Vinkkejä kaamosmasennuksen torjuntaan

Ma, 2009-11-02 15:25
kuva: Kristy-Anne Glubish I.

Koetko hullutteluvajausta? Onko arkesi muuten vaan harmaata? Syksyn kylmyys ja pimeys eivät tuo lohtua eivätkä iloa, mutta hyvää oloa löytyy monesta. Kokeile lukijoiden lähettämiä vinkkejä tai jatka listaa uudella vinkillä.

Hyvä valaisu, ruoka ja toiminnallisuus tuntuvat piristävän monia. Minkä vinkin koet omaksesi? Vinkit on saatu YLE Terveyden lukijoilta.

 

Ruoka ja hemmottelu auttavat

• Värikkäät hedelmät ja vihannekset (porkkanat, paprikat, appelsiinit) antavat pirteyttä. Kirkasvalolamppu on hyvä. Parin viikon loma etelään tekee myös hyvää. 

• Syön D-vitamiinia ja kalkkitabletteja, ihan lääkärin määräyksellä, koska minulla on osteoporoosi. Lisäksi syön monivitamiinitabletteja. Pimeänä aikana meillä Suomessa ei saa auringosta tarpeeksi D-vitamiinia ja toisaalta, kun tuoreita kasviksia ei talvella saa kesäiseen malliin, niin lisäravinteet ovat lääkärini mielestä tarpeen.

• Parhaiten kaamosmasennus pysyy loitolla pitämällä itsestään huolta: ulkoilemalla, liikunnalla ja syömällä kunnolla. Joskus hemmottelu on paikallaan. Parasta on se, kun pääsee hetkeksi irti arjesta viettämällä päivän kylpylässä tai ihan vaan kotona löhöillen hyvän kirjan ja ison suklaalevyn kanssa.

• Syön kalanmaksakapseleita pimeänä vuodenaikana. Flunssa on ainakin toistaiseksi pysynyt loitolla. Terveenä jaksaa kestää ankean työn rasituksiakin paremmin. Kun lumi peittää maan, tuntuu jo paljon jouluisemmalta.  

• Lähden ostoksille ystävien kanssa. 

 

Rauhallinen uinti auttaa

• Kaamosmasennusta voi torjua liikunnnalla ja ennen kaikkea uimisella. Korvatulpat korviin, jotta uimahallin häly ei häiritse. Laita uinnin jälkeen kotona paljon kynttilöitä palamaan, soita klassista musiikkia ja venyttele samalla. Ei voi olla kuin itseensä tyytyväinen! Kaamoksestakin voi oppia pitämään...ihan totta.

• Avantouinti poistaa kaiken kaamosmasennuksen, ärsytyksen, väsymyksen, unihäiriöt. Avantoon vaan kaikki!
 

Partneri hellii ja hoivaa

Ehdottomasti paras lääke kaamosmasennukseen - kuten miltei kaikkeen muuhunkin - on ihana, kiltti puoliso, joka hellii ja pitää hyvänä! Jos piristyspilleri ei ole paikalla, on tyydyttävä toissijaiseen lääkkeeseen eli kissan rapsuttamiseen ja energian keräämiseen kehräyksestä. 
 

Kirjat ja netti vievät toiseen maailmaan

Mielenkiintoinen kirja on hyvä keino torjua kaamosmasennusta. Kirjan maailmaan syventyessä arkinen pimeys ja ankeus unohtuu. Toinen tapa on kirjoittaa kesämuistoja, vaikkapa edellisestä lämpimästä kesästä. Kirjoita nettipäiväkirjaa. 
 

Toiminta pitää virkeänä

• Liikunnan ja ystävien avulla saa pidettyä mielen virkeänä pahimmassa pimeydessä. Reipas kävelylenkki ja kahvitteluhetki rupatteluineen saavat ihmeitä aikaan! Kaikenlaiset iloiset tapahtumat ja itsensä hemmottelu piristävät arkea kummasti. Kannattaa myös suunnata ajatukset tulevaan.

• Tanssin, salsaan, nautin musiikista - järjestän pikkujoulut.

