Viikon unelma-ammattiViikon Iines-ammatti: Toimittaja


Tiina ja Emilia tapasivat ihka oikean toimittajan. Tytöt kävivät Suosikki-lehden toimittajan, Marikan työpaikalla jutustelemassa unelma-ammatistaan.

Käy ilmi, että Marikankin on täytynyt tehdä kovasti töitä ennen kuin on päässyt tekemään juuri sitä, mitä itse haluaa.
"Paras puoli työssäni on ehdottomasti vapaus tehdä mitä haluaa. Tietenkin se vaatii aika paljon töitä ennen kuin saa sen vapauden, aika paljon olen joutunut tekemään sellaisiakin hommia mistä en niin hirveästi ole pitänyt".
Nimenomaan rocktoimittajan työ on ollut Marikalle aika selvä vaihtoehto.
"Mä oon aina ollut kiinnostunut populaarimusiikista. Mulla on neljä vuotta vanhempi sisko, ja kun olin 12-vuotias niin olin siitä onnekas, että sisko ei potkinut mua päähän vaan otti mukaansa rock-konserttiin. Sitä kautta kiinnostuin musiikista ja rupesin ostamaan levyjä. Tykkään käydä keikoilla, se on mun harrastus ja nykyään myös työ."

"Aika paljon ideoidaan juttuja päätoimittajan ja toimituspäällikön kanssa, mutta toteutus on mun kontolla. Valokuvaajan kanssa sovitaan siitä, minkälaisia kuvia juttuun halutaan", Marika kertoo työnkuvastaan. Tyttöjä kiinnostaa tietysti, mikä toimittajan työssä on Marikan mielestä kaikkein kivointa.
"Kun tapaan jonkun muusikon tai näyttelijän, ja kun oikein kunnolla istutaan alas ja jutellaan, ja mä saan kirjoittaa siitä jutun", Marika hehkuttaa.


Kierros Suosikin toimitustiloissa... Ja yllätysyllätys, Apulannan Tonikin kävelee vastaan!

Tytöt ovat innoissaan. Ainakin Emilian on vaikeaa uskoa että toimittajan työssä on tylsiäkin puolia.
"Vaikka tää kuulostaakin mielettömän glamour-duunilta, niin ei tää kyllä sitä ole. Kyllä sä joudut jossain vaiheessa menemään sen tietokoneen ääreen ja kirjoittamaan kaiken puhtaaksi ja kuuntelemaan ne haastattelunauhat ehkä vielä kertaalleen. Tähän kuuluu sitä semmosta viilaamista ja sitä että pitää omaa kielitaitoaan koko-ajan ajan tasalla."

Mokiahan tulee tietysti myös tehtyä, ammatissa kuin ammatissa. Virheet pitää vain selvittää ja sitten jatketaan taas elämää. Tiina haluaa tietää, miten hoidetaan tilanne, jossa lehteen on kirjoitettu jotain, joka sen sivuille ei ehkä sittenkään olisi kuulunut. Esimerkiksi jotakin, jota haastateltava ei olisi halunnut itsestään kirjoitettavan.
"Asia pitää selvittää haastateltavan kanssa, et hei, kai me voidaan vastaisuudessakin tehdä työtä näin, että mä voin haastatella sua. Mitään tollasta ei saa jättää kytemään. Tosi tärkeä pointti tässä työssä on, että on hyvissä väleissä ihmisten kanssa. Että saa ihmiset puhumaan ja avautumaan, eikä se tietenkään onnistu jos sulle mökötetään tekemästäsi mokasta."

Marika kannustaa kirjoittamisesta kiinnostuneita nuoria.
"Ei kannata jäädä odottelemaan että kotoa kukaan löytää, vaan kannattaa lähteä itse liikkeelle. Jos on kirjoittamisesta kiinnostunut, niin voi mennä kysymään johonkin paikallislehteen tarvitaanko siellä apua jossain jutussa. Ja tietenkin se äidinkielen osaaminen on tärkeää. Että äidinkielen tunneillakin kannattaa käydä aina välillä. Kannattaa myös lukea paljon kirjoja ja lehtiä, niistäkin oppii".


Jore Marjarantakin tulee toimittajatyön ohella tytöille tutuksi.

Jututettuaan Marikaa Tiina ja Emilia tapaavat toimituksen tiimin, eli ihmiset, jotka Suosikki-lehteä tekevät. Lehden taittaja on tehnyt Apulanta-yhtyeestä jutun, josta tytöt ovat ihastuksissaan. Ja kuinka ollakaan, bändin keulahahmo, Toni piipahtaa lehden toimituksessa käymään. Toni hurmaa tytöt jutuillaan ja siinä sivussa kirjoittaa heille nimmarit. Sitten onkin vuorossa Jore Marjarannan promootiokeikka Semifinal-klubilla, jonne tytöt pääsevät Marikan mukana. Emilia ja Tiina saavat tilaisuuden seurata Marikan työtä aivan läheltä, kun tämä haastattelee muusikkoa. Illansuussa fiilikset ovat aika lailla taivaissa. "Oli niin kivaa!" kuuluu neitien kiteytys päivän annista.


...........................................................................................................


Voit tutkia itsellesi sopivia ammatteja oheisista linkeistä:

» Oppisopimuskoulutus

» Työvoimatoimiston AVO-ohjelma, josta saa apua ammatinvalintaan ja löydät testejä.