Pullovedessä ei ole mitään pahaa - kunhan pullo on kierrätettävä
Pe, 2008-11-21 14:01
Suomen Luonnon valitsema vuoden 2008 turhake on pantiton pullo. Pullotettu vesi ei ole ympäristöhaittojen kannalta ongelmallinen - pantiton pullo on sen sijaan käsittämätön ilmiö.
Suomen Luonto -lehti on valinnut Vuoden 2008 turhakkeeksi pantittoman pullon. Pantittomia juomapulloja on lehden mukaan edelleen liian paljon, korostetusti esimerkiksi mehuissa ja ulkomaisissa alkoholijuomissa.
Suomen Luonto -lehti kritisoi juomapakkausten kierrätyksestä huolehtivaa PalPaa siitä, ettei palautusjärjestelmä ota vastaan HDPE-muovista valmistettuja pulloja. Kyseisestä muovista tehdään esimerkiksi mehukanistereita ja ketsuppipulloja.
HDPE-muovia kiertää jo nyt palautusautomaateissa, sillä muovipullonkorkit ovat siitä valmistettuja.
Suomen Luonto: Miksi Stefan Lindforsin suunnittelema Plup-vesipullo ei tällä hetkellä kierrä?
Pulloveden kulutus tuottaa vain vähän päästöjä
Ruotsin kaupanalan tutkimuslaitos HUI on selvittänyt pullotetun veden ympäristöhaitat. Tutkimusraportin mukaan pullovesi tuottaa suhteellisen vähän hiilidioksidipäästöjä verrattuna muihin elintarvikkeisiin. Yhden pullovesilitran kuluttaminen aiheuttaa 0,8 kilon hiilidioksidipäästöt henkilöä kohden. Esimerkiksi appelsiinimehulitran kuluttaminen aiheuttaa 4,8 kilon hiilidioksidipäästöt, ja kilo häränlihaa aiheuttaa jopa 16,2 kilon päästöt. Pulloveden arvioidaan aiheuttavan 0,6 promillea yhden ihmisen kokonaiskulutuksen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä.
Kuluttajat, jotka vaihtavat litran pullovettä kraanaveteen, vähentävät siis hiilidioksidipäästöjään 0,8 kiloa. Tutkijat pitävät vähennystä marginaalisena. Esimerkiksi naudanlihan vaihtaminen sianlihaan vähentäisi päästöjä 10 kilolla, ja banaanikilon korvaaminen omenoilla johtaisi 5,7 kiloa pienempiin hiilidioksidipäästöihin.
Lisäksi HUI:n tutkijat pitävät pulloveden suoraa vertailua hanaveteen harhaanjohtavana, sillä 98 prosenttiin Ruotsissa myydystä pullovedestä on lisätty makuaineita tai hiilihappoa.
Päästölukemat perustuvat niin kutsuttuihin elintarvikkeiden elinkaarilaskelmiin, joihin lasketaan tuotteen valmistuksen, kuljetuksen, myynnin, kuluttamisen ja jätehuollon tuottamat hiilidioksidipäästöt. Tutkimusta varten päästöluvut suhteutettiin tuotteiden myyntihintoihin. HUI:n ilmoittamat luvut ovat arvioita, eikä niitä voida yleistää kaikkiin vastaaviin tuotteisiin.
Lähde: YLE Uutiset www.yle.fi/uutiset
Lisää kommentti