Ma, 2009-03-09 10:20
Kuinka päästä eroon puutarhaa mutustelevista etanoista? Entä miten suojaat suojaat omenapuusi ei-toivotuilta vierailta? Täältä löydät hyväksi havaittuja vinkkejä puutarhanhoitoon ja voit myös jakaa parhaat vinkkisi muiden iloksi.
Lue katsojien lähettämiä vinkkejä:
Omenapuiden suojaaminen
Muurahaiset
Etanat ja kotilot
Rikkaruohot
Muita vinkkejä
Heijastimet karkottavat jänikset
Omenapuiden oksiin roikkumaan laitetut heijastimet estävät jäniksien tuhotyöt. Kokemuksistaan kertoi Maria.
Jänikset kuriin hiuksilla
Olen useamman talven ajan saanut pupujussikat pysymään puutarhasta kauempana, kun haen läheiseltä kampaajalta hiuksia (ei maksa mitään) ja tungen ne vanhoihin sukkahousuihin. Tuon virityksen sitten laitan pensaaseen. Ilmeisesti puppelit eivät pidä ihmisen hajusta ja pysyvät poissa nakertavine hampaineen, toteaa vinkin lähettänyt Annukka Uusi-Eskola.
Omenapuun rungon suojaaminen
Olen kokenut ja hyväksi havainnut, että kun laittaa omenapuun rungon ympärille tuomen oksia niin ei jänikset eikä myyrät tule tekemään tuhoja. Jos on hanget korkeat ja nietokset niin tietenkin jänikset pääsevät syömään alaoksia, mutta runko ei kelpaa siltä osin, kun on tuomen oksia ympärillä. Kokemuksistaan kertoi Kari Kykkänen.
Kanelikarkoite muurahaisille
Seijalla on kokemusta myös muurahaisten karkottamisesta: jos muurahaiset tai keltiäiset yrittävät rakentaa pesiään pihalaattojen väliin tai kukkapenkkiin, ne saa helposti häädettyä ripottelemalla kanelia niiden valtaamalle alueelle.
Muurahaisten hävitys metallilla
Rautakanki tai muu metalliputki muurahaispesässä tuhoaa koko muurahaisyhdyskunnan talven aikana, on todennut netissä vinkin antanut katsoja.
Etanoille etikkaa
Kerään lehtokotilot suoraan etikkaveteen 1/3 vettä ja 2/3 etikkaa. Sinne ne heti kuolevat. Tämä on helpompaa kuin kiehuvien vesien kanssa lotraaminen. Vinkin lähetti Ulla Mieskolainen.
Kotiloiden häätöön kehitteillä uusi menetelmä
Olli Pulkkanen Lahdesta kertoo, että lehtokotiloiden torjuntaan ollaan kehittelemässä uutta menetelmää, jossa käytetään hyväksi koivutislettä.
Tehokas lehtokotiloiden torjuntavinkki
Ei kelvannnut lehtokotiloille ykkösolut eikä kolmosta jaksettu korikaupalla kantaa! Mutta englantilainen puutarhavinkki tepsi: hienorakeisen suolan ripottelu lehtokotiloiden niskaan auttoi ison tontin hoitajaa pääsemään ainakin tasapainoon lehtokotilokannan kanssa. Suolan kylvämisessä luontoon ja puutarhaan täytyy kuitenkin olla varovainen, tyytyväinen Aliina muistuttaa.
Kotiloita torjumaan oluella
Pane olutpurkki noin 5 mm alle nurmikon tason, silloin kotilot menevät maistelemaan elämän ihanuutta, kaljaa, vinkkaa karhu-Matti.
Mansikkamuovia kasvimaalle
Konstini estää rikkaruohoja leviämästä on levittää mansikkamuovit riviväleihin ja kasvimaan käytäville. Ruohosilpustakin tahtoo tulla rikkaruohojen siemeniä mukana.
Kitkeminen kunniaan
Katsoja Itä-Suomesta muistuttaa, että säännöllinen kitkeminen edelleen paras tapa välttää rikkaruohottuminen. Katteet levitetään vasta kitketyn maan peitoksi.
Kitkentävinkki
Kun istuttaa kasvit riittävän tiheästi, ei tarvitse kitkeä. Riittää, kun nostelee heinän sieltä täältä, terveisin kotipuutarhuri Vantaalta.
Mooseksen palava pensas
Mökilläni on mooseksenpalavapensas, joka on ollut siellä jo edellisen omistajan aikaan. Kuukausi sitten laitoin pensaalle reunukset, jotta se ei haittaisi nurmikon leikkuuta.
Pari päivää myöhemmin käsiini ja polvitaipeeseen ilmeistyi muutama rakkula ja useita punaisia viiruja. Ihmettelin niitä, koska en ole millekään allerginen. Viisi päivää myöhemmin tajusin, mistä ne olivat tulleet.
Laitoin netissä hakusanaksi kasvin nimen ja sieltä löytyi ilmiön nimi, fotodermatoosi, joka tarkoittaa auringon + kasvin aiheuttamaa pigmenttivauriota. Vaurion aiheuttamat jäljet voivat kestää 1-2 v. ja joskus jopa jättää pysyvät vauriot, eli aurinko ei tartu kyseiselle alueelle ja kohdat jäävät valkoiseksi. Tämän tiedon sain Myrkytyskeskuksesta.
Omalta kohdaltani asiaa ei voi enää auttaa, mutta toivoisin, ettei muille käy samalla tavalla.
Peurojen torjunta
Tuomen oksat tepsivät myös peurojen ja kauriiden torjuntaan. Tuomi ei kuulu niiden ruokavalioon, ja siinä on paha haju. Minulta syötiin orvokin yhtenä vuonna jopa rappusilta, ja parempiin suihin menivät myös punajuuret, pavut, tulppaanit, mansikat jne.
Mutta sen jälkeen aloin käyttää tuomen oksan pätkiä kasvien joukossa. Raavin vain kuoren rikki, että oikein haisee. Oksien ei tarvitse olla pitkiä. Oksat saa ehkä vaihtaa jokusen kerran kesässä.
Olen neuvonut tämän myös tutuille joilta on syöty kasvit hautausmaalta. Isoja oksia voisi myös käyttää eläinten kulkureiteillä niin että ne eivät tule tontille.
Siilille syötävää
Edullinen, helppo ateria siilille on omien kokemusteni mukaan keittää talkkunasta + kaurahiutaleista puuro, johon olen keittämisen alku ja -loppuvaiheessa lisännyt nokareen ehtaa voita. Haudutettuani puuroa kymmenisen minuuttia jäähdytän puuron siilin omalla lautasella ja lisään kyytipojaksi kissojen Whiskas/Latz -maitoa. Annan jäähtyä vielä hieman sekoittamalla. Erinomaista lisämurkinaa ovat murskatut maapähkinät & mirrin murkina.
Puhtaita mansikoita
Mansikkapenkkiin voi taimien juurille levittää kerroksen rahkasammalta jo kukinta-aikaan. Mansikat pysyvät puhtaina ja sammal pidättää myös maan kosteutta. Samat sammalet toimivat useamman vuoden, jos ei multaa tarvitse välillä lisätä juurille, vinkkaa Seija.
Salaoja kävyistä
Metsätontilla saa hyvän salaojan kesäkukkaruukkuihin männynkävyistä. Salaojan ja mullan väliin käy eristeeksi löyhästi paikoilleen aseteltu ruttojuuren lehti, terveisin puutarhuri-katsoja Vantaalta.