Kommentit
Ei kommentteja.
Olotilan toimituksen perheissäkin harmitellaan, jos ruokaa menee roskiin tai sitä pilaantuu jääkaapissa. Monesti jää yli vähän perunaa tai kaurapuuroa, mutta niille ei keksi mitään käyttöä. Kaipasimme hyviä vinkkejä, kuinka tehdä edullista ja helppoa kotiruokaa sekä hyötykäyttää ylijääneitä tähteitä. Aamu-tv:n Voita & Sokeria -ohjelman Anu Brask kehitteli pyynnöstämme reseptejä tavallisista jämäruoka-aineista. Ensimmäinen resepti on suklainen perunakakku.
Viime joulukuun uutinen oli järkyttävää luettavaa:
Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnan (YTV) tekemästä tutkimuksesta käy ilmi, että suomalaiset lapsiperheet heittävät noin viidenneksen, useat jopa kolmanneksen ostamastaan ruuasta roskikseen. Jos tulokset yleistetään koko Suomeen, ruokajätettä syntyy noin 90 miljoonaa kiloa vuodessa. YTV:n mukaan suurin osa jätteeksi päätyvästä ruuasta olisi vielä syömäkelpoista. Yleisimmät syyt ruuan pois heittämiseen olivat tutkimuksen mukaan ruuan jääminen lautaselle, syötävää jäi ruuanlaitossa yli, ruoka ei maistunut, sitä oli säilytetty liian pitkään, ruoka haisi pahalle tai oli pudonnut lattialle (Iltalehti 11.12.2010).
Suomalaiset ruokakaupatkin heittävät syömäkelpoisia elintarvikkeita roskiin. Jotkut poimivat kuitenkin ruoan roskiksesta omalle lautaselleen. Katso Kuningaskuluttajan juttu:
(Video julkaistu 4.3.2010 klo 19.30, poistuu 11.3.2010 klo 19.30)
Lisää aiheesta:
HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut, jätehuollon julkaisut:
Rokka rikassa, tutkimus pääkaupunkiseudun lapsiperheiden ruokajätteestä
Ruokadyykkarit esittelevät hämmästyttäviä löytöjään mm. täällä: Dyykkarit.net
"Roskaruokareseptejä" Tamperelainen-lehdessä
Jos haluat jakaa hyviä reseptejä muiden kanssa, lähetä ne Olotilan sähköpostiin: olotila(a)yle.fi
Ei kommentteja.
YLE FST5 su klo 17.15
YLE TV1 torstaisin klo 19.30