Burleskilla itseilmaisun kliimaksiin

Pe, 2009-08-14 08:30
Tinker Bell on burleskitaiteilija. Kuva: Jenni Tapanila

Tyytyväinen ja hymyilevä Tinker Bell jää esityksen loputtua yleisön eteen sangen vähäpukeisena. Paljas iho ei ole kuitenkaan se, mitä tänään on tultu katsomaan.

Burleskitaiteilija Tinker Bell on tyytyväinen, koska on toteuttanut oman esityksensä itselleen tinkimättömästi. Melkein voisi väittää, että taiteilija esiintyi itselleen.

Burleskissa voi tapahtua mitä vain. Vaikka esityksen olennainen osa on riisuuntuminen, on pääpaino kuitenkin sanalla ”tease” eikä ”strip”. Jos joku eksyy burleskiesitykseen stripteasea etsien, voi pettyä.

Yleensä burleskissa tanssitaan ja esitetään musiikin kera pieni tarina, jonka aikana riisutaan vaatteet. Hahmona esiintyjällä voi perinteisesti olla kaunis nainen mutta yhtä hyvin vaikkapa kaktus. Tai jokin eläin. Tai vaikka kahvikuppi.

Ihan kaikkea ei kuitenkaan ikinä riisuta, päälle jää vähintään rintatasselit ja pikkuhousut.


Tee-se-itse -kabareeta itseironialla höystettynä

Burleski yhdistelee elementtejä tanssista, teatterista, sirkuksesta ja performanssitaiteesta ja klassisesta stripteasesta.

Klassisessa muodossaan burleski muistuttaa 1900-luvun alun kabaree-esityksiä tai vaudevillea, 2000-luvun neo- eli nykyburleski lisää keitokseen aineksia pop-kulttuurista ja eri alakulttuurien visuaalisuudesta. Tarpeen tullen burleski on myös poliittista ja kantaaottavaa.

Tinker Bell pohtii burleskin seurauksia omalla kohdallaan:

- Olen oppinut, etten ota itseäni aina ihan kauhean vakavasti. Maailma ei kaadu siihen, jos lavalla kompastuu tai heittää housunsa niin lennokkaasti, että ne tippuvat omaan päähän. Olen oppinut joustavuutta ja improvisointia tilanteen mukaan – sitä paitsi parempia bileitä saa hakemalla hakea eikä sittenkään löydä!

Burleskiesitys sisältää aina huumoria, itseironiaa, satiiria.

- Glamoröösiä tee-se-itse –henkistä karnevalisimia, sanoo Tinker Bell.


Vaatimattomasta alusta lähes ammattilaiseksi

Taiteilijanimellä Tinker Bell burleskia harrastava nainen esiintyy helsinkiläisessä The Itty-Bitty Tease Cabaret -ryhmässä. Kiireisimpinä aikoina esiintymisiä on kerran viikossa.

Oikeassa elämässä Tinker Bell on lavastaja sekä teatteri- ja taidealan sekatyöläinen. Mikä johdatti Tinker Bellin burleskin pariin?

- En ole koskaan erottanut harrastuksia töistä tai toisinpäin. Burleski oli kiinnostanut jo pitkään, kunnes vuonna 2007 aloitin esiintymisen The Punkettes-duossa.

Vuoden sisällä Tinker Bell esiintyi jo säännöllisesti kahdessa isossa suomalaisessa burleskiryhmässä. Tätä nykyä keikka-aikataulu on niin hektinen, että toinen ryhmä on täytynyt jättää pois.

Tinker Bellin tarina on tyypillinen: ensimmäinen esitys tehdään pienelle piirille itsensä voittamiseksi. Ne, joilla on vetoa esiintymiseen ja tarpeeksi pilkettä silmäkulmassa, jatkavat harrastusta.


Sukupuoliroolit ja kauneuskäsitykset päälaelleen

Burleski irvailee lempeästi ja itseironisesti totunnaisille normeille, sukupuolirooleille ja kauneuskäsityksille. Sukupuolirooleilla leikittely kuuluu esitykseen olennaisesti.

- Dragshow ei ole niinkään burleskin vakiosisältöä - mutta yleistä toki kyllä. Oikeastaan burleski on hyvin lähellä dragia siinä mielessä, että korostetusti naiseksi pukeutuminen on female-to-female -dragia. Sellaista pukeutumisen, laittautumisen ja esiintymisen liioittelua, jota harvemmin arkena tulee tehtyä, kertoo Tinker Bell.

Miehet ovat esiintyjinä Suomessa vielä vähemmistöä, vaikka muualla maailmassa he esiintyvät siinä kuin naisetkin.

Koska burleski ravistelee sukupuolirooleja ja näyttää paljasta pintaa, voi suoraviivaisesti ajatella sen olevan paljolti seksuaalisuuden ilmentämistä.

- Minusta burleski on ehdottomasti seksikästä, mutta aina hauskalla, leikkisällä kieli poskessa -tavalla. Mutta ehkei niinkään seksuaalista. Tämä riippuu tietenkin täysin esiintyjästä. Alleviivatun hekumalliset esitykset ovat minusta tuntuneet lähinnä vaivaannuttavilta, selittää Tinker Bell.

- Jos lakataan luokittelemasta ihmisiä tiukasti kahteen lokeroon miehiksi ja naisiksi löytyy lukemattomia tapoja toteuttaa sukupuolta, harmaaskaala on valtava. Ja burleskissa näistä jokainen on hyväksytty ja tervetullut.

Tinker Bellin omista rooliasuista löytyy ainakin intiaanimekko, 50-luvun bikiniasu, miesten liituraitapuku liiveineen ja kravatteineen - sekä kaktusasu, jossa on piikikkäät, pitkävartiset lapaset. Mitenkähän niitä käytetään?


Ulla Vuorela

 

The Itty-Bitty Tease Cabaret'n voi seuraavan kerran nähdä Helsingissä kun Burlesque Goes Kapakka. Vanha YO-talo, la 22.8.2009 klo 20 alkaen.

Burleskitapahtuma NewComer´sNight´09 järjestetään 10.10.2009 Helsingissä. Esiintyjäksi voi ilmoittautua 30.8.2009 asti.

Burleskia burleskia!

Katso Areenassa: Ajankohtainen Kakkonen ti 11.8: Burleski haastaa tiukkapipot, juttu alkaa kohdasta 39:05
Olotila: Pikakurssi burleskiin
Kuuntele Helsinki Burlesquen Bettie Blackheartin haastattelu, YLE Puhe 24.8.2009
Kabaree, varietee ja revyy Elävässä arkistossa


The Itty-Bitty Tease Cabaret MySpacessa
Burleski-tapahtumakalenteri Helsinki Burlesquen sivuilla

 

 

Kommentit

Ei kommentteja.

Ohjelmat