Kuka suomalainen *ei* ole asperger?

Minä ainakin olen, ja kun sen tajusin reilu vuosi sitten, siirsin kamerani fokuksen oitis tämän "sairauden" havainnointiin ja ymmärtämiseen. Näkemykseni on, että kuvitteellisen suomalaisen perusluonteen (ei katso silmiin, menee asiaan, ei jaksa smalltalkia) ydin on nimen omaan asperger-tyyppisissä taipumuksissa.

Koko tämä mainio maa on täynnä mitä neroimpia aspergereita, aadeehoodeita ja muita "autisteja". Näissä ihmisissä ei ole eikä ole koskaan ollut mitään vikaa - eikä tämä ole mikään kaunis kieli- tai mielikuva, vaan mitä konkreettisin totuus.

Kaikin puolin fiksuin, tehokkain ja jopa kansantaloudellisesti tuottavin seuraava askel on vain ymmärtää, että se mikä ehkä jossain muualla on normaalia on meikäläisittäin epänormaalia ja toisin päin. Tämän jälkeen tulee hyvin helpoksi kehittää yhteiskunnan toimintatapoja koulutuksesta työntekoon sellaisiksi, että tällä hetkellä ongelmina nähtyjen luonteenpiirteiden taakseen kätkemä loputon luovuus saadaan ns. tuottavaan käyttöön. Samalla tulee hoidetuksi kuntoon valtava määrä henkisen pahoinvoinnin muotoja.

>Jyri Hovila Pe, 2011-08-26 17:06

Vastaa

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.