Roskisrotta kierrättää seikkaillen

Pe, 2008-10-03 07:53
Eriikka Käyhkö. Kuva: YLE.

Miksi biojäte sekajätteen seassa kaatopaikalla on vaarallista? Toimittaja Eriikka Käyhkön kierrätysseikkailussa selviää myös, mihin tavarat menevät väärin kierrätettyinä.

Mikä on Jätemafioso? Katso Roskisrotta -tv-sarja Opettaja.tv:n arkistossa


Eriikan neuvot Jätemafiosojen elämän valaisemiseksi

- Moni kaipaa suoria ohjeita elämäänsä. Näistä on hyvä aloittaa oman ympäristösuhteensa kehittäminen! On turhaa kävellä roskikselle hartiat lysyssä, kun voi ruveta oman asunto-osakeyhtiönsä tähdeksi kierrättämällä ainakin seuraavat  - ja paljon muuta.

1. Kompostoi biojäte ja kierrätä paperi ja pahvi. Kaatopaikalle kuskattu biojäte on metaanipäästö ympäristöön ja turha kopautus herkkään ilmakehään.
2. Kierrätä lasi. Miksi turhaan makuuttaa "ikuista lasia" kaatopaikoilla, kun kierrätysmahdollisuus on olemassa jokaisella.
3. Kierrätä muovi. Vaadi paikallisia päättäjiä järjestämään muoville paremmat kierrätysmahdollisuudet. Ruotsissa tämä jo osataan - miksei siis meillä oteta talteen muovin sisältämää energiaa?
4. Kierrätä metalli. Metallikin on ikuista: sitä voi sulattaa uudelleen ja muokata loputtomiin. Miksi siis jättää se kaatopaikalle makaamaan vuosikymmeniksi siksi aikaa, kun sinä vain hippaat?
5. Vie ongelmajäte aina ehdottomasti ongelmajätteiden keräyspisteiseen!  Ongelmajätettä on ihan joka kodissa, ja keräyskontilla asiointi on mukavaa, helppoa ja siistiä - toisin kuin ongelmajätteen epämääräinen jättö pöpisemään kaatopaikalle, luonnosta nyt puhumattakaan!

Kuka olet ja mitä teet?

Olen Eriikka Käyhkö ja työskentelen freelancetoimittajana YLE Oppimisessa ja tieteessä. Viimeksi olen tehnyt Roskisrotta-ohjelmasarjan materiaalien elinkaarista ja kierrättämisestä YLE Teemalle.

Eemeli Mikkola ja roskisrotta Tauno. Kuva: YLE Kuvpalvelu. Millainen ohjelma on Roskisrotta?

Roskisrotta-sarja on 7-10-vuotiaille suunnattu kierrätysseikkailu, jossa opitaan tavaroiden alkuperästä ja siitä, mihin ne joutuvat kun ne kierrätetään oikein taikka väärin. Sarjassa on jännä juoni: koko jutun seuraavalle paljastuu, mitä on sarjan "jätemafioson" toimien takana.

Mafia-ideaa kehitellessämme oli päällä Napolin jätekriisi, ja sittemmin onkin ollut ihmeellistä seurata uutisista, kuinka alamaailman ja jätehuollon yhteen kytkeytymistä tapahtuu ympäri maailmaa. Ympäristöhuollon politisoituminen tarkoittaa myös rikollisten kiinnostusta aiheesta.  

Mikä oli ohjelman tekemisessä suurin haaste?

Valtakunnallisen yhteenvedon tekeminen sisällöstä oli haastavaa, koska joka kunnassa on oma kuntakohtainen jätehuoltonsa. Esimerkiksi Turussa poltetaan kaikki jäte, eikä siellä siis ole kaatopaikkajätettä lainkaan.

Suuri haaste oli sarjan toteutus osittaisena animaationa. Erityiskiitoksen ansaitsee ohjelman päähenkilö, 10-vuotias Eemeli Mikkola. Hän joutui näyttelemään "olematonta" animaatioystävää, roskisrotta Taunoa vastaan. Eemeli on nähty aiemmin mm. Harvoin tarjolla -sarjan Henry-Sakarina. Arvelen, että Empussa meillä on kasvamassa uusi koko kansan Pöysti! Tauno-rotalle äänen antoi näyttelijä Janne Reinikainen.
 
 

Mistä innostut työssäsi?

Opettaja.tv:n tekeminen on palkitsevaa, koska ohjelmat tulevat suoraan todettuun tarpeeseen eli oppimateriaaleiksi - ja vieläpä aiheista, joista itse kunkin sietäisi oppia lisää!

Työni vaatii lapsen maailmaan eläytymistä. Se on hauskaa - lapsille tehdessä kun saa olla hullu ja hullutella! Uskon, että lapset oppivat parhaiten, kun jäljestä näkyy, että heitä pidetään kuin kukkaa kämmenellä - eikä ikinä vähätellä.
 


Mikä aiheessa kosketti sinua erityisesti?

Ohjelmat ovat aina henkilökohtaisia - ilman kokonaisvaltaista paneutumista tätä työtä ei voi tehdä. Roskisrotan teko oli mielekästä, koska kyse on maapallon toimintakykyisenä pitämisestä, alun ja lopun kysymyksistä, materiaalien elinkaarista. Toivon ohjelman herättävän pohdintoja ja kritiikkiä. Mitä voisi tehdä lisää, mitä vielä ajatella, mitä ottaa huomioon yhteisen ympäristömme hyväksi.

Kierrättämisen yhteys lapsen ja leikin maailmaan on selvä. Aikuisellekin on palkitsevaa osata tunnistaa eri materiaalit ja toimittaa ne oikeisiin keräyspisteisiin. Pienikin kierrättäminen havahduttaa myös näkemään syntyvän jätteen määrän sekä oppimaan sen tärkeimmän - kuinka ennaltaehkäistä turha jäte.

Ulla Vuorela

Lisää kommentti

Muistathan, että olet vastuussa siitä, mitä kirjoitat. IP-osoitteesi tallennetaan.

3 plus 16 =
Suorita mainittu laskutoimitus ja syötä vastaus kenttään. Esimerkiksi 1+3 = 4
Laskutehtävän tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Kommentit

Ei kommentteja.

Ohjelmat