To, 2010-05-06 18:30
Ruukkuorkidean hoito, huonekasviallergia, jouluamarylliksen siemenet ja ananaksen kasvatus - muun muassa näistä kysyttiin Puutarhaunelmien ensimmäisessä jaksossa. Marko Pesu vastaa.
Kevään ensimmäisen Puutarhaunelmia-jakson katsojakysymyksiin huonekasveista vastasi ylipuutarhuri Marko Pesu Helsingin kasvitieteellisessä puutarhassa. Kaisaniemen puutarhan palmuhuoneessa on ihanan lämmintä ja kosteaa, ei ihme että kaikki kasvaa siellä niin vehreästi.
Anniina oli saanut orkidean, joka kasvoi ruukussa. Miten sitä tulee hoitaa?
Kannattaa perehtyä vielä tarkemmin siihen, millainen orkidea on kyseessä. Vasta lajin ollessa tiedossa voi varmaksi sanoa, millaiset lämpö- ja kosteusolot se vaatii. Jos kasvi kuuluu maaorkideoihin, kuten venuksenkenkä, sitä kastellaan aivan eri lailla kuin epifyyttinä puiden rungolla kasvavaa perhosorkideaa. Kun sade kostuttaa maan perusteellisesti, puiden rungolla vesi vain huuhtaisee kasvia.
Todennäköisesti Anniinalla on perhosorkidea, joita näkee nyt paljon kaupassa. Se viihtyy huoneenlämmössä ja kastellaan noin kerran viikossa.
Siiri kysyy, mitä on tahmea neste kasvien lehdillä ja haittaako se?
Kyseessä saattaa olla normaali kaste, jota syntyy lehtien kärkiin, kun juuripaine työntää maasta peräisin olevaa vettä kasvissa ylöspäin. Mutta voi se olla kirvojen tekosista peräisin olevaa eritettäkin. Ei siitäkään isoa haittaa ole, vesisuihku puhdistaa lehdistön.
Kevätnuha on allerginen ja huolestunut kasviallergioista. Mitä huonekasveja tulisi välttää?
Kasvit aiheuttavat joillekin allergiaoireita, mutta kokemus on täysin yksilöllinen. On hengitystieoireita, kosketusallergiaa jne. ja yhdelle reaktion voi aiheuttaa kasvi, joka toiselle on täysin harmiton. Viikunoiden on tosin todettu aiheuttaneen allergiaoireita ehkä vähän enemmän kuin monien muiden kasvien. Jos huonekasvit ja allergiat huolestuttavat, kannattaa perehtyä esim. teokseen Kasviallergiat ja allergiakasvit, kirjoittajat Tari Haahtela ja Pentti Sorsa.
Sunnuntaitarhurin jouluamaryllis tuotti paljon siemeniä. Kannattaisiko ne idättää?
Amaryllikseksi sanotaan Hippeastrum-suvun kasveja, jotka ovat oikeastaan ritarinkukkia. Siemenistä niitä ei juuri kannata alkaa kasvattaa, vaan sivusipuleista. Esimerkiksi maatiaisamarylliksen eli pikkuritarinkukan ruukku on monesti täynnä pieniä sipuleita. Ne kun istuttaa multaan, saa nopsaan uusia yksilöitä.
Patrik on pettynyt Puutarhaunelmien muutaman vuoden takaiseen ananaksen kasvatusohjeeseen. Hän on kokeillut kasvatusta jo parikymmentä kertaa, mutta kasvi kituu viikon verran ja kuolee pois.
Ananaksen kasvattaminen kaupan vihannestiskiltä ostetuista hedelmästä ei minustakaan ole helppoa, koska lisäysaineisto on niin heikkoa. Ananakset poimitaan raakoina ja ne kypsyvät pimeässä kuljetuksen ja varastoinnin aikana – siinä lehdistö kärsii. Jos haluat kuitenkin kokeilla, osta oikein vihreälehtinen hedelmä, leikkaa siitä irti yläosa ja pistä se mullan pintaan. Jos tuttavapiirissä on jo ananaskasvi, varma lisäystapa on jakaa ananaskasvin juurelle syntyviä ”poikasia” irrottamalla ne ja istuttamalla pienehköihin ruukkuihin. Katso video
Perinnekasvien ystävä kysyy, mikä vanha huonekasvi sopisi koillisikkunan lähelle?
Suosittelen sipulikasvia, amatsoninliljaa (Eucharis grandiflora). Se on helppohoitoinen ja monenlaisiin paikkoihin sopeutuva laji. Kasvupaikka voi olla valoisa tai puolivarjoisa. Lehdistö on komea ja kasvi kukkii keväällä valkoisin kukin. Kasvi viihtyy niukasti kasteltuna talven ajan huoneenlämmössä, mutta parasta olisi, jos lämpötilaa voisi talveksi hieman laskea.
Saimme kommentin, miksi kaupoissa myydään nykyisin vain pohjareiättömiä ruukkuja, joissa on hankala kasvattaa.
Pohjareiättömät ruukut sopivat laitettavaksi suoraan lattialle, reiällisillä ruukuilla pitää olla aluslautaset. Muovisiin ruukkuihin voi tehdä helposti reikiä vaikkapa poraamalla. Meillä kasvitieteellisessä puutarhassa kasvit kasvavat saviruukun näköisissä muoviruukuissa. Ihan sen vuoksi, että muovisissa kasvit eivät kuivu niin herkästi ja istutuksista tulee kevyet siirrellä. Mutta eikös nykyisin muoviruukkujen ulkonäkö olekin hämmästyttävän aidon näköinen? Aito saviruukku sopii puutarhurille, joka kastelee kasvejaan liikaa. Jos ongelmana on, että unohtaa kastella, saviruukuissa kasvit kuivuvat. Ja muista tämä: jos kesällä mietit, että kastelisinko, kastele. Jos mietit sitä talvella, jätä kastelematta.
Viikon puutarhatyö:
Marko leikkasi Puutarhaunelmissa viikunapuun, joka oli venähtänyt palmuhuoneessa lähes kattoon saakka. Työhön tarvittiin kiipeilytaitoa, turvavaljaat ja hyvä kunto. Marko haluaa kannustaa kotipuutarhureitakin rohkeasti leikkaamaan huonekasvejaan, jos ne kasvavat liian korkeiksi. Kun viikunaa leikattiin, syntyi pistokkaita. Ne Marko istutti pikkuruukkuihin ilmavaan multaan. Pistokkaita voi vaikka jakaa ystävien iloksi. Katso video
Teksti: Paula Ritanen-Närhi
Puutarhaunelmia