To, 2010-05-27 18:30
Tarvitseeko perennoja pestä? Mitkä perennat eivät ole myrkyllisiä? Puutarhakirjailija Pentti Alanko vastaa katsojien kysymyksiin puutarhakasveista.
Kevään neljännen Puutarhaunelmia-jakson katsojakysymyksiin vastasi rakastettu puutarhakirjailija Pentti Alanko omassa kotipuutarhassaan. Luonnonmukaisesti hoidettu rintamamiestalon puutarha on heräämässä kevääseen, sipulikukat kukkivat parhaimmillaan.
”Joka vuosi istutamme vähän uusia, mutta siinäpä se onkin, kun edullisesti koetetaan saada. Narsissit viihtyvät tällaisessa savisessa maassa, mutta tulppaanit eivät lainkaan,” Pentti Alanko kertoi.
Aloittelija kyselee kasveja syvään lampeen. Kasvien tulisi olla kaloille myrkyttömiä.
En kyllä usko, että kalat ovat lammissa koskaan kuolleet kasvien vuoksi, että siinä mielessä asia lienee ongelmaton. Lammen etenkin matalat rantavedet kannattaa hyödyntää istuttamalla sinne rantakasveja, kuten vesikuusta, sarjarimpiä ja osmankäämejä. Veteen voi istuttaa myös vaikka lumpeen.
Nimimerkki Liian korkeat haluaa tietää, voiko ritarinkannuksia ja muita perennoja pitää matalina leikkaamalla?
Jos kasvi kasvattaa tyveltä haaroja, niistä voi koettaa leikata korkeimmalle kasvavia versoja, esimerkiksi kultapalloa voi siten leikata. Ritarinkannusta en ole leikannut koskaan, mutta jos kasveja on monta, yhtä niistä voisi kokeilla. Kasvia ei tietenkään leikata maata myöten, vaan osaa versoista.
Tiinan pihalla kasvaa kuusi, jonka alle oravat leikkelevät maahan havusilppua. Mitä istuttaisi kuusen alle?
Kannattaa katsoa, mitä kuusen alla yleensä kasvaa, eli oravanmarja, puolukka ja mustikka varmaan viihtyisivät. Jos muita kasveja haluaa istuttaa, maahan tarvitaan varmaankin lisämultaa. Havuista ei varmaan ole haittaa, nehän voi myös kompostoida. Valoa saadaan lisää myös karsimalla alaoksia, kunhan kuusen olemus säilyy.
Perenna kysyy, pitäisikö kasvit pestä ennen kuin istuttaa omaan pihaan, kun hankkii niitä vaikkapa kotipuutarhurien taimenvaihtopäiviltä?
Ei nyt sentään pestä tarvitse, mutta itse laitan kasvit aina karanteeniin ennen kuin istutan ne lopullisille paikoilleen. Sama juttu, kun tuo kasveja ulkomailta, kannattaa tarkkailla ensin vähän syrjemmällä, ettei kasvissa ole tauteja ja tuholaisia.
Vuohenkello voivottelee, kun vuohenkello on vallannut 10 neliömetrin laajuisen kukkamaan. Pitääkö koko maa vaihtaa ja viedä kaatopaikalle?
Vuodenkello on kauneimpia kellokukkiamme, mutta kyllä siitä eroonkin pääsee, sillä ei se tee juuria lapionpistoa syvemmälle. Mutta jos maata vie pois, sitä ei pidä viedä metsään eikä naapurille. Juuret tuhoutuvat kyllä kompostissakin.
Lapsiperhe kysyy, mitkä perennat eivät olisi myrkyllisiä?
Kun lapset ovat vielä niin pieniä, etteivät he ymmärrä puhetta, saattaa suuhun mennä milloin mitäkin. Yleensä myrkylliset kasvit ovat kuitenkin niin pahanmakuisia, että ehkäpä siitä johtuu, ettei kuolemaan johtaneita kasvimyrkytyksiä ole meillä ollut vuosikymmeniin. Myrkytystietokeskuksesta saa lisätietoa eri kasvilajien myrkyllisyydestä.
Viikon puutarhatyö:
Pentti pyysi Paulan apulaiseksi vattumaalle, jossa versot olivat talvella lumihangessa kaatuilleet. Pentti oli jo viikolla leikellyt kuivat satonsa jo tuottaneet oksat pois, nyt nuoret versot tuettiin 5-6 kappaleen nippuina kuhilaiksi. Löysähkö naru kiedottiin versojen kärkien ympäri, noin kymmenen senttiä kärjestä.
Vattumaan rikkaruohot Pentti esitteli torjuvansa luonnonmukaisin konstein. Maahan levitään syksyllä kerros sanomalehtiä ja niiden päälle lehtikatetta. Jo vuodessa kaikki lehdet maatuvat, mutta rikkaruohot vähenevät. Katso video
Teksti: Paula Ritanen-Närhi