Mitä voin tehdä kun lasta kiusataan koulussa?

Pe, 2009-03-06 08:00
Koulukiusaaminen. Kuva: Eila Haikarainen, YLE Kuvapalvelu

Aikalisä - kysy kasvatuksesta. Lastenpsykiatri Janna Rantala vastaa.

Kysymys:

Ala-asteikäistä lastani koulukiusataan, miten voin auttaa?

 

Vastaus: 

Koulukiusaaminen on vakava asia. Etenkin pitkään jatkuvana, rajuna tai aikuisten väheksymänä se haavoittaa lapsen kehitystä. Hyvä, että olet huolestunut ja halukas auttamaan!

Lähes jokaisessa koulussa ja luokassa kiusataan joskus; nimitellään, naureskellaan, jätetään leikkien ulkopuolelle, varastetaan tavaroita, levitellään kiusaavia tekstiviestejä, käydään käsiksi. Vaikka yleensä vasta fyysiseen kiusaamiseen puututaan, on henkinen kiusaaminen lapselle yhtä kamalaa. Lapset eivät itse useinkaan miellä haukkumista tai juoruilua kiusaamiseksi, vaan aikuisten on puututtava asiaan. Häpeäkseni muistan itsekin ala-asteella osallistuneeni juoruilemalla kiusaamiseen, ymmärtämättä miten loukkaavalta sen täytyi tuntua. Anteeksi, Katja M.!

Sinun kannattaa ensin puhua kiusaamisesta lapsesi kanssa. Yleensä lasten on vaikea kertoa kiusaamisesta aikuiselle, ja he pelkäävät, että kiusaaminen pahenee jos ”kantelee” opettajalle tai vanhemmille. Aikuisten hyvää tarkoittavat neuvot, kuten ”Ota se huumorilla!” tai ”Sano takaisin!”, vielä pahentavat asiaa. On tärkeää, että kuuntelet tarkkaan lapsesi tunteita ja ajatuksia. Vaikka sinuakin ehkä suututtaa, pelottaa ja surettaa, koeta pysyä rauhallisena ja antaa lapsen tunteille tilaa. Kaikkein parhaiten autat lastasi tarjoamalla hänelle lohtua. Kerro lapsellesi, että kiusaaminen oli väärin, ja että olet hänen puolellaan asiassa. Kerro aikuisten nyt selvittelevän asiaa. Älä puhu asiasta opettajalle lapsesi tietämättä, ettet petä hänen luottamustaan!

Seuraavaksi suosittelen, että olet yhteydessä kouluun. Voit pyytää opettajaa järjestämään kokouksen, jossa ovat paikalla kiusaajien ja kiusattujen vanhemmat, koulukuraattori tai koulupsykologi ja tarvittaessa rehtori. Kokouksessa voidaan sopia miten kiusaaminen jatkossa estetään, ja miten jo tapahtunut kiusaaminen sovitellaan. Kannattaa muistaa, että kiusaavan oppilaan vanhemmilla on todennäköisesti syyllinen ja nolokin olo. Jotkut ihmiset puolustautuvat hyökkäävällä ja muita syyttelevällä asenteella; älä sinä lähde tähän mukaan. Kirjoita vaikka etukäteen paperille mitkä asiat haluat tuoda esiin ja pysy asiallisena, vaikka olisitkin lapsesi puolesta oikeutetusti vihainen ja ahdistunut.

Lastensuojelua tai poliisia voi pyytää apuun jos kiusaaminen on pahoinpitelyksi miellettävää, eikä tilanne rauhoitu koulun ja vanhempien yhteistyöllä. Rajusti kiusaava lapsi on usein itsekin avun tarpeessa.

Ota yhteyttä myös koulupsykologiin, jos lapsellesi on aiheutunut kiusaamisesta oireita, esimerkiksi unettomuutta, itkuisuutta, painajaisia, kouluhaluttomuutta, ärtyneisyyttä, keskittymiskyvyttömyyttä, syömisongelmia tai kiusaamiseen liittyvien paikkojen välttelyä. Voitte yhdessä arvioida, tarvitseeko lapsesi tukea kiusaamisesta toipuakseen.

Joskus, jos kiusaaminen on lievää, voi kiusaavan lapsen perheeseen tutustuminen olla hyvä keino. Kiusaaminenhan kohdistuu useimmiten ”vieraaseen” tai ”erilaiseen”, joka pelottaa tai tekee oman arvon uhatuksi. Tuolloin vanhemmatkin usein huomaamattaan hyväksyvät kiusaamisen. Lapsi ei kiusaa vanhempiensa hyväksymän perheen lasta!

Koulun ja kodin aikuisilla on suuri vastuu järjestää koulun olosuhteet kaikille turvallisiksi. Vai haluaisiko meistä joku käydä työpaikalla, jossa meitä nimiteltäisiin, tavaramme varastettaisiin ja meitä lyötäisiin ohi kulkiessamme? Katja M:n kiusaaminenkin loppui, kun hänen äitinsä tuli kouluun kysymään suoraan meiltä oppilailta, että mitä hittoa te teette? Menimme aivan noloiksi. Ei me tarkoitettu. Vielä kerran: Anteeksi, Katja! Toivottavasti sinun lapsesi kiusaaja saa kokea saman kuin minä aikoinani; kasvattavan häpeäntunteen.

