Pe, 2009-03-13 08:00
Aikalisä - kysy kasvatuksesta. Lastenpsykiatri Janna Rantala vastaa.
Kysymys:
Minkä verran 8-vuotias voi katsoa telkkaria, pelata tai surffata netissä? Entä vauva tai taapero katsoa tv:tä?
Vastaus:
Olisin mielelläni vastaamatta tähän kysymykseen, koska seuraavat rivit tuskin ilahduttavat kovin monia vanhempia: suuri joukko lapsia katsoo tv:tä tai tietokoneen ruutua aivan liian varhain, aivan liian paljon ja aivan liian yksin. Ehkä vanhemmat eivät tiedä asian haitallisuudesta? Muumi-DVD:llä voi toki järjestää hetken aikaa itselleen - ymmärrettävää sekin, mutta vakituisena tapana en voi suositella!
Vauvan tai taaperon ei pidä katsoa tv:tä lainkaan. Pahoittelen. Pieni lapsi tarvitsee aivojensa tasapainoiseen kehitykseen normaalielämän tahtista, vauvan viestien mukaan muuntuvaa vuorovaikutusta. Tv:n välkkyvät, nopeasti vaihtuvat kuvat eivät vastaa vauvan jokelteluun. Tutkimuksissa onkin todettu vauvojen, jotka katsoivat säännöllisesti vauvoille tarkoitettua(!) DVD:tä, jäävän jälkeen ikätovereistaan puheenkehityksessä. Kun vauva tai taapero katsoo aikuisille tarkoitettua ohjelmaa, jäävät ruudun tapahtumat lapsen muistiin, ”vaikkei se siitä mitään ymmärrä”. Esimerkiksi väkivaltaisten sarjojen seuraaminen vauvan läsnä ollessa voi olla vahingollista.
8-vuotias voi tietysti jo katsoa tv:tä. Kannattaa silti katsoa tarkkaan mitä lapsi tv:stä seuraa: monet alun perin illalla tulleet, lapselle sopimattomat sarjat voivat tulla uusintana iltapäivällä. Katso uutta ohjelmaa aina ensin lapsen kanssa. Keskustele, kysele lapsen käsityksiä, seuraa onko lapsi hämmentynyt tai peloissaan näkemästään. Jos jokin ohjelma jää illalla kummittelemaan mieleen, siitä kannattaa pitää tauko, vaikka ohjelma olisi ikärajan puolesta sopiva.
Joskus voi olla vaikea päätellä mikä ohjelma tai peli lapselle sopii. Voit kokeilla sopivuutta kysymällä lapselta jälkeenpäin mitä ohjelmassa tapahtui ja miksi. Tarkkaile samalla lapsen tunnetiloja. Jos lapsi ei pysty ymmärrettävästi selittämään ohjelman kulkua, on ohjelma ollut hänelle liian vaikea tai pelottava. Samoin, jos lapsi on ohjelmasta kertoessaan pelokas tai ylikierroksilla.
Nettipeleihin ja -sivustoihin pätee sama sääntö; kiinnostu siitä mitä lapsesi tekee, seuraa lapsesi vointia. Kerro suoraan, että netissä on myös sellaista mikä ei sovi lapsille. Varoita antamasta omia tietoja, kuten kotiosoitetta netissä.
Mutta minkä verran tv:tä voi katsoa? Aikarajat ovat hyvin yksilöllisiä. Mielestäni 8-vuotiaalle tunti päivässä tv:tä, nettiä tai netti-/konsolipelejä on riittävä. Tunninkin voi pilkkoa osiin, ja sen ehtona voi olla tehdyt läksyt ja kotityöt. Aikaa täytyy lyhentää, jos lapsi on tv:n tai pelaamisen jälkeen ”ylikierroksilla” eli ärtynyt, levoton tai tauotta näkemästään puhuva. Pidempi rupeama perheen yhteisenä elokuvailtana on tietysti ok.
Tv-ohjelmissa, DVD:eissä ja netti-/konsolipeleissa on sama ongelma: niiden parissa voi huomaamatta hujahtaa monta tuntia illassa. Sama tietysti pätee mihin tahansa tekemiseen, josta lapsi on ”ylikiinnostunut”; lukeminen, rakentelu, piirtely... Kun lapsi on vielä päivähoidossa tai koulussa, jää perheen yhdessäolo hyvin vähiin.
Tarjoa lapselle aina ensisijaisesti yhdessä tekemistä ja leikkiä. Ota hänet mieluummin mukaan pöytää kattamaan, kuin istuta ruudun ääreen ”siksi aikaa”. Kannattaa säästää sähköiset viihdyttimet viime hätään, niitäkin tilanteita kyllä tulee...
Janna Rantala on lastenpsykiatrian erikoislääkäri ja pienen lapsen äiti. Hänellä on laaja työkokemus lasten ja perheiden ongelmista - vauvasta teini-ikäisiin. Hän on toiminut myös aikuispsykiatrina, neuvola- ja koululääkärinä sekä kouluttajana ja Yle TV2 Poinzi-lastenohjelman neuvonantajana.
Lisää aiheesta:
Suomen Unitutkimusseura ry: Lapset ja tv
Tv ja pelit hiipivät lasten leikkeihin ja puheisiin
Peliraati.fi - luotettavaa tietoa ja keskustelua vanhemmille lasten tietokonepeleistä
Lisää kommentti