Näyttäisi tämä juttu olevan kohdistettu enemmänkin naisille ja miehille, joille riittää punttiharjoittelu kevyenä vain kuntoilumielessä. Sen sijaan suositellut perusliikkeet ovat kaikki voimaliikeitä, joilla harjoitetaan erityisesti suuria lihasryhmiä:
- jalkakyykky (reisihas, pakaralihas)
- maastaveto (reisilihas, pakaralihas, pitkä selkälihas)
- rinnalleveto (reisilihas, pakaralihas, pitkä selkälihas, hartialihakset)
- penkkipunnerrus (rintalihas, olkalihas)
- vinopenkkipunnerrus (olkalihas, rintalihas)

Noista rinnalleveto on teknisesti vaativin ja ainoa, joka vaatii kiskovaa liikettä, tasapainoa, nopeutta, jäntevyyttä sekä lihasten joustoa. Vaativa liike, eikä sovi kenellekään aloittelijalle.
Maastaveto näyttää helpolta, mutta pitkäaikaisesti treenattuna onkin melko vaativa. Väärin suoritettuna (esim. selkä köyryssä ja jalat liian suorina) ristiselän nikamien kuormitus on liian suuri ja vammautuminen uhkaa.
Vinopenkkipunnerrus onkin jo enemmän kehonrakennusliike (penkkipunnerruksen ja pystypunnerruksen välimuoto), jolla halutaan rintalihaksen yläosan ja etuolkalihaksen tehostettua harjoitusta). Vaatii hyvää tasapainoa ja tarkkaa istuma-asentoa ristiselän vammautumisen estämiseksi.

Kaiken kaikkiaan, kuten täällä kirjoittajat ovatkin huomauttaneet, tällaisissa isojen lihasten liikkeissä on oltava erityisen tarkka tekniikasta (oikea liikerata, rauhallinen nostotapa ym.), koska näissä on mahdollista käyttää suuria painoja suhteessa nivelten ja luiden sekä myös lihasten jänteiden kestokykyyn nähden.

Itse en suosittelisi naisille yleisesti mitään voimanostoliikettä. Ainakin tulisi rehellisesti kertoa, minkälaiseen ruumiinmuotoon nuo liikkeet johtavat (esim. lantion ja reisilihasten paksuntuminen ja leventyminen).

>Kuntoa, naisilleko Pe, 2012-08-17 06:34

Vastaa

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.