Kolme väärää myyttiä lapsen kanssa matkustamisesta

Pe, 2009-07-17 11:42
Onnellinen päivä rannalla kuuluu kesään. Kuva: Miika Ranne.

Lapset eivät ole este matkoille ja uusille elämyksille lähellä tai kaukana. Mutta myytit loputtomista kassiriveistä ja äidin ja isän hermot vereslihalle repivistä matkaoperaatioista elävät kuitenkin vahvoina.

 
1. Pienen lapsen kanssa on vaikea matkustaa.

Väärin! Pienen lapsen kanssa on helppo matkustaa – ruoka kulkee mukana, lapsi nukkuu paljon ja herätessään hän vain ihmettelee uusia asioita eikä nouki suuhunsa jokaista kadulta löytämäänsä esinettä. Pienen lapsen kanssa ei myöskään tarvitse pelätä, että hän säntää yhtäkkiä kadulla näkemänsä koiran luokse tai hyppää pallon perässä auton eteen.

 

2. Kaupunkilomat eivät sovi lapsille.

Väärin! Monissa kaupungeissa lapset on huomioitu hyvin, ja leikkipuistoja, viheralueita ja aukioita löytyy helposti lepohetkiin.

Anna, 31, matkusti kesällä Roomaan miehensä ja 1,5-vuotiaan tyttärensä kanssa.

– Eikö muka lapsi nauttisi uusista virikkeistä samalla tavoin kuin vanhemmatkin? Me kiersimme nähtävyyksiä ja söimme jäätelöä espanjalaisilla portailla.

Kun ulkona on 40 astetta ja paljon autoja, liikkuminen leikki-ikäisen lapsen kanssa on haastavaa. Mutta hätä keinot keksii.

– Päivisin kuljimme paljon kärryjen kanssa. Ja iltaisin kävimme juna-asemalla ja juoksutimme tyttöä siellä. Viileä, kaunis rakennus ihmisineen tarjosi juuri sopivan turvallisen juoksuradan ja paljon ihmeteltävää leikki-ikäiselle.

 

3. Lapsen kanssa matkustaessa tavaramäärä on mahdoton.

Väärin! Matkatavaroiden määrää voi helposti vähentää.

  • Selvittämällä jo etukäteen, mistä löydät lomalla mahdollisesti tarvitsemasi palvelut ja tarvikkeet (esimerkiksi lääkärikeskuksen, apteekin ja kaupat joissa myydään juuri sitä oikeaa lastenruokamerkkiä), jää kasseihin tilaa muillekin tavaroille ja selviät helpommalla perillä. Perustarvikkeita, esimerkiksi vaippoja, löytyy helposti etsimättäkin.
  • Aikaa säästääksesi laukkuun kannattaa kuitenkin pakata ainakin käsien desinfiointiaine, hakaneuloja, korvakuumemittari, lapsille sopiva flunssa- ja särkylääke, neula ja lankaa sekä lapsille sopiva aurinkorasva.
  • Jäätelöä paidalla! Spagetit housuilla! Takamus mustana mudasta! Lapset tarvitsevat paljon vaihtovaatteita, mutta paikalliset pesulat ovat monissa maissa Suomen hintatasoon verrattuna edullisia. Niitä kannattaa suosia.
  • Matkasängyn tai istuimen kuljettaminen on usein turhaa – hotelleissa saa pyytämällä lasten sängyn ja ravintoloissa syöttötuolin. Kätevillä matkakärryillä selviää pitkälle, ja nykyään hyvin varustelluista hotelleista saa kärrytkin lainaan.

 

Hyvä tuuli, parempi loma

Omatoimimatkailija ja pienen Mio-pojan äiti Minna, 32, on sitä mieltä, että hieman rennompi asenne pelastaa loman kuin loman.

– Ei pidä hötkyillä. Liika hysteria ei auta ketää eikä liian tiukkoja aikatauluja kannata tehdä. Lapsen kanssa matkustaessa kaikkea voi sattua. Reittisuunnitelma on tietenkin hyvä olla olemassa, mutta joustaen. Go with a flow!

Kireä ja kiukkuinen äiti tai isä pilaa loman takuuvarmasti. Kaiken ei tarvitse mennä suunnitelmien mukaan.

Joten ei kun myyttejä rikkomaan ja reissuun lasten kanssa! Lomalla ei lasketa päiviä.

 

Jotain muuta! Reissumamma ei tyydy valmislomiin.

Linda Lappalainen

Kommentit

Matkaa joutuu suunnittelemaan lapsien kanssa tarkemmin, mutta kyllä se voi kivasti silti onnistua. Ensi kesänäkin olisi tarkoitus lähteä 1 ja 2.5 vuotiaiden lapsien kanssa kahdeksi viikoksi Italiaan. Jos lapsi nukkuu vielä vaunuissa niin kannattaa etsiä matkarattaat joiden selkänoja kääntyy täysin makuuasentoon, se helpottaa päiväunia huomattavasti. Rohkeasti matkaan vaan!

Tämän jutun yltiöoptimistisuus melkein naurattaa, ellei se itkettäisi.

Helpointa matkustaminen on silloin, kun lapsi on vielä rinta/pulloruokinnassa ja vaipoissa. Silloin mennään vanhempien ehdoilla, ruoka kulkee mukana jne.

Vaikein aika on sitten ne seuraavat pari kolme vuotta. Sitten kun ikää on n. 5 v alkaa taas helpottaa.

Kaupunkilomaa en lähtisi viettämään yhden tai useamman uhmaikäisen kanssa. Mikä tahansa ulkomaan matka on silloin itsensä kiusaamista, etenkin jos on vielä useampia sisaruksia mukana.

Matkailla voi tutummissakin ympyröissä, joissa sekä lapsen että vanhempien elämä on helpompaa (mökki, isovanhemmat, jne.).

Anna, 31, matkusti kesällä Roomaan miehensä ja 1,5-vuotiaan tyttärensä kanssa:
"...Ja iltaisin kävimme juna-asemalla ja juoksutimme tyttöä siellä. Viileä, kaunis rakennus ihmisineen tarjosi juuri sopivan turvallisen juoksuradan."...! Siis millä asemalla! Terminilläkö? jossa kaikki Rooman varkaat, raiskaajat ja hampuusit kokoontuvat! Herrasiunaa...

Ohjelmat