Kommentit
Ei kommentteja.
Hyvä, paha narsismi
Narsistista on tullut yleisessä käytössä muotisana, jolla kyökkipsykologit kuvaavat omista suorituksistaan ylpeitä ihmisiä ja petetyt kavalia ex-kumppaneitaan. Jokaisessa ihmisessä on myös luonnostaan annos narsismia, ja kohtuudessa se on varsin tervettä.
Terveen narsismin tunnusmerkkejä ovat hyvä itsetunto ja itseluottamus. Minäkuva on tällöin realistinen: ihminen uskoo itseensä ja kykyihinsä, mutta hyväksyy myös puutteensa. Hänellä on käsitys omasta erillisestä itsestään ja muista ainutkertaisina yksilöinä. Voisi jopa sanoa, että terve narsismi on yksi hyvän elämän edellytyksistä.
Narsistinen persoonallisuushäiriö on asia erikseen. Vaikka kaikessa manipuloivassa tai itseä korostavassa käytöksessä ei suinkaan ole kysymys narsistisesta häiriöstä, on todellisia narsistisia piirteitä osoittavien ihmisien kanssa syytä olla varuillaan.
Häikäilemätön hyväksikäyttäjä
Narsistinen persoonallisuushäiriö on psyykkinen häiriö, joka ilmenee sosiaalisessa käyttäytymisessä. Itsekeskeisyys, muiden ihmisten hyväksikäyttö, empatian puute, korostunut huomion tarve ja ylimielisyys ovat narsistisen persoonallisuushäiriön tyypillisiä piirteitä.
Narsisti vaatii ihailua – häntä kiehtoo vallankäyttö ja muiden ihmisten manipulointi. Hän saattaa vaikuttaa ensi alkuun hurmaavalta ja inspiroivalta oman tiensä kulkijalta, mutta tosiasiassa hän paistattelee mieluiten omassa erinomaisuudessaan mitätöimällä muita.
Narsisti käyttää muita ihmisiä omiin tarpeisiinsa ja ohittaa heidän ajatuksensa ja tarpeensa. Usein parisuhteesta narsistin kanssa muodostuu molemminpuolinen riippuvuussuhde – narsisti manipuloi kumppaniaan ja saa tämän yrittämään entistä enemmän parisuhteen eteen. Hyväksyntää tavoitellessaan kumppani pönkittää samalla narsistin vinoutunutta persoonaa.
Rakkaus ei muuta narsistia
Sanotaan, että rakkaus voittaa kaiken paitsi kuoleman ja narsismin. Se pitää paikkansa, sillä narsistia ei voi muuttaa. Narsisti ei itse ymmärrä tilaansa eikä häiriö ei parannu kumppanin rakkaudella, ymmärryksellä tai loputtomalla sitkeydellä.
Vaikka narsisti on usein karismaattinen, voimakkaalta vaikuttava henkilö, itsevarman ulkokuoren taakse kätkeytyy heikko itsetunto ja iso joukko syviä, käsittelemättömiä tunteita. Narsistin minäkuva on epärealistinen eikä narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsivä ihminen ei kykene vastavuoroiseen, aitoon ihmissuhteeseen. Muut ihmiset ovat olemassa vain häntä varten.
Narsistin uhriksi valikoituu yleensä ihminen, jolla on narsistia heikompi itsetunto tai joka kovasti kaipaa läheisyyttä ja rakkautta. Aluksi narsisti kehuu, palvoo ja lahjoo. Myös narsistin itsevarma käytös saattaa vedota moniin sellaisiin, joilla on oma elämän suunta tai identiteetti kateissa. Narsisti hurmaa uhrinsa ja kietoo hänet tiukasti oman pikkusormensa ympärille – vain alkaakseen käyttää häntä häikäilemättä hyväkseen. Ihmissuhde kestää todennäköisesti juuri niin kauan kuin tämä toinen osapuoli jaksaa tyydyttää valittamatta narsistinsa tarpeet.
Narsisti ei muutu, mutta hän muuttaa läheisensä – mitätöi heidän minuutensa ja omanarvontuntonsa ja valjastaa heidät oman itsetuntonsa pönkittäjiksi.
Narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsii arviolta noin 1–3 prosenttia väestöstä. Ketä tahansa ei voi kuitenkaan ilman perusteellisia testejä narsistiksi leimata. Kaikilla ihmisillä voi esiintyä joitakin mainittuja piirteitä ainakin ajoittain ilman, että ne liittyvät persoonallisuushäiriöön.
Älä suostu ovimatoksi!
Ainoa suoja narsistia vastaan on kieltäytyä suostumasta hänen alistettavakseen ja lopettaa suhde. Vaikka suhteesta narsistin kanssa on vaikea irrottautua – etenkin, jos kuluttava suhde on syönyt itsetunnon ja -luottamuksen – se on ainoa ratkaisu.
Narsistin uhrien on usein myös hankala tunnistaa ahdistuksen oikeita syitä, ja ajatuksiin sekoittuu häpeää ja itsesyytöksiä. Narsistin uhrillaan pelaama tunnepeli saattaa olla myös niin viekasta, että uhri syyllistää itsensä eikä ymmärrä hakea ahdistukseen syytä omasta kumppanistaan.
Apua voi ja kannattaa hakea paitsi läheisiltä myös vertaistukiverkostoista ja ammattiauttajilta. Narsistien uhrit -vertaistukifoorumiin on koottu vertaistukiryhmien lisäksi paljon tarpeellista tietoa.
Linda Lappalainen
Lisää narsismista:
Lue Minnan ja Annien tarinat parisuhteesta narsistin kanssa
www.narsistienuhrit.info/narsismi
www.suhdesoppa.fi/narsismi
Ei kommentteja.
YLE TV2 ti klo 19.20
YLE FST5 arkisin klo 6.45
YLE Radio 1 to klo 11.30