Otsikointi ei nyt ota huomioon kotikompostoijia, vaan kertoo vain keräiltävästä biojätteestä. Kotikompostoijan pitää myös ottaa huomioon myös kompostoinnin kokonaisuus. Mikä on järkevää, sujuvaa, siistiä ja mistä ei koidu lisää ongelmia.

Kun biohajoavan pussin tyhjentää ja jättää kompostoriin, se kyllä ajan myötä maatuu. Jos ei maadu heti, niin mikä vaiva on noukkia se pois siinä vaiheessa, kun vie puolikypsää tai kypsää kompostia kasvimaalle? Ja pistää vaikka takaisin muhimaan. Samalla tavalla sieltä voi ottaa vahingossa sinne joutuneet pikkulusikat ja muovipussitkin.

Sitä paitsi biopussi on ihanan siisti. Siirryin siihen sanomalehtipusseista ja olen tyytyväinen. Sanomalehtipaperit menevät kierrätykseen.

Ainakin Biolanin lämpökompostorin kanssa tulee varmasti ongelmia myös paperikasseista ja sanomalehdistä. Siihen kapeaan tötteröön on hankala saada sullotuksi mitään isompia kappaleita, jotka tukkivat ja hankaloittavat jätteen sorkkimista. Muukin jäte kannattaa pilkkoa alle 5 cm palasiksi, miten sitten isot paperit?

Olen kompostoinut eri tavoin kymmenet vuodet. Meillä uusin lämpökompostori on ollut joulukuusta asti kylmässä autotallissa ja pysynyt vaivoin sulana kepulikonsteilla, sen jälkeen kun saatiin joulun alla sulatetuksi. Pahinta ei ole se jäätyminen, vaan se, että kompostori täyttyy kesken talven.

>Sipi Ma, 2011-04-04 14:06

Vastaa

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.