Kotibaarimestarin pikaopas

To, 2010-04-29 15:05
Kuva: Stock.XCHNG/Roger Kirby.

Fine dining on jo vanha juttu, nyt on muotia fine drinking eli juomakulinarismi. Tässä lyhyt oppimäärä siitä, miten ryhtyä eteväksi baarimikoksi kotona.

Perusainekset:

  • Cocktailkokkailuja varten kaappiin kannattaa varata ainakin limeä, sitruunaa, sokeria ja erimakuisia krenadiinejä ja makusiirappeja.
  • Mehut (appelsiini-, karpalo-, omena- ja ananasmehut) ovat juomasekoitusten perusaineksia, etenkin kun valmistat alkoholittomia drinkkejä.
  • Jäämurskaa ja jääpaloja on parasta olla aina pakastimessa valmiina.
  • Ginger ale, Schweppes Russchian, erilaiset soodavedet, tonic-vedet ja virvoitusjuomat sopivat erinomaisesti juomanpidentäjiksi.


Välineet:

  • Jokaisen kotibaarimestarin välinevarastoon on ehdottomasti kuuluttava mitta. Baarimittojen vetoisuus on 2cl ja 4cl.
  • Ravistin on halpa, mutta tehokas lisä cocktailsekoitusten valmistamiseen, ja yksi kotibaarimestarin tärkeimmistä työkaluista.
  • Kaatonokka helpottaa kaatamista.
  • Pitkävartinen lusikka, jonka avulla voi sekoittaa juomat ja valuttaa kerrosdrinkit lasiin.
  • Pullonavaaja tarvitaan sekä viinipullolle että perinteiselle korkkipullolle.
  • Survin, jolla saa murskattua limet, sokeripalat ja yrtit.


Valmistaminen:

Juomasekoituksia voidaan valmistaa kolmella eri tavalla.

  • Rakentamalla (aineosat kaadetaan lasiin miedoimmasta vahvimpaan, sokerisimmasta vähiten sokeria sisältävään)
  • Ravistamalla (silloin, kun ainesosat eivät luonnostaan sekoitu keskenään, käytetään ravistinta)
  • Sekoittamalla (jos ainesosat liukenevat toisiinsa helposti, juoma sekoitetaan sekoitusastiassa pitkävartisella lusikalla ja kaadetaan sitten lasiin).


Tarjoilu ja lasit

  • Panosta tarjoiluun. Jos juoman kuuluu olla jäinen tai viileä, tarjoa se jäisenä ja viileänä.
  • Anna nautittavaa myös silmälle! Tarjoiltavan juoman ulkonäkö on puolet nautinnosta.
  • Hanki kauniita laseja, jotta jokainen juoma pääsee oikeuksiinsa. Esimerkiksi jalallisiin kuohuviinilaseihin sopivat kirkkaat ja kevyet juomat, tasapohjaisiin grogilaseihin sekoittuvat hyvin Appleroskan ja Virgin Maryn kaltaiset juomat. Pitkävartiset lasit tai cocktail-lasit puolestaan antavat oikeutta erinäköisille fantasiadrinkeille ja margaritoille.

    Lue lisää lasimalleista Drinkkiklubin sivuilta
     

Huomioi myös nämä asiat:

  • Maku ennen kaikkea! Eikä maun tarvitse tulla pelkästään pullosta - käytä tuoreita hedelmiä raaka-aineina.
  • Drinkin tai cocktailin ei tarvitse sisältää alkoholia. Lähes jokaiselle valmiille drinkki- tai cocktailohjeelle löytyy vastaava alkoholiton versio.
  • Kotibaarimestarin kannattaa opetella muutamia suosikkiohjeita ulkoa, mutta käyttää myös luovuutta. Vain taivas on rajana! Ehkä sitä parasta drinkkiä tai cocktailia ei ole vielä keksitty…
     

Lue kolmen baarityöntekijän alkoholittomat drinkkivinkit
Lisää viinasta ja viinattomuudesta

Etsi lisää drinkkiohjeita Nettibaarista
Etsi lisää drinkkiohjeita Drinkkiklubin sivuilta

 

Linda Lappalainen
 

Kommentit

Ei kommentteja.

Päihteet

  • Tyttö katsoo. Kuva: Stock.xchng (Kuva: )
    Kuinka paljon on liikaa? Suomalaisten viinankäytöllä on vankka historia, ja viina on tälläkin hetkellä suomalaisten suurin terveysriski. Tällä palstalla puhutaan viinasta ja viinattomuudesta.