 

 

Janna Rantala on lastenpsykiatrian erikoislääkäri ja pienen lapsen äiti. Hänellä on laaja työkokemus lasten ja perheiden ongelmista - vauvasta teini-ikäisiin. Hän on toiminut myös aikuispsykiatrina, neuvola- ja koululääkärinä sekä kouluttajana ja Yle TV2 Poinzi-lastenohjelman neuvonantajana.

Aiheesta lisää

Koulukiusaaminen jää aikuisilta pimentoon

Kommentit

Nämä ohjeet ovat varmasti hyviä, jos kiusaaminen ei ole riistäytynyt käsistä ja kiusattu ei lyö eikä menetä malttiaan. Meillä tilanne on todella kinkkinen, koska kiusattu poikani saa aika ajoin raivarit, kun muut ärsyttävät, ilmeilevät, väheksyvät,puuttuvat jokaiseen tekemiseen ja tekemättä jättämiseen, jättävät ulkopuoliseksi potkivat ja hakkaavat. Poikani on koko koulun sylkykuppi. Me vanhemmat uskoimme opettajia, että vika on meidän pojassamme ja meissä. Avioerolapsi, aggression kanssa ongelmia. Tutkimusten jälkeen pojalleni annettiin ADHD-diagnoosi. Hän on käynyt 2 v terapiaa. Terapeutti ei usko, että kyse on ADHD:sta. Terapia 2 krt viikossa. Mitään muuta ei löydy kuin tuo kiusaaminen. Koulussa asiaan on puututtu vasta viime syksynä, vaikka kerroin kiusaamisepäilystä ensimmäisen kerran jo 3 vuotta sitten. Uusi opettaja näki tilanteen. Opettajat ovat yrittäneet lopettaa kiusaamisen, mutta huonolla menestyksellä. Nyt poikani ei suostu menemään kouluun. Enkä voi häntä enää pakottaakaan. Viikko sitten hänet pahoinpideltiin (ties monennetta kertaa). Viikon hän on ollut kotona tässä kunnossa: naama haavoilla, mustelmia säärissä, pissaa öisin sänkyyn, pahoja päänsärkyjä ja on apaattinen. Itkee ja pelkää kun yritän puhua koulusta. Ilmoitin kouluun, että pojan on nyt vaihdettava koulua - mitä apua saan koulusta. Tieto tuli, että opettajat ovat tehneet lastensuojeluilmoituksen pojastamme eli KIUSATUSTA! Mistä minä vanhempana saan apua? En tarvitse apua jaksamiseen, enkä pään silittelyyn. Mutta mistä saan apua a) poikani koulun vaihtoon b) koulun ja ilmeisesti nyt myös lastensuojeluviranomaisten kanssa neuvotteluun? Asianajajaltako? Samalla pitäisi käydä töissä, että saisi lainat ja laskut maksettua. Ex-miehestäni ei tunnu olevan tähän tukijaksi. Olen aivan yksin. KUKA/MIKÄ TAHO AUTTAA KIUSATUN PERHETTÄ HOITAMAAN TÄTÄ SOTKUA?

Pitäkää kiusatun lapsen puolia rohkeasti....

mutta yleensä tuon kaltaisten romaanien kirjottajat ei tiedä millasta on olla koulukiusattu minä tiedän erittäin hyvin iltä tuntuu olla kaikkien pilkan kohteena tai saada turpaan joka toinen päivä minua kiusattu ja syrjitty koko ala-aste ikäni ja nyt kohta ylä-aste ikäkin.

koittakaas uuten arvata kuinka elposti kiusattu saa kavereita? voin vastata äärettömän vaikeasti täällä minulla ei ole ketään mutta järjestö toiminnan avulla (poliittinen) olen löytänyt muutaman lähinnä netin kautta juttelevan kaverin, mutta se mikä kouluissa on _väärin_ on parityöt koittakaa kuvitella kuinka kiusallinen tunne se on!! pahinta on ettei opettajat ymmärrä kunolla niitä joita kiusataan minun tapauksessa ainoa toimenpide oli kuraattorilla käynti.

p.s ja btw vanhempien puuttuminen kiusaamiseen muuten lisää sitä ja pirusti ettäs tiedätte!

Tälläkin hetkellä kiusattu 9lk:läinen

Voitiko yle uusia manh. monella kanavalla teemalla olleen pohjelman koulukiussamisen puuttumisesta? Muistaakseni se oli BBC:n tuottama. Siinä opettaja todella TOIMI ja kahden päivän projektin jälkeen lapset olivat OPPINEET KOKEMISEN KAUTTA, että kiusaaminen esim. eristämällä ja haukkumalla on tyhmää. Kiusattu poika koki tilanteensa selvästi parantuneen ja sanoi pääsevänsä tasavertaisena mukaan asioihin. Pojan äiti kertoi myös lapsensa lähtevän mielellään kouluun asioiden muututtua.Paperit kansiossa ope-huoneen mappihyllyssä eivät auta kiusattua lasta!

Perhepaletti

  • PP_210.jpg (Kuva: )
    Perhepaletti on erilaisten perheiden kohtauspaikka. Täällä kirjoittavat tavalliset, eritaustaiset äidit ja isät, huoltajat ja hoivaajat. Esille tulevat perhettä, arkea, lapsia ja rakkautta käsittelevät mielipiteet, tutkitut asiat sekä kevyemmät kipinät. Tervetuloa suvaitsevaisen vertaistukemme pariin!