Ammattilainen vastaa: vihannesten ja hyötykasvien viljely

To, 2010-08-19 18:30
Puutarhaunelmien vieraana yliopettaja Kaarina Hänninen. Kuva: Filmiteollisuus

Puutarhaunelmissa kysyttiin vihannesten ja hyötykasvien hoidosta. Vastaajana Hämeen ammattirkorkeakoulun yliopettaja Kaarina Hänninen.

Puutarhaunelmia vieraili 16. jaksossa Lepaalla, jossa puutarhaopetusta on järjestetty jo sata vuotta. Lepaan kartanon mailla, historiallisessa ympäristössä toimii nyt Hämeen ammattikorkeakoulu.

Vihannesaiheisiin katsojakysymyksiin koulun vihannesnäytemaan laidalla vastasi yliopettaja Kaarina Hänninen. Hänen kanssaan pohdittiin muun muassa sitä, halutaanko ja osataanko meillä viljellä vielä vihanneksia. - Halua tuntui olevan, mutta taitoa ehkä puuttuu.

Mansikan ystävä oli huolissaan, voiko yrttejä ja mansikoita viljellä ruukuissa turvallisesti keskellä Helsinkiä?

No, tutkimusten mukaan moottoriteiden varsille voi kyllä kerääntyä maahan raskasmetalleja, mutta nopeasti kasvavia kasveja, joiden multaa vaihdetaan ahkerasti, voi viljellä kaupungissakin. Ihan mansikkamaata en ehkä laittaisi, mutta yhtä jos toista kuten yrttejä voi kasvattaa parvekkeellakin.

Kaalimaa vaikeroi, miksei onnistu viljelemään keräkaaleja? Joku syö lehdet ennen kuin ne edes kerivät!

Kaalit ovat ristikukkaisia kasveja ja niillä on paljon tuholaisia, jotka syövät lehtiin reikiä. Taimia syövät ainakin kirpat, etanat ja kaaliperhosen toukat. Kaalimaan reikiintymistä voi vähentää käyttämällä kasvuharsoja heti istutuksen jälkeen.

Nimimerkki Pienviljelijä Aino ja Pentti kysyy, onko jotain kasveja, joita ei voi laittaa samaan kasvihuoneeseen ja päinvastoin mitkä viihtyvät saman katon alla?

Kurkkua ja tomaattia kannattanee viljellä eri huoneissa, jos mahdollista. Kurkku pitää lämpimästä, mutta tomaatilla punaisen väriaineen muodostusta haittaa, jos lämpötila nousee jatkuvasti yli 24 asteen. Tomaatit pehmenevät silloin jo oransseina. Käytännössä harvalla on kuitenkin mahdollisuus viljellä montaa kasvihuonetta.

Kotitarveviljelijä pohtii, miksi maa ei kasvata mukuloita alaspäin? Esim. retiisi on surkea ruipelo eikä tule mukulaa vaan alkaa saman tien kukkia.

Kukinta-alttius riippuu lajikkeesta. Jotkut lajikkeet tuottavat hyviä retiisejä alkukesällä, mutta keskikesällä pitkässä päivässä ne alkavat kukkia ennen satoa. Myös kuumuus saattaa nopeuttaa kukinnan alkamista, ja samoin maalaji vaikuttaa juuresten kasvuun. Jos maa on jäykkää, siihen eivät juurekset jaksa kasvattaa mukuloita.

Tyhjä rivi kylvi salaattia kesäkuun alussa, mutta lopputuloksena oli vain kitulias taimikko. Tavallisesti on aina onnistunut, nyt ei vaikka kylvöstä kasteltiin normaalisti.

Salaatin siemenet menevät lepoon, jos lämpötila on korkea. Siemenet kannattaa varastoida ja kylvää keväällä ennen helteitä. Jopa kasvuharson käyttö saattaa nostaa lämpötilaa niin, että itäminen estyy. Siemenpusseissa pitäisi olla paljon tietoa, kaikki lajit eivät idä samoissa lämpötiloissa.

Kevätparsa pyytää kertomaan parsankasvatuksen niksit pähkinänkuoressa, siemenistä vai taimista?

Siemenistä kasvattaminen on hidasta, mutta taimet olisivat terveet. Tosin, kyllä myytävien taimienkin pitäisi nykyisin olla yhtä lailla terveitä. Siemenistä kasvattaminen kestää pitkään, ensisatoa saa vasta kolmen vuoden kuluttua kylvöstä. Taimia saa taimikaupoista ja parsanviljelijöiltä. Jos hollantilaisilta viljelijöiltä kysytään, heidän mielestään parsapenkin tulee olla 60 senttiä syvä, meillä on tyydyttävä siihen, mitä on eli jopa 20 senttiin.

Viikon puutarhatyö:

Kaarina Hänninen esitteli kasveja uudenlaiselle kasvimaalle, joka perustuu lännestä meille tulevaan ”edible garden” -ajatteluun. Siinä koriste- ja hyötykasvit kasvat rinnatusten, etenkin hyötykasvien tuominen koristetarhaan herättää innostusta.

Kaarinan tähtiehdokas koristetarhan komistukseksi on ryhdikäs ja pitkään hyvän näköisenä säilyvä purjo. Papuja hän käyttäisi koristetarhassa enemmänkin, etenkin köynnöksille tarkoitetuissa saloissa ja telineissä. Kaaleista hän esitteli komeita lajeja ja lajikkeita, kuten palmukaali eli mustakaali, jotka peittoavat monet koristekasvit.

Suosikkilistansa kohokohdaksi Kaarina Hänninen valitsi latva-artisokan, joka tosin vaatii lämpimän kasvatuspaikan. Taimikasvatusaika on pitkä, joten parasta on istuttaa se ammattilaisten viljelemistä taimista. Katso video


Teksti Paula Ritanen-Närhi

 

Kommentit

Ei kommentteja.