Vinkkejä alkoholin kohtuukäyttöön

To, 2010-01-21 09:56
Alkoholin kohtuukäyttö, alkoholiton juoma. Vinkit kohtuujuomiseen. Kuva: YLE Kuvapalvelu

Kaukana ovat ne ajat, kun raskas ruumiillinen työ vaati raskaat huvit! Jotta et turruttaisi päätäsi ainakaan tietämättömyyttäsi, lue 10 vinkkiä alkoholin kohtuukäyttöön.

Suomalaisen kansankulttuurin perinteeseen on aina kuulunut viinanjuonti. Ei viinilasillisen ääressä seurusteleminen tai ruoan ja juoman nautiskeleminen vaan rehellinen kännääminen, itsetarkoituksena humala. Tämä perinne tunnetaan hyvin myös esimerkiksi Venäjällä. 

Ajat ovat kuitenkin toiset, ja eurooppalaiset tavat rantautuvat kaikille elämänalueille. Näillä ohjeilla voi opetella alkoholin kohtuukäyttöä ja saada otetta enemmän eurooppalaiseen juomakulttuuriin.

 

  • Vältä alkoholin juomista tyhjään vatsaan ja syö mielellään samalla kuin nautit alkoholia. Erityisesti paljon proteiinia sisältävä ruoka kuten liha, juusto ja pähkinät hidastavat alkoholin imeytymistä elimistöön.
  • Juo hitaasti ja pidä taukoja juomien välillä. Juomalla hitaammin voit lisäksi paremmin nauttia juoman mausta ja aromeista.
  • Vuorottele juodessasi niin, että joka toinen juoma on alkoholiton kuten vichy tai appelsiinimehu. Juodessasi välillä vettä alkoholipitoisuus elimistössäsi laimenee ja pysyy kohtuullisena illan aikana.
  • Vähennä juomien alkoholipitoisuutta asteittain muutaman juoman jälkeen. Siirry esimerkiksi miedompaan olueen tai vähemmän alkoholipitoiseen viiniin. Makuaistisi on turtunut, joten et huomaa eroa.
  • Ole aktiivinen ja liiku välillä. Siten tulee juotua vähemmän ja huomaat paremmin alkoholin vaikutuksen elimistössäsi.
  • Vältä juomakilpailuja
  • Muista: jääkuutiot, pienempi lasikoko ja alkoholittomat “valejuomat” voivat vähentää alkoholinkulutustasi, mutta jää muilta huomaamatta.
  • Tuntemattomissa juomissa voi olla riskinsä: hedelmäisissä juomissa korkea alkoholipitoisuus saattaa olla vaikea havaita.
  • Vältä alkoholin käyttöä, jos käytät lääkkeitä. Neuvottele aina alkoholin käytöstä lääkärisi kanssa.
  • Pidä lukua illan aikana juoduista määristä.



Jos sinulla on vastaavia, maailmalta mukaan tarttuneita tai vaikkapa ihan itse keksittyjä juomatapavinkkejä, vinkkaa kommenttiosassa.


Ulla Vuorela


Lisää aiheesta:

Viinasta ja viinattomuudesta Olotilassa

YLE Uutiset: Alkoholin kohtuukäyttö tekee hyvää sydämelle

Päihdelinkki: Alkoholi ja painonhallinta

 


Lähde:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
 

Kommentit

Olen tottavie kokeillut noita vinkkejä aikanani, tosin silloin oli kyllä jo "tauti" tosi paha, vaikken sitä niin minä kuin ympärisökään tiennyt.
Jos juominen on oikeasti sillä tasolla että edellämainittuja konsteja tarttee niin kaks vinkkiä minulta.

