Joulunajan kierrätysohjeet

Ma, 2009-12-21 13:32

Jätettä on siinä monenlaista, joulun viettoon kun käydään. Säästä itseäsi jäteastioilla pähkäilyltä ja lue lajittelijan ohjeet sekä jätettä vähentävät vinkit.

Lahja-, kääre- ja pakkauspaperit

Energiajaetta, johtuen runsaasta määrästä painoväriä, teippejä ja tarroja. Joulukukkien käärepaperit ja silkkipaperit menevät kartonkikeräykseen ja sanomalehtipaperi paperinkeräykseen. Käärepaperit voivat olla myös folio- tai alumiinipaperia, joita ei voi käyttää paperin tai kartongin raaka-aineena. Ne kuuluvat sekajätteisiin.

  • Vinkki: käytä käärepaperina esimerkiksi sanomalehteä tai kangaskassia, jonka voi käyttää yhä uudelleen.


Lahjanarut


Kiiltävät, muoviset käärenauhat ovat sekajätettä. Paperinarut lajitellaan kartonkikeräykseen.
 

Pakkaukset

Konvehti- ja keksirasiat sekä lelupaketit kuuluvat kartonkikeräykseen, samoin isot pahvilaatikot litistettyinä. Ruskeat pahvilaatikot voi jättää myös pahvinkeräykseen. Pakkausmuovi ja styroksi ovat sekajätettä.

  • Vinkki: Samaa pakkausta voi käyttää lahjapakettina toiseenkin kertaan. Kauniilla paperilla tai kankaalla päällystettynä pakkauksesta tulee katseenkestävä myös kodinsäilytyksessä.


Joulukortit


Kartonkikeräykseen tai energiajakeeseen.

  • Vinkki: joulukorteista saa kauniita koristeita sellaisinaan, sisustajan silmällä valikoituina kokoelmina. Pienempi väki keksii korteista monenlaista askarreltavaa, kun käden ulottuvilla on sakset, liimaa, teippiä ja ripustusnauhaa.


Joulukukat ja -koristeet


Kuihtuneet kukat ja luonnonmateriaaleista valmistetut koristeet kuuluvat biojätteisiin. Poista koristeista mahdolliset maatumattomat osat.


Kynttilät


Steariini, kynttilänpätkät ja muoviset hautakynttilät energiajakeeseen. Lasiset hautakynttilät eivät kelpaa keräyslasiin, joten sekajätteisiin heittämisen sijaan niitä kannattaa käyttää useamman kerran. Tuikkukkynttilöiden metallikuoret, hautakynttilöiden hatut ja ulkotulien foliot lajitellaan puhtaina metallinkeräykseen.

  • Vinkki: Ekologisin valinta hautakynttiläksi on metallikehikkoinen lyhty, jossa poltetaan tavallista pöytäkynttilää.


Joulukuusi


Kuivuneen kuusen voi polttaa pilkottuna omassa takassa tai hakettaa ja kompostoida omassa kompostorissa. Muussa tapauksessa kuusi on energiajaetta.


Ruokien ja juomien pakkausmateriaalit


Metalliastiat metallinkeräykseen, puhtaana ja litistettynä. Muovirasiat energiajakeeseen. Nestekartonkipakkaukset kartonkikeräykseen, pantilliset muovi- ja lasipullot kauppaan, pantittomat lasipullot lasinkeräykseen ja pantittomat muovipullot keräysmuoveihin, energiajakeeseen tai viimeisenä vaihtoehtona sekajätteisiin.


Kinkun liemi ja rasva


Jähmeytetään tai imeytetään paperiin, ennen kuin ne voi laittaa biojätteisiin tai sekajäteastiaan. Sekajätteisiin menevät jähmetetyt ainekset pakataan suljettavaan astiaan, kuten maitotölkkiin. Rasvat ja liemet voi laittaa myös kotikompostiin, mutta EI KOSKAAN viemäriin. Jähmettyessään ne voivat tukkia viemärin.

  • Vinkki: Lientä on helppo hyödyntää ruoanlaitossa myöhemminkin, kun pakastaa sen pieniin annospakkauksiin.
     

Henna-Leena Kallio


Lue myös
Olotila: Joululahjapapereista syntyy domino
YTV:n aineettomat lahjavinkit ja kestävät jouluideat


Lähteet (21.12.2009):
Joulun ja uuden vuoden lajitteluvinkit Lassila & Tikanoja
Jouluajan jätteet Jätekukko Oy
Pöytäkynttilä on ekologisin haudallakin Vantaan Lauri

Kommentit

Ei kommentteja.

Ohjelmat