Mihin akupunktio auttaa?

Ma, 2008-10-27 15:57
Akupunktioneuloja. Kuva: iStockphoto.

Akupunktion avulla on hoidettu ihmisten monimuotoisia vaivoja jo yli 3000 vuoden ajan. Nykyään akupunktiosta haetaan apua yleisimmin lihasjännityksiin, päänsärkyyn, migreeniin, riippuvuuksiin ja allergioihin.

Kiinalaisen sanonnan mukaan keho on kiteytynyttä mieltä. Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä ihmistä hoidetaankin kokonaisuutena, eikä kehon ja mielen välillä nähdä eroa.

Kajaanilainen Pirjo Hotti opiskelee perinteisen kiinalaisen lääketieteen lääkäriksi. Hotin mukaan akupunktiolla voidaan parantaa kaikenlaisia vaivoja, mutta ei kaikkia ihmisiä. Yleensä ihmiset hakeutuvat akupunktion kaltaiseen vaihtoehtohoitoon yhden vaivan perässä, mutta hoidon edetessä saatetaan saada helpotusta myös muihin vaivoihin.

Pirjo Hotti kertoo, että Kiinan maaseudulla perinteisen kiinalaisen lääketieteen lääkärit keskittyvät potilaidensa terveyden ylläpitämiseen. Tapana on, että lääkärille maksetaan, kun hoidettava pysyy terveenä. Jos potilas sairastuu, hänen ei tarvitse maksaa.

Länsimaisen lääketieteen tutkimuksissa akupunktion on todettu soveltuvan parhaiten kipujen lievittämiseen. Myös akupunktion tehosta laihduttamisen tukena on saatu jonkin verran näyttöä. Sen sijaan akupunktion ei ole todettu auttavan esimerkiksi unettomuuden ja masennuksen hoidossa tai tupakasta vieroittamisen tukena.

Get the Flash Player to see this player.
 

Lisää aiheesta:


Akupunktio auttaa päänsärkyyn
Kiinalainen lääketiede, infektioiden ennaltaehkäisijä?
Akuutin kiinalaiset itsehoitovinkit 
 

Lähteet:

Akupunktio auttaa joka vaivaan? Toimittajana Anna Huusko, YLE Kainuun radio.
Saarelma, Osmo: Akupunktuuri. Lääkärikirja Duodecim 22.5.2008.

 

 

Ilona Manninen

Kommentit

Auttaako akubunktio eturauhasvaivoihin?

rtkvb5 civnkmuvmtpl, [url=http://plmhexkmyxlu.com/]plmhexkmyxlu[/url], [link=http://kyiibsmroldh.com/]kyiibsmroldh[/link], http://egujwlsxkqws.com/

Ohjelmat