Graffititaidetta ilman rajoja

Pe, 2010-06-11 09:04

Espoon modernin taiteen museo, Tapiolan seniorit ja SOS-lapsikylän nuoret heittäytyivät yhdessä tekemään katutaidetta ja osoittivat, että taide voi toimia mitä parhaimpana vertaistukena.

Matkalla on 29 metriä pitkä maalaus, jonka tavoitteena on elävöittää espoolaista miljöötä, hälventää ennakkoluuloja eri ikäryhmien välillä sekä muistuttaa siitä, että olemme yhdessä vastuussa lähiympäristöstämme. Maalaus on osa laajempaa EMMAn ja lapsikylän yhteisötaiteellista projektia.

Projekti ottaa myös kantaa laillisen katutaiteen puolesta. Osa senioreista oli mukana jo tekemässä ensimmäistä Graffiti Grannies -teosta Helsingin Suvilahteen toukokuussa 2009. 

Nyt Tapiolan Tuuliniittyyn tehty maalaus on toteutettu hienossa yhteishengessä ja teoksesta toivotaan olevan paljon iloa ohikulkijoille ja alueen asukkaille. Maalaus on tehty seinään, joka peittää Länsimetron työmaata.

- Teos jää elämään omaa elämäänsä, uskoo työpajaa ohjannut Hans-Peter Schütt.


Nuorten ja vanhusten kunnioitus kasvaa - puolin ja toisin


Graffiti Grannies -ryhmään kuuluvan eläkeläisen, entisen luokanopettajan Raija Urpon mielestä on hyvä idea yhdistää nuoret ja ikäihmiset.

- Nuorten kanssa puuhaaminen on ollut hauska kokemus. Projektin kautta on tutustunut uusiin, erilaisiin ja eri-ikäisiin ihmisiin. Meistä 21 katutaiteilijasta nuorin oli 11-vuotias ja vanhin 93 vuotta. Olemme ystävystyneet ja piristäneet toistemme arkea.

Raija Urpo uskoo, että projekti osoittaa vanhojenkin olevan kykeneväisiä vaikka mihin.

- Kaikilla nuorilla ei ole omia isovanhempia, joten näin oppii myös arvostamaan vanhempia. Me emme ole vain kotona istuvia, sukkaa kutovia vanhuksia.

Raija Urposta oli hyvä nähdä myös, että SOS-lapsikylän lapsista pidetään hyvää huolta.

- Kävimme lapsikylässä tekemässä hahmosabloonat ja kuvasimme yhdessä luontoa, josta syntyivät muut taustakuviot.

Raija Urpo oli mukana jo Suvilahden projektissa ja kokee, että hänen arvostuksensa nuoria maalareita kohtaan on kasvanut. Hän toivoisikin nuorille laillisia maalauspaikkoja.

- Automaaleilla maalaaminen on vaikeaa, ne valuvat helposti. On harjoiteltava paljon. Graffiti on todellinen taitolaji ja kunnioitan graffitientekijöitä kovasti, kunhan eivät tee sotkua vaan taidetta.

Projektin toinen ohjaaja, museolehtori Veera Jalava kertoo, että Graffiti Grannies on joukko tapiolalaisia ikäihmisiä, jotka EMMAn museo-opetus on koonnut Tapiolan palvelukeskuksen avulla. Ryhmän koko vaihtelee tilanteiden mukaan ja sen vetäjinä ja sisällön suunnittelijoina toimivat museossa työskentelevät taidekasvattajat. Vastaavanlaista toimintaa on muun muassa Berliinissä ja Turkissa. 

Espoon ryhmä on työskennellyt maaliskuusta lähtien, tutustuen toisiinsa, harjoitellen seinämaalaustekniikoita ja työstäen teoksen eri elementtejä. Lopullinen maalaus toteutettiin lateksi- ja spraymaaleilla. Tapettimaisten sabloonakuvioiden päälle on maalattu luonnollista kokoa olevat siluetit tekijöistä.

 

Seinämaalausten lisäksi neule- tai kukkagraffiteilla voi ilahduttaa ympäristöä


Näin teet graffitin:

  • Sabloonimaalauksessa teippaat kuvion alustalle, ja maalaat niin että pinta on peittävä.
  • Neulegraffitissa kiinnität villatuotteita ympäristöön, vaikka kaulaliinan lyhtypylväälle.
  • Vihreässä graffitissa istutat kasveja.
     

Mitä tarvitset:

  • Hyvän työryhmän.
  • Laillisen seinän tai vanerin, työmaan tai muun piristystä kaipaavan alueen.
  • Joka sään kestäviä maaleja (lateksi ja spray).
  • Sabloonat kestävästä pahvista tai kopiomuovista, jos teet seinämaalauksen muoteilla.
  • Villalankaa ja käsitöitä neulegraffitiin.
  • Taimia tai kukkasipuleita, jos teet vihreän graffitin


Viivi Lehtonen

 

Katso myös:

Graffiti Grannies facebookissa ja You Tubessa

Länsiväylä: Graffiti Grannies teki taidetta Suvilahteen

Espoon modernin taiteen museo EMMA
SOS-lapsikylät
 

Neule- ja vihergraffiteja sekä seinämaalauksia muualla:

The Sun: Granny graffiti is knitty but nice

Webecoist: Eco-Graffiti

English Russia: The Graffiti Grannys ja Graffiti Renovation

Kommentit

Ei kommentteja.

Ohjelmat