen 12v. ja valkovuotoa ei ole vielä tullut. Alkavatko menkkani pian? Minulla on jo hiukan alapään karvoitusta ja rinnat on alkaneet kehittyä. Kuppikokoni on 70AA tai 70A. Mitenköhän saisi "läski makkarat" pois? Kaikki asiat ovat minulle todella tärkeitä!!
-Minä 90-

Kainalokarvat ovat ehkä helpointa ajaa saunomisen yhteydessä kaupasta saatavilla erilaisilla ladyshavereilla joko sähköisellä tai ehkä mieluummin perinteisellä koneella ja saippuoinnilla. Kehityksesi kulkee ihan normaalissa järjestyksessä, kuukautisesi luultavasti alkavat vuoden sisällä. Kroppansa saa hyvään kuntoon ja muotoon sopivalla liikunnalla ja hyvällä terveellisellä ravinnolla.

32. Moi! Oon 15,5v 158/39 ok? Mun kuukautiset ei oo vielä alkaneet, eikä rinnatkaan oo kehittynyt paljon, valkovuotoo on tullu jo vaikka kuinka kauan,.terkkari sano et mulla on anoreksia..onko? Se sano et mun pitäis syödä suklaata ja laittaa leivän päälle runsaasti voita..ja vaihtaa maito kaikista rasvasimpaan,..onko tos mitään järkee sun mielestä? Ai niin vielä yks asia, kun mun kaveri on ruvennu laihduttamaan vaikka se on normaalia laihempi,..mitä mä teen? Se ei usko vaikka mä oon sanonu sille ettei se tartte laihduttaa. Mua peljättää et sillekkin tulee anoreksia. Kenelle mä voisin sanoo...terkalle? KIITOS.
Hyvä ystävä, aika hoikka toki olet ja varsinkin kun kuukautiset eivät ole alkaneet on hyvä pohtia ravintoasioita. Olet jo käynyt terveyskeskuslääkärin juttusilla ja se on ihan hyvä asia ja varmasti jatkossakin kannattaa kontrolloida että painon kehitys ja kuukautisten alkaminen sujuvat normaalisti. Jos tarvitset tarkempaa ravinto-ohjausta, voit kysellä terveyskeskuksesta mahdollista ravintoterapeutti käyntiä. Ystäväsi kanssa voit avoimesti keskustella näistä asioista ja vaikka yhdessä vaikka vähän pohtia ja miettiä järkiperäistä ruokavaliota.

33. Kysyisin lääkäriltä että onko spermassa laktoosia? Eli jos laktoosi-intoleranssia sairastava nainen ottaa suihin, maitoa juovalta mieheltä ja nielee sperman, tuleeko naiselle mahavaivoja? Jään odottelemaan vastaustasi!!
Olipa hauska kysymys. Käsittääkseni spermassa ei todellakaan ole laktoosia. Laktoosi on maitosokeri, ei spermasokeri. Ja miehen juoma maito ehtii matkalla pilkkoontua erilaisiksi molekyyleiksi ennen kuin ravinnon rakenneosaset tulevat sperman osasiksi. Ei siis vatsavaivoja sperman nielemisestä ainakaan laktoosin takia.


34. Kysyisin Tiinalta: Minä olen 12 -vuotias ja kasvoin viime vuoden aikana 10cm, mutta painoa ei tullut kuin 4kg, olen TODELLA laiha: 33.5kg ja 151 cm. Painoni on ollut jo monta vuotta
ns. "pakkasen puolella". Terveydenhoitaja sanoi vain ,että syö enemmän.. Kyllä minä syön suunnilleen aika hyvin..
sitten toinen kysymys: Synnyin 3viikkoa etuajassa ja ihokarvat ovat todella tummat johtuuko se siitä??
-Anna-
Hyvä Anna,
Iässäsi kasvuspurtit saattavat olla nopeita, jolloin painon kehitys voi jäädä hieman jälkeen suhteessa pituuteen. Jos kuitenkin pidät huolta säännöllisestä ruokailusta ja voit psyykkisesti ja fyysisesti hyvin ovat asiat varmasti kohdallaan ja pituus-paino kehityksesi tasapainottuu vuosien edetessä. Ihokarvojen tummuus on perinnöllinen asia, ei ennenaikaisuuteen liittyvä.

35. Hei tohtori. Syön pillereitä säännöllisesti. Kiertoni on normaali. Tässä kysymykseni. Voiko tulla raskaaksi pillereiden päättymispäivän ja menkkojen alkamispäivän välillä? Siis sillä viikolla, kun ei syö pillereitä.
Pillerit ovat täysin varma ehkäisy siitä päivästä lähtien kuin ne aloitetaan ja myös tauolla, viikon tauolla pillerit ehkäisevät samalla tavalla kuin pilleripäivinä.