Ventovieraan kotiin kuin ystävä

Ma, 2009-06-22 08:10
Heli sohvasurffaa Meksikossa. Kuva: Heli Naskali.

Lähde matkalle ja varaa hotellin sijaan majoitus jonkun toisen kotoa! Couch Surfing eli sohvasurffaus on matkailun suuntaus, joka on omiaan niille, jotka ovat kyllästyneet hotellilomiin ja turistikyliin.

Sohvasurffaajia on kaiken kaikkiaan jo yli miljoona ja lähes joka maassa. Viikoittain sohvasurffauksen kautta tapaa noin 20 000 ihmistä ympäri maailman. Ja periaate on varsin yksinkertainen: Nimensä mukaisesti sohvasurffaus on juuri jonkun toisen sohvalle majoittumista. Jokaisella jäsenellä on couchsurfing.org -verkkosivuilla oma esittelysivu, jossa hän kertoo itsestään ja esimerkiksi siitä, kuinka montaa ihmistä hän voi kotonaan majoittaa, ja sitä kautta vierailija löytää itselleen sopivan majoittajan tai jonkun, jonka kanssa käydä vaikka kahvilla.

Kuulostaa hauskalta – juuri sopivalta kaksikymppisille rahattomille reppureissaajille! Mutta sohvasurffaus ei ole vain nuorten tai reppureissaajien juttu: vaikka keski-ikä lienee noin 27 vuotta, yli 50-vuotiaitakin jäseniä löytyy ympäri maailman yli 30 000.


Majoitus on maailmalla aina valmiina

Heli Naskali on 50-vuotias espoolainen. Hän on kiertänyt Latinalaista Amerikkaa sohvalta sohvalle surffaten ja majoittanut vastaavasti vieraita myös omassa kodissaan.

– Sohvasurffaus on tapa mennä ventovieraan ihmisen kotiin kuin ystävä ja olla siellä kuin ystävän luona ollaan ja tutustua maahan sisältäpäin”, Heli tiivistää sohvasurffauksen olemuksen.

Kaikki maailman sohvasurffaajat löytyvät verkosta. Sopivaa majoittajaa voi etsiä esimerkiksi maan, kaupungin tai kielen kautta. Heli kehottaa etsimään ihmistä, jolla on samanlaiset kiinnostuksen kohteet.

– Etsii sieltä semmoisen, joka tuntuu mukavalta, jonka luo haluaisi mennä, johon haluaisi tutustua. Ottaa yhteyttä etukäteen ja kysyy sopiiko, että mä tulen. Sitten jos sopii, sovitaan yksityiskohdista. Niin se homma toimii.

Omalla sivullaan Heli esimerkiksi on kertonut olevansa kiinnostunut luonnossa liikkumisesta ja musiikista. Sen sijaan Helsingin yön kuumimpiin yökerhoihin kärkkyvien kannattaa etsiä joku toinen.

– Enhän mä edes tietäisi, mihin mä ne veisin!, Heli nauraa.

Vaikka kaikkea voi aina ihmisten kohdatessa sattua, järjestelmä on melko turvallinen – jokainen käyttäjä esimerkiksi tallentaa lyhyen kuvauksen tapaamisestaan toisen surffaajan kanssa. Kaikki sohvasurffaajat myös tietävät, ettei kyse ole deittipalvelusta.

– Tässä ei ole kyse iskemisestä. Eihän sille tietenkään mitään voi, jos tapaa jonkun, josta kiinnostuu. Mutta esimerkiksi naisen on ihan turvallista mennä miehen luokse, ja molemmat tietävät, ettei kyse ole muusta kuin majoittumisesta ja ystävyydestä, Heli täsmentää.

 

Sohvalta sohvalle surffaten

Heli ystävystyi Panamaan muuttaneen pariskunnan kanssa. Kuva: Heli Naskali.Heli ystävineen matkusti kolme viikkoa Meksikossa, Costa Ricassa ja Panamassa ja surffasi useammallekin sohvalle.

Erityisesti mieleen jäivät meksikolainen Hector, 25-vuotias lastenlääkäri, joka saapui lentokentälle valtavassa sombrerossa ja tutustutti Helin paikallisiin herkkuruokiin, sekä yhdysvaltalainen pariskunta, joka tylsään elämäänsä kyllästyttyään möi kaiken omaisuutensa ja muutti Panamaan. Heidän viehättävä talonsa oli rakennettu paaluille siten, että öisin Heli saattoi kuulla laineet lattian alla.

Heli on itsekin toiminut majoittajana. Viime kesänä hänen vieraakseen saapui kaksi moldovalaista tyttöä, jotka ottivat osaa suomensukuisten kansojen seminaariin Helsingissä.

– Kun kuulin, että ne on moldovalaisia, mä ajattelin, että ne tulee suoraan jostain jurtasta ja esittää asiansa kurkkulaululla, mikä oli tietenkin hirveän ennakkoluuloinen ajatus. Mutta ne oli mitä sievimpiä ja muodikkaimpia nuoria naisia. Toinen opiskeli ekonomistiksi ja toinen lehtialaa. Niin... Mitä enemmän tapaa erilaisia ihmisiä, sitä vähemmän olettaa tai luulee.

Ja syksyllä Helin sohvalle saapui Jessica, kolmekymppinen jääkiekkofani Saksasta. Ikä- ja kulttuurierosta huolimatta naiset solmivat ystävyyssuhteen, joka on kestänyt. Jessican mukana Heli myös päätyi katsomaan jääkiekko-ottelua LänsiAuto-areenalle – ensimmäistä kertaa elämässään.

 

Luontaista vieraanvaraisuutta

Helin mukaan sohvasurffaajan ei tarvitse olla ylisosiaalinen ja ylipuhelias maailmanmatkaaja, jolle uusien ihmisten tapaaminen on itseisarvo. Riittää, että haluaa tulla ihmisten kanssa toimeen. Heli viihtyy itse hyvin yksin eikä hän kuvaile itseään erityisen ulospäin suuntautuneeksi, mutta silti hänestä on hauskaa majoittaa eri puolilta maailmaa saapuvia vieraita ja ystävystyä heidän kanssaan. Pohjimmiltaan sohvasurffauksessa on kyse luontaisesta vieraanvaraisuudesta.

Helin mielestä myös matkasta saa enemmän irti paikallisen oppaan avulla. Hänen mielestään vanhemmat ihmiset kammoavat turhaan uusia elämyksiä matkalle lähtiessään – hotelliin pääsee aina, jos haluaa.

Hauskanpidon ja eri kulttuureihin tutustumisen lisäksi sohvasurffauksessa on Helin mielestä kyse suuremmista asioista.

– Kaikkein paras juttu couchsurfingissä on mun mielestä se, että se osoittaa todeksi sen, mitä mä olen aina jollain lailla tiennyt, että joka puolella maailmaa kaikki ihmiset yksilötasolla voivat tulla toimeen. Ja yleensä tulevat.

 

www.couchsurfing.org

Linda Lappalainen

Kommentit

Tsekkaa www.liftsurfer.com. Sama kuin toi couch surfing, mut autojen kans. Helppo tapa löytää kyyty sinne sohvalle! :-)