Puutarhan kukkivat kukat - asiantuntija vastaa

To, 2010-08-26 18:30
Cottage garden. Kuva: Filmiteollisuus

Kukkivatko kesäkukat vai menikö lannoitus pieleen? Kukkivien kesäkukkien hoitoa koskeviin kysymyksiin vastaa Puutarhaunelmien asiantuntija.

Puutarhaunelmien kesän viimeisessä jaksossa jatkettiin edelliseltä viikolta tutussa maisemassa Lepaalla. Tällä kertaa katsojakysymyksiin vastasi kukka-asiantuntija, puutarhaopettaja Virpi Väre. Keskustelu käytiin upeiden kukkaryhmien keskellä.

Kuinka kesäkukat saadaan viihtymään silloinkin, kun kesä ei ole yhtä aurinkoinen kuin nyt? – Suurin osa kesäkukista on valoisan paikan kasveja ja ne vaativat kukkiakseen säännöllistä kastelua ja lannoitusta. Myös kuihtuneiden kukkien pois nyppiminen on välttämätöntä, Virpi summasi.

Nimimerkki äitienpäivälahja murehtii, kun runkoruusu tiputti kaikki nuput ja osa kuivui. Missä vika ja saakos sitä enää kukkimaan?

Nuppujen kuihtumisen syynä saattaa olla harmaahome, jota on harrastajan vaikea havaita, nuput vain tipahtelevat ilman selvää syytä. Toinen mahdollinen syy on kuivahtaminen, joka saa ruusun tiputtamaan nuppunsa. Kukinnan pitäisi jatkua, kun kasvi saa säännöllistä hoitoa.

Trekoliharrastaja kertoo oudon tarinan: kerrottu jalopioni teki viime vuonna yksinkertaisia kukkia, tänä vuonna enää muutama on kerrottuja. Mistä tämä johtuu?

Tätä piti asiantuntijankin kysyä toisilta kollegoilta. Pioniasiantuntija vakuutti, että on itse asiassa normaalia, että näin saattaa käydä. Joskus jopa puolet kerrotuista kukista onkin yhtäkkiä yksinkertaisia. Ilmiön esiintymiseen vaikuttavat kasvuolot, eli valo, lämpö, kosteus ja ravinteet. Suotuisissa oloissa kukkien pitäisi säilyä varmimmin kerrottuina.

Monesti epäonnistunut kysyy, miten voi auttaa kukkapenkkiä (ilmeisesti perennoja) talvehtimaan?

Perennojen talvenkestävyyteen vaikuttavat kasvilaji, kasvupaikka ja kasvien hoito. Paras perennapenkin malli taitaa olla se vanhanaikainen hieman koholla oleva penkki, vaikka jossain vaiheessa ne olivat poissa muodista. Kohopenkissä kasvuolot ovat lämpimämmät, eikä kasvi kärsi talvimärkyydestä.
Putkilovartiset perennat, kuten ritarinkannus, kannattaa jättää syksyllä talventörröttäjiksi, leikkaamatta. Jos putket jäävät talvea vasten avoimiksi, niihin menee vettä ja ne jäätyvät.

Tiinan ruusuissa on kamalasti kirvoja. Mäntysuopaneste ei enää tehoa niihin lainkaan, mitä muuta voisi käyttää ilman myrkkyjä?

Mahtaakohan liuos olla tarpeeksi vahvaa, kun ei tehoa? Eri valmisteilla saattaa olla eri laimennussuhteet, joten kannattaa tarkistaa ohje pakkauksesta ensimmäisenä. Toinen hyvä konsti hävittää kirvat on pestä kasvit puhtaalla vedellä suihkuttamalla ne. Nokkosvesi tepsii myös, noin kilo nokkosia liotetaan kymmeneen litraan vettä, annetaan seistä pari päivää, siivilöidään ja ruiskutetaan laimennettuna kasvustoon.

Miksi Riikan pelargonit eivät kuki. Talvehtivat kyllä hyvin, mutta nyt ovat vaan lehteviä.

Vanha totuus on, että perlargoni on syöppö ja juoppo, eli se vaatii säännöllistä lannoitusta ja kastelua. Olisikohan nyt kuitenkin kyseessä liiallinen rehevöittävä typpilannoitus, joka jarruttaa kukinnan alkamista? Jos siitä on kyse, kannattaa lopettaa lannoittaminen joksikin aikaa. Myös valon puute saattaa olla kukkimattomuuden syy. Voi kuitenkin olla, että aika on tehnyt jo tehtävänsä ja kukinta onkin jo alkanut, kun kysymyksen lähettämisestä on jo aikaa.

Hometta-nimimerkin lobelioista yksi homehtuu taimen keskeltä, miksi?

Lobelian juuristo on heikko, siksi se kärsii herkästi sekä liika märkyydestä että kuivamisesta. Tasainen kosteus ja puolivarjoisa paikka takaavat rehevimmät ja parhaiten kukkivat lobeliat.
 

Viikon puutarhatyö:

Koko kesän viimeisenä puutarhatyönä nähtiin, kun Virpi Väre esitteli Sateenkaaripenkin. Kesäkukista oli vanhan toimistorakennuksen harmaan luonnonkivijalan eteen istutettu värikäs penkki, jonka värit etenivät vihreästä punaiseen, keltaiseen ja valkoiseen.

Kontrastit ovat nyt muotia: sommittelussa oli käytetty hyväksi korkeuseroja, yhdistelmissä myös vanhat ja uudet kasvit oli huomioitu.

Ryhmässä kasvaa muun muassa yrttejä, korkeita väriminttuja, revonhäntiä ja hämähäkkikukkia sekä matalia samettikukkia, kesäleimuja ja tuoksupielusta. Upean penkin tähtihetket ovat edessä elokuussa, sillä Lepaalla kesäkukat saavat säännöllistä lannoitusta ja kastelua. Myös kuihtuneet kukat muistetaan nyppiä! Katso video

Teksti Paula Ritanen-Närhi

Kommentit

Ei kommentteja.