Kohenna terveydentunnettasi kulttuurilla

To, 2008-10-23 12:54
Naamioita. Kuva: Creatas.

Kulttuurielämykset alentavat verenpainetta ja lievittävät stressiä. Taiteen parissa viihtyvät kokevat myös terveydentilansa paremmaksi kuin kulttuuririentoja vieroksuvat, esitetään Uumajan yliopiston tutkimuksessa.

Kulttuurikokemukset parantavat ihmisten itse kokemaa terveydentilaa ja edistävät terveyttä. Tähän tulokseen päätyi Boinkum Benson Konlaan lääketieteen väitöskirjassaan ”Kulttuurikokemukset ja terveys” (2001). Tutkimusta varten Konlaan tutustui 25 000 ruotsalaisen terveystietoihin ja vapaa-ajan harrastuksiin.

Konlaanin tutkimuksen mukaan kulttuurin harrastaminen vaikuttaa positiivisesti itse koettuun terveydentilaan. Lisäksi tutkimusta varten tehdyissä laboratorio- ja kliinisissä kokeissa huomattiin, että kulttuurin harrastaminen mm. laski koeryhmän verenpainetta ja ACTH-stressihormonin tasoa sekä nosti ns. hyvän kolesterolin määrää.

Kulttuurimuodoista museoissa käyminen vaikutti positiivisimmin itse koettuun terveydentilaan. Myös konserttien, elokuvien ja taidenäyttelyjen havaittiin parantavan koettua terveydentilaa. Sen sijaan penkkiurheilulla tai kirkossa käynnillä ei ollut juuri vaikutusta.

Tutkimus tarjoaa lohdullisia tuloksia niille, joiden kulttuurikokemukset ovat jääneet vähäisiksi. Kun tutkimukseen osallistuneet alkoivat harrastaa kulttuuria, heidän koettu terveydentilansa nousi lähes samalle tasolle kuin koko ajan harrastaneilla. Toisaalta, jos kulttuurikuntoilu lopetettiin, koettu terveydentila putosi takaisin lähtötasolle.

Konklaanin tutkimuksessa esitettiin myös, että kulttuurin kuluttajille on luvassa pidempi elämä kuin kulttuuria harrastamattomille. Tätä on kritisoinut mm. dosentti Markku T. Hyyppä. Hän ihmettelee, miksi esimerkiksi elokuvissa käyminen pidensi tutkittujen elämää, mutta teatterissa käyminen ei. Lisäksi Hyypän mukaan laboratoriokokeisiin osallistuneiden ryhmät olivat liian pieniä ja tulokset vaikeita tulkita. Hyyppä kuitenkin uskoo, että kulttuuritapahtumissa osallistujien kokema yhteisöllisyyden tunne vaikuttaa terveyteen myönteisesti.

Lähteet:

Hyyppä, Markku T: Lääkitseekö kulttuuri? Suomen Lääkärilehti 41/2001.

Karskela, Veikko: Nyt se on todistettu. Kulttuuriharrastukset kohentavat terveyttä. Suomen Lääkärilehti 21–22/2001.

Konlaan, Boinkum Benson: Cultural Experience and Health: The coherence of health and leisure time activities. Umeå University 2001.
   

 

Hanki hyvä elämä kulttuurikuntoilulla

 

Kommentit

7J9ldu tawxixyhedal, [url=http://kpbsufkqwsbt.com/]kpbsufkqwsbt[/url], [link=http://ojtpldgvgzsy.com/]ojtpldgvgzsy[/link], http://wkoqtnunnfpv.com/

Ohjelmat