Asiantuntija vastaa: ekologiset puutarhatyöt

Ke, 2010-08-11 14:36
Ekopuutarhuri Elisa Laine vastaa Puutarhaunelmien katsojien kysymyksiin. Kuva: Filmiteollisuus

Kuinka perustaa luonnonnurmi mökkipihalle ilman kallista multaa? Kuinka villiruusun leviämistä voi hillitä? Puutarhaunelmien katsojakysymyksiin vastaa ekopuutarhuri Elisa Laine.

Puutarhaunelmien 14. jaksossa katsojakysymyksiin vastasi ekopuutarhuri Elisa Laine. Vierailimme Elisen ja hänen miehensä taimistolla, jonka vanhaan pihapiiriin rakentuu kaunis puutarha. Sekin on ekologinen, luonnonmukaisesti viljelty ja kasvit vanhaa maatiaiskantaa. Samaa Elise haluaa toteuttaa myös viherrakennustöissään, joita pariskunta yhdessä tekee.
 

Nimimerkki Keiju kertoo pihaansa vaivaavan kirvat. Pitääkö kärsivän näköiset koivut kaataa, vai tuoda pihaan leppäkerttuja. Mihin lienevät kadonneen?

Helle ja kirvat yhdessä saattavat vikuuttaa koivun lehdistöä, mutta ei puu siihen kuole. En kaataisi puita kirvojen vuoksi, ensi vuonna kasvu voi olla tervettä. Leppäkerttuja voi houkutella pihaan monimuotoisella kasvustolla ja siten, ettei syksyisin siivoa puutarhaa liian tarkkaan.

70 vuotiaan puutarhurin tontin on vallannut kasvi, jolla on isot sydämenmuotoiset lehdet, kukat vaaleansiniset. Kasvi leviää juuristollaan. Miten siitä pääsisi eroon?

Kyseessä saattaa olla rotkolemmikki, jolla on sydämenmuotoiset lehdet ja kauniit vaaleansiniset kukat. Hyvin viihtyessään saattaa tosiaan levitä kovasti. Leviämistä voi vähentää leikkaamalla kukkavarret pois, ettei kasvi siemennä ja kaivamalla juuria ylös, jottei se leviä juuristollaan. Kannattaa vinkata naapurille, jotta tulisi kaivamaan niitä itselleen, niin välttyy itse kovalta työtä ja naapuri saa hyviä taimia.

Kurjenpolvi kysyy, miten perustaa luonnonnurmi mökkipihalle ilman kallista multaa?

Kasvustoa syntyy kallioillekin, kun aikaa kuluu, ja luonnostaan paikkaan tullut kasvusto on aina sen mukaista, millainen maaperä on. Lisämultaa saa kompostoimalla kaikki kasvinjätteet, myös kasvimaalta. Nurmikko alkaa syntyä heinikkoa niittämällä ja leikkaamalla.

Tarhajuorun pihalla kasvaa villiruusu, joka leviää matkojenkin päähän. Kaunis ruusu, muttei välittäisi näin paljoa.

Kasvustoa saa parhaiten heikennettyä kiskomalla juuria ylös. Jos vain leikkaa pensasruusua, se vaan innostaa pensasta leviämään toisesta paikasta lisää. Piikkien vuoksi poistettavat ruusut on turvallisinta leikata ennen niiden juurakoiden hävittämistä.

Helena laittoi pihakiveyksen metsäiselle tontille. Kuulimme, että on olemassa ainetta, johon eivät ota roskat ja sammalet kiinni. Mitä se on ja miten se laitetaan?

Kiveyksille voi laittaa suoja-aineita, mutta itse emme käytä sellaisia kemikaaleja. Sammalet ovat mielestämme ihan kauniita kivien väleissä. Rikkaruohoja voi pitää kurissa kitkemällä.

Viikon puutarhatyö:

Viherkaton tekeminen jätekatokselle oli viikon puutarhatyö. Katos oli rakennettu lehtikuusesta, joka oli sivelty vanhan näköiseksi rautasulfaatilla. Kattohuovan päälle oli laitettu valmiiksi muovi ja suodatinkangas. Kasvualusta tehtiin lekasorasta ja ohuesta kerroksesta kalkittua turvetta.
Kasvit istutettiin paikoilleen litistämällä paakkua hieman. Istutuksesta tehtiin tiivis, että se on heti valmiin näköinen. Lopuksi kasvusto kasteltiin kevyesti, mutta sen jälkeen kasvit saavat selviytyä omillaan.

Koska kyseessä on karu viherkatto, lajeiksi valittiin kuivuutta sietäviä maksaruohoja, neilikoita sekä väriläiskäksi oranssi keltano. Syntyi maan kaunein jätekatos! Katso video viherkaton rakentamisesta.

Teksti: Paula Ritanen-Närhi
 

Kommentit

Ei kommentteja.