Talviulkoilija tarvitsee hyvät eväät

Ma, 2009-12-28 15:39

Upeat talvisäät kutsuvat ulkoilemaan. Kun pakkaat mukaan oikeanlaiset eväät, puhti ja hyvä mieli säilyvät loppumetreille asti.

Hyvällä retkellä on kolmet eväät: yhdet, jotka syödään alussa, toiset keskellä ja kolmannet lopussa, sanoo liikuntakoordinaattori Sami Halén Suomen Ladusta. Hän on myös tullut siihen tulokseen, että retkeä voi kutsua retkeksi vasta silloin, kun mukaan on pakattu eväät.

Mitä eväslaukkuun pitäisi sitten pakata, kun hanget houkuttelevat liikkeelle?

- Talviurheilussa suurin ongelma on se, että hikoillaan paljon, mutta korvaavaa nestettä ei juoda samaa määrää, Halén toteaa. Nesteet ovatkin talviretkeilijän tärkeimmät eväät. 

Varoen kahvia ja teetä

Hyviä juomia ovat kuuma mehu ja kaakao. Kahvia ja teetä sen sijaan tulee käyttää varovasti, koska ne ovat diureetteja. Diureetit vain lisäävät nesteen poistumista kehosta.

Myöskään kylmän nesteen juominen ei ole talvisäällä viisasta, koska se jäähdyttää kehoa sisältä päin. Kiehuvan kuumana juomaa ei tarvitse pitää, mutta kehoa lämpimämpi sen kannattaa olla.

Vihoviimeinen retkiliemi on alkoholi. Se polttaa sokeria elimistöstä ja vie näin energiavarantoja. - Kun on väsynyt ja juo alkoholia, on vielä väsyneempi.

Mitä raskaampi laji, sitä tärkeämpää juominen on. Lumikenkäily on melko kevyttä liikuntaa, mutta hiihdossa hiki lentää. Halén toteaa, että talvella ei välttämättä edes huomata, kuinka paljon nestettä on menetetty – vaikka pipoa voisi vääntää kuivaksi. 

Hidasta energiaa pohjalle, nopeaa matkalle

Paras eväsniksi on termariin kaadettu keitto tai pata. Se pysyy lämpimänä ja sisältää samalla ruoan ja nesteytyksen. Lisäksi se helppo nauttia kovassakin pakkasessa, kun kohmeiset sormet eivät enää kykene korkin pyörittelyä vaativampiin hommiin.

Pieni ravinto-opillinen suunnittelu auttaa retken onnistumisessa.

Ennen liikkeelle lähtöä kannattaa syödä ruokaa, josta saa hitaasti energiaa. Sellainen on esimerkiksi ruisleipä. Retkellä taas tarvitaan nopeasti energiatasoa palauttavaa ruokaa, kuten suklaata, pähkinää ja sokeripitoista kuumaa juomaa.

Halénin omia suosikkeja ovat suklaapatukka, suklaamurukeksit ja katkaravun makuinen valmiskeitto. Kovalla pakkasella suklaa vain tahtoo jäätyä niin, että hampaiden säästämiseksi on parasta siirtyä kaakaoon.

Suomalaisten suosikkieväässä eli grillimakkarassa Halén näkee monta hyvää puolta: lämmittävä nuotio, lämmin makkara ja tunnelma. Ellei kyseessä ole kunnan tai metsähallituksen ylläpitämä tulisija, on lupa aina pyydettävä maanomistajalta.

Nykyisin suosittuja eväitä ovat myös energiapatukat, joissa pieneen kokoon on puserrettu suuri määrä energiaa. Halén suosittelee kuitenkin testaamaan ennen retkeä, miten vatsa kestää niitä. Ne voivat olla aika ärhäkkää tavaraa ja pistää vatsan kovalle. Juominen on energiapatukoiden yhteydessä vielä entistä tärkeämpää.

Jätettä ei jätetä

Kun tankkaus on onnistuneesti ohi, pitäisi vielä muistaa retkeilijän perussääntö: minkä viet mukanasi, tuo myös pois.

- Toisin kuin luullaan, appelsiininkuoret eivät maadu talvimaastoon. Niitä löytyy sitten keväällä pitkin poikin, Halén huokaisee.

 Henna-Leena Kallio


Lisätietoa ulkoilusta ja retkeilystä:

Suomen Latu ry

Kommentit

Ei kommentteja.

Ohjelmat