1. Kokeile olla kokonaan juomatta, ja jos ei onnistu
2. Hae apua

Helvetti on edessä taatusti. Ihminen on siitä merkillinen että koittaa ensin kaikki keinot kieltää todellisuus enenkuin suostuu tajuamaan tilansa.
Nuo kymmenen vinkkiä anatavat harhan siitä että alkoholin väärinkäyttö olisi jokin helposti korjattava toimintatapa tai hieman väärin opittu tekniikka tai jotain sellaista.
Tosiasia on kuitenkin että ollaan tosi vakavan ja tappavan sairauden kanssa nimeltään alkoholismi tekemisissä ei sitä korjata pikku vinkeillä.
Jos ihmisellä on mitä vain muita oireita, vaikka kuinka harmittomia, joissa on pienikään mahdollisuus vakavaan sairauteen, niin ensimmäinen "vinkki" on aina.. etsi apua.
- ensio

Hei Ensio, minä ajattelen niin, että nämä vinkit sopivat sellaisille ihmisille, jotka eivät ole alkoholin suurkuluttajia. Missään nimessä vinkit eivät toimi, jos kyse on alkoholismista ja siitä, että alkoholi on jo elämää hallitseva tekijä.

Esimerkiksi monet nuoret juovat vain viikonloppuna ravintolassa, ja sellaiseen illanistuntaan nämä vinkit sopivat hyvin. Monelle nuorelle ei tule edes mieleen, että voisi juoda hillitysti - mutta muistuttamalla asiasta se tuntuukin hyvältä ratkaisulta. T Ulla

Alkoholin käyttö on vuosien varrella ja työstressin lisäännyttyä pikkuhiljaa kasvannut suurkulutuksen alueella: viikonloppuisin 7 annosta päivässä, useimpina arkipäivinä 1-3 annosta päivässä. Kun joka aamu tuli ensimmäisenä mieleen, että pitää saada ryyppy ja heti, tajusin että minusta oli tullut alkoholisti.

Tipattoman tammikuun kunniaksi sovittiin vaimoni kanssa alkotauosta. Ekaviikon aikana kävin vielä salassa baarikaapissa, 1-2 annosta päivässä, mutta sen jälkeen kun luin maksakirroosin vaarasta, sain voiman jättää baarikaappia avaamatta. Tammikuu on takanapäin, mutta tajusin, että tipattomuus on jatkettava ainakin kevään ajan.

Tipattomuus oli mielestäni mahdollinen ainoastaan sillä, että lisäsin liikuntaa ja harrastusta ja aloin syödä terveellisemmin. Samalla painoindeksi on normaalisoitunut muutamassa viikossa ja olo on tosi hyvä!

Löysin kaverin, joka on samassa tilanteessa. Sovittiin, että toimimme toistemme sparraajina ja ripitämme toisillemme epäonnistumisista tai vaikeuksista. Kun nyt on päästy niinkin pitkälle, yritän ainakin juhannukseen asti olla täysraitti - sen jälkeen rajana voisi olla 2 annosta päivässä ja 5 annosta viikossa. Mutta jos suinkin mahdollista, täysraittius olisi kaikkein paras.

Lienee selvää, etten lähde työkavereiden kanssa baariin töiden jälkeen...

Kuulostaa Johan hienolta suunnalta tämä - varsinkin tuo sparrauspuoli! Käyttääkö kumpikaan teistä Facebookia? Kuningas Alkoholi -ryhmässä, sparrausta otettaisiin myös ilomielin vastaan - sekä kokemuksia myös epäonnistumisista. Ryhmä on täällä http://www.facebook.com/home.php?ref=home#!/pages/Kuningas-Alkoholi/251911015877?ref=ts (vaatii Facebook-kirjautumisen). T Ulla

Koettu hyvä keino: varmista että juomista seuraava päivä on vapaapäivä ilman tärkeitä velvollisuuksia. Ota yhtenä iltana alkoholia mutta EI MITÄÄN seuraavana päivänä. Käy suihkussa, vaihda puhtaat vaatteet,lepää, syö ja juo limua tms.Näin pysyy nuppi kunnossa ja homma hallussa.

Noi vinkinthän on ihan yhtä tyhjän kanssa. Kai sitänyt tulee sitä enemmän humalaan mitä enemmän juo. Itse sitä juomisen määrää pitää säädellä , ja jos haluaa olla kovassa humalassa silloin pitää myös juoda paljon ,niin yksinkertaista se on.

Päihteet

  • Tyttö katsoo. Kuva: Stock.xchng (Kuva: )
    Kuinka paljon on liikaa? Suomalaisten viinankäytöllä on vankka historia, ja viina on tälläkin hetkellä suomalaisten suurin terveysriski. Tällä palstalla puhutaan viinasta ja viinattomuudesta.