• Joka aamu viideltä ylös ja lenkille! Sitten pienet voimistelut ja jaksaa. Aikaisin nukkumaan että jaksaa herätä.

• Olen laiska lähtemään liikkeelle, mikä taas johtaa kaikenlaiseen vireyden hiipumiseen. Siispä olen hyvällä menestyksellä jo vuosia noudattanut tätä reseptiä: Nouse aamulla hyvissä ajoin ylös. Vältä kiusausta liikkua autolla! Ota reppu selkääsi ja kävele mukava työmatka (minulla 1km). Työn jälkeen jatkat lenkkeilyä reppu selässä: pankki-posti-kauppa-asiat. Kanna kaupasta se, minkä kohtuudella jaksat kantaa. Minulla matkaa kertyy 5 km päivässä. Suosittelen!
 

Mielikuvilla hyvää oloa

• Ajatus huolien tullessa: Miten pientä maailmankaikkeuden rinnalla.

• Kaamosmasennukseen auttaa pimeästä nauttiminen - pimeisiin iltoihin ja hämäriin aamuihin kannattaa suhtautua positiivisesti. Ne ovat oivaa aikaa kynttilöiden polttamiselle, illan hämärtyessä on mukava nauttia kiireetön tee kupillinen rauhoittavan musiikin soidessa - tuoksukynttilän valossa.

• Joogaa kerran viikossa.
 

Luota valon voimaan

• Laita aamuisin lehdenlukuhetkeksi luonnonvalolamppu palamaan.

• Työpaikalla katossa vain luonnovalolamput.

• Minun konstini on aina herääminen samaan aikaan. Kylpyhuoneen ja keittiön kirkkaat valot herättävät ja pitävät hereillä. Reipas lähtö päivään on tärkeintä. Jos jää loikoilemaan sänkyyn niin voi sanoa että päivä on vähänkuin pilalla. Iloiset/kirkkaat värit sisustuksessa tuovat mieleen kesän värit ja miksei myös tuoksut. Linnunlaulu CD-levyltä on mukava pyhäaamun luoja.

• Kun aurinko nousee, helli itseäsi sen tuomalla valolla. Katsele kirkasta taivasta ja kerää itseesi auringon säteistä tulevat vitamiinit. Älä anna kirkkauden häiritä, vaan nauti jokaisesta minuutista, jonka pystyt viettämää ENERGISEN auringon kanssa. Palvo siis aurinkoa kaamosaikaan aina kun on mahdollista.

• Olen valaissut koko kotini ja työpaikkani päivänvalon kaltaisella, välkkymättömällä valolla jo monen vuoden vuoden ajan. Jaksan paremmin, minulle riittää aikaisempaa lyhyempi yöuni. Valo ei saa olla liian sinistä, sen tulee olla keskipäivän päivänvaloa muistuttavaa. Tässä valossa nähdään hyvin eivätkä silmät väsy. Tästä valosta voi myös nauttia. Se perinteinen kellertävä valo on huonoin vaihtoehto, jos haluaa jaksaa enemmän pimeänä vuodenaikana. Jopa monissa kirkasvalolaitteissa valon laatu on luvattoman keltaista, vaikka myyjä on uskotellut valon olevan päivänvaloa.

Kaiken kukkuraksi herään joka aamu sarastusvalaisimen valoon, kuuntelen kaikessa rauhassa silmät kiinni Ylen uutiset. Stressi ja väsymys eivät haittaa, vaikka työskentelen jopa 15 tuntia päivässä.

• Pidän valoja päällä sisällä. Käyn sen pienen valoisan hetken aikana ulkona. Liikun. Syön terveellisesti ja hemmottelen itseäni. Pidän rutiineista kiinni, vaikka väsyttäisikin.
 

Rita Trötschkes
julkaistu vuonna 2006 YLE Terveydessä (www.yle.fi/terveys)
Tagit kaamos

Kommentit

kirkasvalo valoterapia valaisin on tehokas, ja hyvän löytää noin 100€ paikkeilta. kummasti piristyy kun valaisimen laittaa aamulla päälle ja vastaavasti illalla kun sen sammuttaa, niin elimistö alkaa väsymään, jonka jälkeen on helppo saada unta.

Ohjelmat