To, 2010-07-22 09:00
Löytyisikö teiltä mitään alkoholitonta? Ei, en ole raskaana tai ex-alkoholisti, mutta haluan alkoholittoman drinkin! Toimittaja testasi, miten alkoholiton elämä toimii kentällä.
En ole mikään alkoholin suurkuluttaja, mutta toisinaan, kun samalle viikolle sattuu tarpeeksi sosiaalisia tilaisuuksia ja juhlia, kurkusta saattaa kaatua alas melkoinen määrä viinilasillisia, siiderituoppeja ja shotteja.
Suomalainen yhteiskunta on hyvin alkoholikeskeinen – työn jälkeen on ihan ok ottaa yksi tai pari, iltaa istuessa muutama enemmän. Illallistaessa on tyylikästä juoda eteläeurooppalaiseen tapaan viiniä, juhlissa kuuluu kilistellä ja baarissa kitata kaatokänni. Ja tietenkin – mitä olisi sauna ilman kylmää olutta!
Alkoholia myös tuputetaan. Jos et juo, olet niuho.
Tästä sain ajatuksen testata kahden viikon ajan jokaisessa matkani varrelle osuvassa ravintolassa, baarissa ja kahvilassa sitä, miten minuun suhtaudutaan, jos tilaankin vain alkoholitonta.
Kalliossa kaupasta kannetaan kunnon kaljaa
Lähikaupassani Kalliossa saan myyjältä ja muilta asiakkailta hämmentyneitä katseita, kun kysyn löytyykö hyllystä alkoholitonta siideriä tai olutta. Myyjä miettii hetken ja viittoo sitten hyllyjen päähän. Luultavasti siisti ulkonäköni antaa olettaa, etten ehkä ole aivan rappiolla alkoholiongelmani kanssa, joten myyjän katse siirtyy varovasti hipomaan vatsanseutuani. Kiitän häntä vastauksesta ja jätän tahallani selityksen antamatta.
Hyllyjen välissä moitin itseäni siitä, että minun tekee kovasti mieli selittää, miksi kyselen alkoholittomia juomia. Juuri niin, käyttäydyn normista poikkeavalla tavalla eikä minulla ole hyvää, sosiaalisesti täysin hyväksyttyä syytä siihen – en ole raskaana, autolla tai ex-alkoholisti.
Pienellä otannalla kauppojen valikoimaa tarkastellen olen kuitenkin tyytyväinen näkemääni: kaupoista löytyy alkoholitonta olutta ja siideriä. Tästäkin pienestä lähikaupasta jopa muutamaa eri lajia ja makua.
Baareissa ja ravintoloissa on eroja
Ulkona käydessä juomavaihtoehdot ovat usein vähissä. Ottaisiko sitä viinaa, viiniä, kaljaa vai kokista? Pidän drinkkien mausta, joten seuraavaksi päätin testata ravintoloiden ja baarien alkoholittomien drinkkien tarjonnan.
Pistäydyn syömässä Kolme kruunua -ravintolassa. Sieltä ei löydy alkoholittomien juomien listaa, mutta palvelu pelaa erinomaisesti ja pian tarjoilijana työskentelevä Tuula kantaa alkudrinkiksi pöytään "jonkun kesäisen pirskahtelevan" juoman.
Juoman ohje on yksinkertainen ja maukas: 1/3 karpalomehua, 1/3 spriteä ja 1/3 tonic-vettä. Voilá!
Virgin Oil Co:n ravintolan baarissa alkoholittomia drinkkejä kysytään harvoin, ehkä kerran tai pari viikossa. Baaria hoitavalla Sandylla ei kuitenkaan ole minkäänlaisia ongelmia pyöräyttää minulle hedelmäistä drinkkiä ulkomuistista. Ravintola Amarillossa puolestaan pöytääni kannetaan alkoholiton mansikkamargarita kauniissa lasissa. Molemmat juomat ovat aika massiivisia cocktail-ilmestyksiä…
Ravintola Baker'sin yökerhopuolella ja Cuba Cafen klubilla ymmärrän olevani kysymyksineni aivan väärässä paikassa. Oletan, että alkoholittomien juomien menekki perustuu näissä paikoissa drinkkien välissä nautittuihin vesilaseihin ja autolla kavereita kuskaavien tilaamaan cocacolaan.
Ei cocktailien kanssa tarvitse kikkailla
Seurahuone Sociksella, johon pistäydyn hetkeksi työtovereideni kanssa töiden jälkeen istumaan, saan aavistuksen aidosta juomakulinarismista. Alkoholittomien kuohuviinicocktailien lisäksi drinkkejä räätälöidään jokaisen makuun.
Baarissa työskentelevän Christianin mielestä alkoholittomilla drinkeillä on turha kikkailla, koska simppelit juomat toimivat usein paremmin. Hän ei myöskään pidä hyvänä ajatuksena sitä, että alkoholittoman drinkin pyytäjälle kannetaan valtava cocktail päivänvarjoilla koristeltuna, jos koko muu pöytä juo juomansa esimerkiksi grogilasista tai kyseessä on tavallinen arkinen rentoutumishetki.
– Ei tehdä mitään synttärifantasiadrinkkiä, jos asiakas tulee vain istumaan hetkeksi, vaan yritetään päästä mahdollisimman lähelle pöydän tunnelmaa ja räätälöidä jotakin samantyyppistä kuin mitä muutkin juovat.
Seurahuoneella kysytään viikossa noin 10 kertaa alkoholittomia juomia, useimmiten cocktaileja.
Hämmästys ja hyvä diili
Mitä enemmän asiaa mietin, sitä selvemmäksi se minulle käy: jos en juo alkoholia humaltuaksesi, miksi en osta alkoholitonta? Saan saman maun ja vähemmän kaloreita pienemmällä rahalla.
Kun istun Juttutuvassa iltaa ystäväni kanssa, päätän pistää uudet oivallukseni käytäntöön. Uteliaisuudesta kysyn baaritiskin takana häärivältä Elinalta, kuinka paljon alkoholittomia drinkkejä tilataan viikossa.
– Niitä tilataan päivittäin, perjantaisin ja lauantaisin voi mennä kolme tai neljäkin. Isoissa illallistilauksissa on myös aina muutama, jolle tehdään alkudrinkki alkoholittomana.
Pyydän Elinaa tekemään minulle alkoholittoman drinkin. En pidä hänen ehdottamastaan Bloody Marysta enkä sen alkoholittomasta sisardrinkistä Virgin Marysta, joten Elina sekoittaa sekoittaa minulle Kirk Granitista alkoholittoman version lisäämällä kuohuviinilasiin Schweppesin Russian-sodaa ja vadelmapyrettä.
Alkoholiton drinkkini maksaa pienen tuopin verran. Vadelma maistuu hyvälle, ja kupliva sooda kohottaa tunnelmaa. Tiedän, että huomenna ei särje päätä.
Ei huono diili.
Linda Lappalainen
P.S. Alkoholista, sen vallasta ja vaikutuksista, keskustellaan myös TV1:n Kuningas Alkoholi -sarjassa torstai-iltaisin!
Lisää Kuningas Alkoholi -sarjasta
Katso baarimikkojen alkoholittomien drinkkien valmistusvinkit
Lue miksi Heydi ja Jani pistivät korkin kiinni
Lisää artikkeleja viinasta ja viinattomuudesta Olotilan sivuilla